Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dobrze pisze ten jezuita

2»

Komentarz

• [cite] Lukasz:[/cite]W "Mistrzu i Małgorzacie" najszlachetniejszą istotą jest szatan.

>>

Jakiś czas temu był dobry artykuł o tej książce, ale teraz trudno jest mi go znaleźć.
    Każdy czytelnik ma prawo myśleć co chce i próbować zrozumieć lub nie, co autor miał na myśli. Jednak nie zauważyłam, żeby tam diabeł był szlachetny- raczej cyniczny,perfidny, wrednie wrabiający ludzi - co zresztą ogólnie przyjęty ateizm bardzo mu ułatwiał. Kto zauważa jego złą działalność i usiłuje o tym powiedzieć zostaje aresztowany i umieszczony w psychiatryku. Małgorzacie też chciał zabrać duszę lecz odpuścił ( i tu jest herezja bo w rzeczywistości paktowanie z diabłem to nie zabawa i zawsze się kończy źle) bo nie miał na nią siły. Autor chyba chciał przekazać , że Bóg ( a miłość pochodzi od niego ) jest większy i żadne złe moce nie mają z Nim szans.Tylko się Bułhakow trochę zamotał....
    To jest jednak tylko literatura a nie Biblia dlatego można sobie poczytać a nie brać serio i traktować jako coś kultowego.
  • No i zeszliśmy z tematu....
  • Za to książka, której nie cierpię i jest antychrześcijańska to Imię róży.
  • A znajomi pytali - nie czytałeś Imienia Róży? Ojej...
  • Bo nie ma po co.
  • I jedno i drugie , po prostu nie w moim guście , choć o gustach się nie dyskutuje podobno....
    Wolę klasykę kryminału a nie takie tam szukanie i wyolbrzymianie ciemnych stron w historii kościoła.Chociaż to ostatnio trendy.
  • [cite] Lukasz:[/cite]
    [cite] Agnieszka&5:[/cite]Moim zdaniem szkodę lub pożytek odnoszą te książki, które się pamięta.
    Nie zgadzam się z takim stwierdzeniem. Największą szkodę przynoszą książki które zostały przeczytane bez wiedzy o pewnych zagrożeniach - wtedy człowiek podczas czytania nie ma świadomości, że wpada w pułapkę. Ziarno zostaje zasiane, a potem wzrasta.

Też racja :gq:
  • Pisałam raczej o sobie, ale fakt, jest wiele osób którym niewłaściwa lektura mocno miesza w głowie.

Zwłaszcza, jak wartości nie ugruntowane.
  • Paradidel, większość pisarzy to niezłe świry :bigsmile:
    A Pilipiuk rulez zwłaszcza w opowiadaniach.
  • Oj, to już trudno.
    Warstwa ziemi - warstwa komunistów. Warstwa ziemi - warstwa komunistów. :bigsmile:
  • Dla mnie szatan w Mistrzu i Magorzacie jest postacia wysoce przewrotna, bo faktycznie on i jego swita w pewnym sensie sa od poczatku pociagajacy, ale z drugiej strony - naprawde paskudni dla "maluczkich". I teraz - jak samemu sie "wcielisz" w taką Magorzate, to fajnie, a czytajac ksiazke czujesz sie tymi pierwszoplanowymi postaciami, a nie jakas Annuszka z olejem.
  • Dziwne... Ja miałam inne odczucia przy lekturze Bułhakowa... Mnie od początku szatan tam irytował i odstręczał... Jest obrzydliwy i z wyglądu i postepowania... Całkiem jak w rzeczywistości... :cool:
    A z Małgorzatą jakoś nie potrafiłam się utożsamić...
    No, ale może ja tak dziwnie czytam...:cool:
  • Moze dlatego, ze bylam wtedy bardzo mloda, jak sie tym zaczytywalam ;) Ciekawe, jak teraz bym to odebrala.
  • Bułhakowa bede bronic jak niepodległości! a serio jest to jedna z ksiązek ktore pasuja mi własnie ze wzgledu na te gnostyczne ciagoty autora - tak ze zgadzam sie z postawionymi zarzutami, tyle ze dla mnie to akurat atut bo ja w szponach gnozy czy innego zblizonego tworu - tyle ze czasy liceum i lektura Bułhakowa to juz kiedy moje poglady byly mocno zakorzenione. Pod wzgledem przemytu takich 'alternatywnych' obrazow Boga za uszami maja najwiecej wszelce pisarze SF i fantasy - od dziecka moje ulubione gatunki literackie
  • [cite] Paradidel:[/cite]
    [cite] Marcelina:[/cite]Paradidel, większość pisarzy to niezłe świry :bigsmile:
    A Pilipiuk rulez zwłaszcza w opowiadaniach.

No tak, ale ten jest świrem w zupełnie nie moim kierunku ;)
    Może zakręcony ale tak... pozytywnie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.