Biała kiełbasa w sosie chlebowym
Składniki
80 dag białej kiełbasy
3 łyżki startego suchego chleba razowego
2 szklanki piwa
2 łyżki masła
2 łyżeczki miodu
Vegeta Mix do wieprzowiny
Sposób przygotowania
Kiełbasy włożyć do garnka. Zalać piwem i gotować 20 minut. Wyjąć z wywaru. Na patelni zrumienić masło, dodać miód, chleb, piwo i 1 łyżeczkę Vegety Mix do wieprzowiny. Gotować mieszając ok. 5 minut. Kiełbasy pokroić na porcje, włożyć do sosu i zagrzać.
Komentarz
Moja mama robiła pysznia-pysznia kiełbasę białą, po gotowaniu podsmażała z cebulką - coś wspaniałego! Ale muszę ją spytać jak tam jeszcze nad nią pracowała, bo jak sam próbowałem to mi nie wyszła taka dobra. Jak się dowiem to koniecznie zamieszczę pod niniejszym hasłem Biała kiełbasa :cool:
Około kilograma białej kiełbasy gotowałem w 0,5l portera (miał byc rozcieńczany ale nie przemogłem się) 40minut i odlałem szklankę wywaru do ostygnięcia, osobno podsmażyłem cebulę i do miseczki, 4 łyżki oleju i dwie łyżki mąki podsmażyłem i rozcieńczyłem ostudzonym bulionem. Pokroiłem kiełbasę na trzy i przełożyłem z gara na patelnię. Nie wiedziałem co z resztą bulionu ale zostawiłem i dodałem ten sos z mąki. Na leciutki ogień, dwie łyżki octu winnego, pieprz, szczypta cukru i wrzuciłem cebulę.
Ma średnio gorzkawy posmak (jak dla mnie bomba) taka wkręcająca o ciekawym smaku.
Do tego warzywa na patelnię.
To jakby po zrobieniu tortu, przełożeniu masą, udekorowaniu napisac: Całosc miksujemy i nakładamy do opłukanych zimną wodą salaterek.
Ja bym zamiast oleju użył smalcu, lepiej się komponuje, poza tym jestem zwolennikiem zagęszczenia przez redukcję, a nie mąkę, no i można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Przepis mi się generalnie bardzo podoba.
Zastawa nie nadaje się... do krytyki, ponieważ bardzo dobrze pasuje do potrawy:du: , taka potrawa nie pasowałaby do np. miśnieńskiej porcelany.
Przepis podczytałem u tego co on tam niby kucharzem był u Poniatowskiego czy kogoś tam takiego ale zrobiłem intuicyjnie bo nie był dokładny.
Śmietana moze i dobry pomysł ale to nie miał byc sos śmietanowy. Poszukaj w innym wątku co ja myślę o śmietanie.
Na wedzenie nie mam warunkow żadnych.
A skąd bierzesz jelita?
Kiedys w Tesco były do kupienia, ale się jakos wstrzymalam.
jelita to jelita
obojetnie gdzie kupisz
my kupujemy albo w auchan'ie albo w sklepie gdzie kupujemy przyprawy
popatrz na ten blog, facet prosto tłumaczy co z czym do czego w domowych wędlinach: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/07/kielbasa-biala-na-soli/