Czeka mnie trzydniowy biwak i jedzenie będzie głównie grillowe. Co można wrzucić na ruszt zamiast mięsa? Do tej pory jadłam tylko grilowany ser i banany.
Szaszlyki z warzyw (papryka, cukini, cebula, pieczarki, pomidorki koktajlowe,...) wyszly nam ostatnio bardzo dobre (wczesniej wszystko pokroic i skropic oliwa, bez folii), kukurydza tez (tez maznieta olejem, bez folii, ale pieczona na mniejszym cieple).
ej,ej - ale dokładnie poproszę:) łopatologicznie:) kroić czy w całości, smarować, z folią czy bez? toż przecież ja juz ze 100 razy pisałam żem łamaga kulinarna i mi trzeba wszystko dużymi literami:)
A ziemniaczki? Też w folii z dodatkami jak wyżej, pokrojone w talarki lub łódki:) tylko, zr ziemniak nie teges przy odchudzaniu, ale jak warunki polowe to i ziemniak może przejdzie:)
Może roladki z cukinii - cukinię pokroić wzdłuż, cienko, żeby wyszły długie, cienkie paski. Na każdym pasku położyć kawałek serka (feta, camembert) posypać ziołami, np. papryką, oregano, chilli, zawinąć w roladkę, spiąć wykałaczką, pokropić oliwą, posypać ziołami z zewnątrz.
Różne warzywa przed grillowaniem można też marynować, żeby smak był ciekawszy, wszystko zależy od tego co lubisz.
Komentarz
Są super do szaszłyków, krojone w kostkę i nadziane na szpadkę.
Dynia też super.
Mogą być pieczarki (super wychodzą nadziane serem kozim albo pleśniowym a jeśli nie jesz też nabiału to np. podduszoną cebulką z jakimś dobrym sosem).
Różne warzywa przed grillowaniem można też marynować, żeby smak był ciekawszy, wszystko zależy od tego co lubisz.
Chleb zarumienić na ruszcie i natrzeć ząbkiem czosnku.