Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

SERNIK BEZ SERA...

edytowano stycznia 2011 w Kuchnia
CIASTO:
5 żółtek
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki

MASA:
5 białek
3 duże (400 ml.) śmietany kwaśne 18% np. z Biedronki
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
olejek cytrynowy lub sok z cytryny

Składniki na ciasto zagnieść, ciasto podzielić na dwie (jedną większą, drugą mniejszą) części, większą wyłożyć na blachę, mniejszą włożyć do zamrażarki.

Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, w jednej śmietanie kwaśnej wymieszać budynie, razem z pozostałymi dodać do masy, wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągnąć, pokruszyć lub zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki i wstawić ponownie do piekarnika na następne 20 - 30 minut.

856901.jpeg
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.