Może macie jakieś sprawdzone pomysły na szybkie (albo raczej nie zajmujące palników na kuchence
) dania?
U nas funkcjonuje nastepujący:
1 kg górnej części udek (najlepiej bez skóry i kości) lub skrzydełek
1 szkl. ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
2 cebule
0,5 kostki masła
przyprawa do kurczaka lub własna kompozycja
Zalewa:
3 szkl. wody
1 łyżka cukru
1 łyżka vegety (opcjonalnie, ja nie używam, za to nieco więcej solę i dodaję przypraw)
1,5 łyżki ketchupu
3 ząbki czosnku
pieprz, papryka w proszku
Mięso posypać przyprawą, odstawić do lodówki.
Posmarować naczynie żaroodporne, ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, wsypać surowy ryż. Nastepnie włożyć mięso, zalać zalewą i polać rozpuszczonym masłem.
Piec bez przykrycia 1,5-2 godzin (w zależności czy ryż biały,czy brązowy).
Spróbujcie, naprawdę dobre!
Komentarz
1 op. makaronu świderki lub inny gruby makaron
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
25 dag pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
kawałek żółtego sera
1-2 jajka
2 łyżki śmietany
wegeta
maggi
pieprz ziołowy
masło
Ugotować makaron. Cebulę i pieczarki pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle z dodatkiem wegety.
Do żaroodpornego naczynia włożyć makaron, cebulę z pieczarkami, tuńczyka i kukurydzę. Przyprawić maggi w płynie i wszystko wymieszać. Polać jajkami rozmąconymi w śmietanie. Na wierzch zetrzeć żółty ser. posypać pieprzem ziołowym. Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut. można podać z ketchupem.
-makaron rurki
-mięso z kurczaka (udka)
-bukiet warzyw -mrożonka
-sos boloński w proszku (taki w torebce)
-kukurydza z puszki
Makaron, mięso, warzywa ugotować (oczywiście każde osobno). Mięso rozdrobnić na niewielkie kawałki. Wszystkie te składniki + kukurydza przełożyć i wymieszać w naczyniu żaroodpornym. Ugotować sos według przepisu na opakowaniu i wszystko zalać tym sosem. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Smacznego!
Mięso pokroić w kostkę (wołowe, wieprzowe) obsmazyć w rondlu na oleju, zalać wodą i dodać to co aktualnie zalega w lodówce. Czyli wszelakie skrawki cebuli, pomidorów, papryki, można wrzucić z puszki groszek, fasolkę czy kukurydzę.
Dobrze przyprawić i zostawić żeby bulgotało na małym ogniu.
Dodatki wg własnych upodobań i metodą "na oko" co pasuje.
Jako zapychacz - ryż, ziemniaki, kasza.
Warzywa na patelnię (zielone warzywa takiej jednej firmy)
Zioła prowansalskie
I już
Trzeba mieć juz gotowe naleśniki (usmażyć trochę wcześniej)
Na patelnię wrzucamy mielone, doprawiamy pieprzem, potem fasolę czerwoną całą puszkę, potem groszek zielony i kukurydzę i na koniec koncentrat pomidorowy rozrobiony z wodą. Wszystko mieszamy. Masę wkładamy do naleśników, posypujemy serem i albo zapiekamy w pierkarniku albo na patelni tej samej na której przygotowaliśmy masę.
Takie naleśnik ze wsadem też robię, jak mi mięso z rosołu zostaje, bo u mnie nie ma amatorów na samo gotowane mięso i muszę im jakoś "przemycić", coby się nie zmarnowało
mrożonka chińska z Biedronki
filet z kurczaka albo indyka
sól, pieprz, curry, kurkuma, zioła prowansalskie
olej
Usmażyć kurczaka na patelni dodać do niego miesznkę chińską. Dusić pod przykryciem do miekkości warzyw.
Ugotować w garnku ryż z kurkumą i solą, dodać do garnka, wymieszać doprawić.
brokuły
śmietana
ser pleśniowy niebieski
sól pieprz.
makaron ugotować, brokuła pokroić na różyczki i zblanszować. Dodać do makaronu, podsmażyć na oleju, dodać do goracego śmietanę i ser. Mieszać aż się rozpuści. Przyprawić do smaku
-Pichelsteiner
-Forszmak staropolski
-Bigos(najbardziej znane danie jednogarnkowe)
-Risotto(można dorzucić trochę składników)
-Beouf Bourguignon
-Paprykarz z ryby, albo z kurczaka................................
....................duuużo tego
taaa i teraz do większości trzeba wujka gógla zatrudnić :cool:
Szczerze powiem, że za wyjątkiem bigosu, reszta to abstrakja:cool:
Mam podobny przepis.
Tylko, że u mnie najpierw idzie ryż, następnie cebula, pokrojone pieczarki, kolorowa papryka pokrojona w kostkę i kurczak obtoczony w przyprawie. Całość zalewam rosołkiem z kostki bulionowej
my mamy taki
jakieś filety z ryby (panga, łosoś, czy inna bezoścista rybka)
cebula
ugotowany ryż
marchewka starta na tarce z dużymi oczkami
masło
i przyprawy wedle uznania
aaa i śmietana
filety podsmażamy na masełku, posolone i popieprzone
potem podduszamy cebulkę
ryz ugotowany
i warstami w garnku
masełko na dno
potem ryż, marchewka, cebula, rybka
i tak warstwami
każdą warstwę doprawić i masełko dodać
na wierzch zrobic sosik ze śmietany i co tam kto lubi
podlać kapkę wodą coby nam sie nie przypaliło
i tak z 20 minut na małym ogniu
pyyyyycha:bigsmile:
paprykę faszerowaną
Oto przepis na boeuf bourguignon, moim zdaniem najlepszy, choć w tej interpretacji jest się do czego przyczepić. Najlepiej korzystać z "Mastering the Art of French Cooking"
-makaron razowy ugotowany al dente
-patelnia rozgrzana a na niej śmietana+ z utartym serem dziurgas lub parmezan-mieszanie na małym ogniu do tego proponuje czosnek . sos musi trochę wyparować,I potem mieszam makaron z sosem i sypie bazylia świeżą. Od razu podaje-pychota i prościzna.
Mąż wegetarianin stąd bez mięcha.
Serwujemy na stół po chlebowym garnuszku na głowę (tj. na talerz) i zajadamy danie zagryzając chrupiącą miseczką
W krakowskich knajpach tak jadałam w tym chlebku lub bułach.
Ale kapusta zasmażana zawsze mnie obrzydzała.