Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Sezon na ogórki

edytowano sierpień 2010 w Kuchnia
Właśnie zakupiłam 30 kg ogóreczków. Zrobię ogórki kiszone, moje ulubione. Hmm... myślę też o konserwowych.
Podzielcie się sprawdzonymi przepisami na przetwory z ogórków:whorship:

Komentarz

  • Ułożyc ogóreczki w słoikach, włożyc czosnek.
    Zalać gorącą zalewą przygotowaną w proporcjach: 1l gorącej wody+1 czubata łyżka soli.
    Szczelnie zakręcić.
    Zostawić w spokoju,
    po tygodniu znieść do piwnicy
  • Dokładnie, co do słowa / a raczej co do składnika/, robię tak jak Agnieszka63 .
    Konserwowych nie robię , bo ani Mąż ani dzieci ani ja nie lubimy z octu. Kiszone są najzdrowsze :)
  • ja dodaję jeszcze koper, korzeń chrzanu i 2 łyżki soli na litr
  • Ja do kiszonych dodaje tez liście dębu, porzeczki, wiśni oraz gorczycę.

    Chciałabym zrobić ogórki konserwowe, ale przy minimalnej ilości octu.
  • a kisicie kapustę?
    Ja tak, ale wciąż jestem na etapie eksperymentów. Najlepsze jest to, że sukcesywnie można kisić w czasie roku.
  • Ja nie kiszę kapusty, niestety. Moi rodzice kisili, co to był za smak.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.