Może macie jakieś sprawdzone pomysły na szybkie (albo raczej nie zajmujące palników na kuchence
) dania?
U nas funkcjonuje nastepujący:
1 kg górnej części udek (najlepiej bez skóry i kości) lub skrzydełek
1 szkl. ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
2 cebule
0,5 kostki masła
przyprawa do kurczaka lub własna kompozycja
Zalewa:
3 szkl. wody
1 łyżka cukru
1 łyżka vegety (opcjonalnie, ja nie używam, za to nieco więcej solę i dodaję przypraw)
1,5 łyżki ketchupu
3 ząbki czosnku
pieprz, papryka w proszku
Mięso posypać przyprawą, odstawić do lodówki.
Posmarować naczynie żaroodporne, ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, wsypać surowy ryż. Nastepnie włożyć mięso, zalać zalewą i polać rozpuszczonym masłem.
Piec bez przykrycia 1,5-2 godzin (w zależności czy ryż biały,czy brązowy).
Spróbujcie, naprawdę dobre!