[POKI NIE BEDE SZCZESLIWA MAMA PO ROZWIAZANIU BEDE WAS KATOWAC PRZEPISAMI]
50g drożdzy,
1/4 szkl. mleka,
1 cukier waniliowy,
1/4 - 1/2 szkl. miodu,
ok. 500g mąki,
1/2 kostki miękkiego masła,
3 jajka
Drożdze rozgnieść z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód, ponownie dokładnie wymieszać.
Dodać 2 jajka (lub 3 żóka, wetedy ciasto będzie żółciutkie), wymieszać, dodać masło, wymieszać.
Na koniec dodawać po trochu mąki, wyrabiając ciasto.
Tak przygotowane ciasto można rozwałkować na ok 1 cm i wykrawać krążki lub formować samemu kulki. Wyłożyć na formę i posmarować jajkiem.Â
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok.75oC i po 5-10 min. podkręcić na 200oC i piec do uzyskania złotego koloru. Mozna nadziac wisienkami lub jagodami