Może wiecie, które pokarmy poprawiają wyniki krwi - morfologię? Zwłaszcza idzie o płytki krwi, hemoglobinę i czerwone krwinki.
Wiem o burakach, wątróbce, szpinaku, pietruszce - natce.
seler
marchew
burak
jabłko
+ łyżeczka oliwy z oliwek
proporcje dowolne, wg smaku, z tym, że im więcej buraczka tym szybszy efekt.
Pić 0,5 szklanki dziennie
Rewelacyjnie poprawia morfologię.
Wyciągnęliśmy tym soczkiem teściową po "przygodzie" z nowotworem. Miała tak kiepskie wyniki, że dwa razy jej krew przetaczali a i tak wyglądała jak żona młynarza.
W ciąży też można? Lekarz powiedział, że moje wyniki "od biedy mogą być" więc może powinnam sobie zapodawać taki soczek? Mam thermomix, więc mogę szaleć
zgadzam sie z Agnieszka, moczopedne (a taka jest pokrzywa) napoje w ciazy nie sa wskazane (choc duzo kobiet pije i twierdzi ze OK). ja bym uwazala z ziolkami
Pokrzywa owszem byle z umiarem, wpływa na nerki. Polecam tym razem nie zioło a jedzenie: amarantus. Co do soków poprzednicy dobrze prawią.Szpinak wbrew pozorom nie jest aż tak rewelacyjny jak go pisali co nie znaczy że zły. Amarantus to kasza.
Tak, przy alergiach na pewno. Chodziło mi bardziej, czy w czasie chemioterapii, te produkty są polecane, (nieprecyjnie się wyraziłam)
Właśnie doczytalam, w " Możesz wygrać z rakiem i alergią" J i B Pić, że soku z pokrzywy,nie wolno stosować w czasie chemioterapii, jak również ziół p/nowotworowych.
Nie wiem, jak z pyłkiem np. ale przy chemipoterapii, śluzówka jelita cienkiego czasowo jest uszkodzona, więc może wyst. nietol. pokarm., która może rozwinąć się w alergię.
Poczytałam trochę i niektóre źródła podają, żeby pyłek pszczeli, stosować po chemioterapii, inne, że można równolegle z chemioterapią.(właśnie na poprawienie wyników)
Ale nie jestem specj. w tej dziedzinie, trzeba byłoby dopytać fachowców
[cite] Beata.:[/cite]Tak, przy alergiach na pewno. Chodziło mi bardziej, czy w czasie chemioterapii, te produkty są polecane, (nieprecyjnie się wyraziłam)
Właśnie doczytalam, w " Możesz wygrać z rakiem i alergią" J i B Pić, że soku z pokrzywy,nie wolno stosować w czasie chemioterapii, jak również ziół p/nowotworowych.
Nie wiem, jak z pyłkiem np. ale przy chemipoterapii, śluzówka jelita cienkiego czasowo jest uszkodzona, więc może wyst. nietol. pokarm., która może rozwinąć się w alergię.
Poczytałam trochę i niektóre źródła podają, żeby pyłek pszczeli, stosować po chemioterapii, inne, że można równolegle z chemioterapią.(właśnie na poprawienie wyników)
Dobrze wiedzieć o pokrzywie, wprawdzie moja odp. o nerkach dotyczyła ciąży. Miód chyba jeszcze z umiarem albo wcale w cukrzycy ale nie wiem na 100% poziom cukru podnosi to chyba nie wolno zbyt dużo.
Teraz jest dobry moment na przygotowywanie napojów i koktajli na bazie zsiadlego mleka ze szczypiorku,koperku i zielonej pietruszki.
Te rzeczy bardzo dobrze wychodzą w termomiksie.Wiem,ze jest drogi ale przy zdrowym odżywianiu jest dla mnie nieoceniony.
Na wchłanianie żelaza zle wpływają szczawiany (np. rabarbar
Jeśli w diecie żelaza jest za mało, we krwi brakuje erytrocytów i mechanizm dotleniania staje się niewydolny. Skutek? Osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów i paznokci, zajady w kącikach ust, uczucie zimna, bóle głowy, bezsenność, podatność na infekcje â?? to mogą być objawy niedoboru żelaza i wynikającej z niego niedokrwistości
up,plis,wrzucajcie jeszcze jakieś sprawdzone przepisy,chodzi głównie o poprawienie parametrów "anemicznych". Na szczęście mój lekarz nie zasiał paniki, tylko stwierdził że już wchodzę w anemię drugiego trymestru,nie wciskał żelaza itp,ale sama dla siebie chcę wyniki "podciągnąć". Piłam kiedyś mix pomarańcza-natka pietruszki. Coś jeszcze znacie?
A z jedzenia - pietrucha (natka) do wszystkiego (i te koktajle) amarantus (mozna dodawac do zlendowanych owocow) kasza jaglana i gryczana (niepalona) szusozne sliwki i morele Burak (pieczony z czosnkiem i oliwa - mniam). Wołowina i cielecina (ewentualnie nogi indycze)
ja nie w ciąży- natomiast bardzo sfrustrowana swoimi wynikami powinnam pół roku suplementować żelazo , ale moje wnętrzności nie mogą tego znieść czyli ciągle mam anemię .... od kilku dni jem sproszkowaną młodą trawę jęczmienia, łokropna w smaku ,ale mówią,ze skuteczna ktoś z was używał ?
@matka6 ja miałam (co prawda w ciąży) zastrzyki z żelaza, bo miałam mocną anemię od samego początku i mdłości takie, że nic nie jadłam przez 4 miesiące, więc suplementacja odpadała... Po roku od zastrzyków zbadałam ferrytynę, jest w połowie normy, odżywiam się od ciąży nieco lepiej, ale bez rewelacji
Komentarz
seler
marchew
burak
jabłko
+ łyżeczka oliwy z oliwek
proporcje dowolne, wg smaku, z tym, że im więcej buraczka tym szybszy efekt.
Pić 0,5 szklanki dziennie
Rewelacyjnie poprawia morfologię.
Wyciągnęliśmy tym soczkiem teściową po "przygodzie" z nowotworem. Miała tak kiepskie wyniki, że dwa razy jej krew przetaczali a i tak wyglądała jak żona młynarza.
A teraz śmiga jak nówka
i ogolnie pokrzywa swieza dodawana do salatek, zup itp.
podobno dziala rewelacyjnie
A jak z piciem herbatki z pokrzywy?
Krzysiu - masz rację, ale mnie osobiście sam burak nie przejdzie przez gardło
Te rzeczy bardzo dobrze wychodzą w termomiksie.Wiem,ze jest drogi ale przy zdrowym odżywianiu jest dla mnie nieoceniony.
Jeśli w diecie żelaza jest za mało, we krwi brakuje erytrocytów i mechanizm dotleniania staje się niewydolny. Skutek? Osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów i paznokci, zajady w kącikach ust, uczucie zimna, bóle głowy, bezsenność, podatność na infekcje â?? to mogą być objawy niedoboru żelaza i wynikającej z niego niedokrwistości
Na szczęście mój lekarz nie zasiał paniki, tylko stwierdził że już wchodzę w anemię drugiego trymestru,nie wciskał żelaza itp,ale sama dla siebie chcę wyniki "podciągnąć".
Piłam kiedyś mix pomarańcza-natka pietruszki.
Coś jeszcze znacie?
np bob, szpinak
floradix
A z jedzenia - pietrucha (natka) do wszystkiego (i te koktajle)
amarantus (mozna dodawac do zlendowanych owocow)
kasza jaglana i gryczana (niepalona)
szusozne sliwki i morele
Burak (pieczony z czosnkiem i oliwa - mniam).
Wołowina i cielecina (ewentualnie nogi indycze)
powinnam pół roku suplementować żelazo , ale moje wnętrzności nie mogą tego znieść
czyli ciągle mam anemię ....
od kilku dni jem sproszkowaną młodą trawę jęczmienia, łokropna w smaku ,ale mówią,ze skuteczna
ktoś z was używał ?
Po roku od zastrzyków zbadałam ferrytynę, jest w połowie normy, odżywiam się od ciąży nieco lepiej, ale bez rewelacji
dawno brałaś ? ja też zawsze zastrzykami się ratowałam , gdy byłam w ciążach