Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kurczak z mango

edytowano luty 2010 w Kuchnia
Kurczak z mango i awokado



Składniki
Â? szkl. sosu Worcestershire,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki ostrego sosu chili,
2 limonki (lub jedna duża cytryna),
4 piersi z kurczaka,
1 duże mango,
1 awokado,
4 gotowe tortille,
sól, pieprz,
natka pietruszki,
posiekana cebula

Sposób przygotowania
Sosy i sok z limonek zmieszać w miseczce. Kurczaka umieścić w plastikowym worku i dodać marynatę â?? wymieszać i włożyć do lodówki (szczelnie zamknięte) na pół godziny. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Wymieszać pokrojone mango, awokado, natkę, cebulę, sól, pieprz i resztki sosu z miseczki. Wstawić do lodówki. Kurczaka z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok. 20 minut, aż zmieni kolor. Podawać na tortilli przyozdobiony Â? salsy z mango.

Komentarz

  • Rafał - zaznaczaj od razu kategorię "Kuchnia", to nie będę musiał zmieniać.
  • Ozor w galerecie

    skladniki
    * 1,5 kg ozora wołowego
    * 40 g masła
    * pół szklanki oliwy lub oleju
    * 3 marchwie
    * 2 cebule
    * 100 g słoniny
    * 2 szklanki jasnego piwa
    * 50 g rodzynków
    * 1-2 łyżki żelatyny (zależnie od ilości sosu)
    * gałka muszkatołowa
    * sól
    * pieprz

    Wykonanie:

    Ozór wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i wyciąć gruczoły ślinowe (u nasady).

    Włożyć do wrzątku i gotować ok. 15 min. Wyjąć z wody, obrać ze skóry, usunąć tłuszcz.

    W dużym garnku stopić masło razem z oliwą i obsmażyć ozór z obu stron. Następnie włożyć

    oczyszczoną i utartą marchew, pokrojona w cienkie plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę.

    Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie wlać piwo. Posypać utartą gałką

    muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić na bardzo słabym ogniu, aż ozór

    będzie zupełnie miękki (co najmniej półtorej godziny); co pewien czas obracać go na drugą stronę.

    Przed końcem duszenia dodać umyte w ciepłej wodzie i wymoczone rodzynki oraz żelatynę

    w proporcji: l łyżeczka na szklankę sosu. Gdy zagotuje się, natychmiast odstawić z ognia.

    Wyjąć ozór, wyłożyć na półmisek, pokroić na plastry i posypać rodzyn-Sos przetrzeć

    przez sito, zalać nim ozór i wstawić do lodówki, aby zastygł.
  • [cite] Pax:[/cite] (...) zalać nim ozór i wstawić do lodówki, aby zastygł.

    to taka kryptorada dla zbyt popędliwych w słowach? :smile:
  • uwielbiam ozór, ale wolę w sosie chrzanowym

    cynaderki mniam, mniam!
  • [cite] Maciek:[/cite]Rafał - zaznaczaj od razu kategorię "Kuchnia", to nie będę musiał zmieniać.


    to nie jest kategoria kuchnia
  • no chyba, że polowa
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.