Kochani, czy ktoś mógłby mnie uświadomić, jakie obecnie są zasady przyznawania tego urlopu? Czy czy coś się oststnio zmieniło w tym temacie?
Mały urodził się pod koniec kwietnia. Na początku maja mąż dostarczył do mojego zakładu pracy akt urodzenia dziecka 9międzynarodowy. Pani w kadrach przyjęła go bez mrugnięcia okiem. Po jakimś czasie jednak zadzwoniła do męża, że musi być polski akt urodzenia i dołączone pismo z prośbą o przyznanie tego urlopu...
Powiem szczerze, że zignorowałam tę prośbe, bo o ile pamiętam, to zawsze urlop macierzyński przyznawali niejako z automatu- bez potrzeby pisania podania:shocked:
Poza tym nie wiem czy ten polski akt urodzenia, to nie jest tylko wymysł pani z kadr. Bo przecież jestesmy w Unii, a w akt międzynarodowy jest w kilkunastu językach, w tym również po polsku.
Niemniej jesnak minął miesiąc, a ja nie dostalam żednej decyzji co do urlopu. Nie otrzymałam również zasiłku macierzyńskiego.
Pragnę dodać, że w tym zakładzie pracy jestem zatrudniona od 20 lat i mam umowę na czas nieokreślony. A aktualnie przebywam na urlopie wychowawczym.
Nie wiem czy coś się zmieniło w przepisach czy też ta sytuacja to wynik złej woli personalnej???
Komentarz
Podanie o macierzyński zawsze pisałam zaraz po porodzie a później dołączałam akt urodzenia.
Też jestem zatrudniona na czas nieokreślony.
Ale może powinnam je napisać. Dzwonić na razie do kard nie chcę, bo te kobiety tam zdają się być najmąrdzejsze, nawet jak nie mają racji.
Chciałam się tylko upewnić, co na to prawo?
" W związku z urodzeniem syna/córki, data ur proszę o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego."
Może dopiero teraz szumnie zaczęto nazywać to PODANIEM.
Zresztą tu wszystko dokładnie pisze http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Człowiek całe życie się uczy
Więc wypisałam wniosek o standardowy macierzyński plus dodatkowy i od razu opiekę nad dzieckiem i urlop wypoczynkowy. Pracodawca od razu wiedział, że szybko nie wrócę
Pisze jak sie robi u nas. Zwłaszcza, że siędzę w księgowości z panią z płac.
E: to znalazłam tu:Zwolnienie lekarskie otrzymane bezpośrednio po porodzie nie ma wpływu na termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego.
W przypadku, kiedy pracownica nie korzysta z urlopu macierzyńskiego przed porodem, datą rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego jest dzień porodu.
Nie ma więc znaczenia, czy pracownica, która urodziła dziecka, uzyska zwolnienie lekarskie.
Zobacz serwis: Urlop macierzyński
Co ważne choroba w trakcie urlopu macierzyńskiego nie powoduje jego przerwania. Nie można więc przedłużyć urlopu macierzyńskiego w ten sposób.
Podstawa prawna: Art.185 (1) Kodeksu pracy
Inaczej wygląda to tylko wtedy gdy to dziecko po urodzeniu jest w szpitalu i to dłuuuugo. Czekaj na Bea(tę).