Czyli ciasto marchewkowe
Składniki:
400g mąki, 400g cukru, 12g proszku do pieczenia, 12g sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli, 1 łyżka cynamonu, pół łyżki gałki muszkatołowej, 450 ml oleju, 6 jajek, 400g drobno startej marchewki;
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, przyprawy) mieszamy w dużej misce. W drugiej misce łączymy lekko ubite jajka z olejem i startą marchewką. Zawartość tej miski dodajemy do wcześniej wymieszanych suchych składników i delikatnie mieszamy zawartość drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 35 x 28 cm smarujemy masłem i napełniamy ciastem. Wyrównujemy wierzch i pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Po ostygnięciu kroimy na porcje.
Źródło - Miesięcznik Kuchnia, nr 2-2011, str.7
Ode mnie - następnym razem dam 300g cukru. Jestem przewrażliwiona na słodkie.Samo ciasto wyszło bezproblemowo - puszyste i smaczne.