1]
Kapusta pekinska cienko poszatkowana
marchewka utarta na malutkich oczkach
sok z cytryny
sol
oliwa z oliwek
2]
salata lodowa podrobiona
papryka cienko pokrojona
pomodor
ogorek
sok z cytryny+sol+pieprz+ziola prowansalskie
3]
kapusta pekinska drobno poszatkowana
ogorek
pomidor
czerwona cebula
feta
sos do salatek grecki knorr
4]
warzywa na parze :bigsmile:
Komentarz
Zna ktoś może jakiś sprawdzony przepis na surówkę z rzodkwi.
Mąż ostatnio kupił i leży w lodówce. A ja nie bardzo wiem z czym to się je?
Ale z jabłkiem i śmietaną brzmi całkiem nieźle. Bo skoro z pora można surówkę jeść (osobiście lubię), to pewnie i z rzepy
Ew. bawarski klasyk:
rzodkiew
kiełbasa taka mortadelowata (jak robisz zakupy w DE, to po prostu Fleischwurst, taka sprzedawana w pętkach)
posiekana natka z pietruszki w ilości sporej
ser Ementaler lub - jeśli lubicie ostrzej - Bergk?¤se
Wszystko w małą kostkę, dressing olejowo-octowy (Weinbrandessig będzie ok, chociaż można oczywiście i ciemny balsamico), przyprawy. Do tego precle (Brezeln), smakują i dobre do maczania w sosie, Wei??bier na popitkę.
puszka kukurydzy
5 szt. rzodkiewek
200g ryżu
2 szt kiszonych ogórków
szczypiorek
łyżka oliwy z oliwek
puszka kukurydzy+pęczek szczypiorku+5sztuk startej rzodkiewki+1 i 1/2 szkl.ugotowanego ryżu+2 duże kiszone ogórki+kminek+pieprz+sól +łyżka oliwy z oliwek+1 łyżka musztardy
znamy i lubimy
SAŁATKA WARSTWOWA Z GRANATEM
- starte gotowane marchewki
- jajko na twardo pokrojone
- tarte jabłko
- gotowane ziemniaki krojone
majonez (tak od serca) i na wierzch ziarenka granatu
Takie proste, a takie dobre... I jak ładnie wygląda na stole!
kalafior jajka koperek duzo
majonez sol
teraz sezon na pomidory to możesz zrobić takie pomidorki do bruschety, a same grzanki do bruschetty z grilla będą, te pomidorki to poszatkować trzeba w małą kostkę (ale bez szału nie trzeba się katować), do tego trochę czosnku siekanego i dużo posiekanej bazylii, sól niewiele, pieprz, może być papryczki chili trochę i trochę oliwy
do bruschety można też taką pastę z awokado zrobić
co do sałatek - moje ulubione wariacje to: sałata lodowa, na to rukola/roszponka/ czy inna drobnica, liście szpinaku też ok, na to gorgonzoli w kostkę , oliwki, i grilowane plastry cukinii lub/i grillowana gruszka, pestki słonecznika lub orzeszki piniowe, (może być też surowy wędzony łosoś jak Ci się nawinie
do tego w butelce domowy vinegret - ja lubię oliwa, ocet winny, musztarda francuska (z ziarenkami), i miód, nie polewasz michy, tylko każdy sobie na telerzu do smaku, ja nie lubię jak mi zielenina kapcanieje
dobra nie piszę więcej bo już się poplułam