Skladniki:
ok. 1 kg maki
10 dag drozdzy
4 jajka
4 lyzki smietany
1 margaryna [lub maslo]
6 lyzek cukru [ jesli nadzienie bedzie inne niz makowe to wiecej ok 10 lyzek]
Wsypac make do miski i w tym rozkruszyc drozdze. Nastepnie dodac cukier, jajka, smietane, oraz rozpuszczona margaryne [letnia].
Wszystki dokladnie zagniesc [pieknie sie zagniata, wiec to chwila].
Podzielic na 4 kawalki, kazdy rozwalkowac i posmarowac czym sie chce np masa makowa :bigsmile:
Zawijac jak makowca czy strucle
Ukladac mozna na blaszcze duzej na pizze jedno obok drugiego, mozna w formie na keks, ale ja nie robilam tak.
Piec 40 minut w 160 stopniach, gdyby byly malo rumiane, to podkrecic na 180 na 8 -10 minut.
Smacznego!:gi: