Podpowiedzcie co smacznego ugotować ze świeżej kapusty? Bo mam kilka główek i jak się za nie nie wezmę, to mi się zmarnują, a ja raczej kiepska kucharka jestem :shamed: (za to cukiernik lepszy )
łazanki - szybkie, proste, smaczne i postne.
Kapustę dzieli się na mneijsze cęści (np na ćwiartki) i gotuje w wodzie z solą. W drugim garnku gotuje się gruby makaron, najlepiej łazanki właśnie.
Potem sieka się ugotowaną kapustę (wystarczy łyżką), miesza z makaronem, masłem i pieprzem. Zaskakująco pyszne.
No właśnie, u mnie w ogródku wyrosło 20 główek i nie bardzo wiem co z nich zrobić. Miejsca w zamrażalce już nie mam, beczki do kiszenia też nie mam. Myślę o zawekowaniu w słoikach kapusty zasmażanej, gotowanej, ewentualnie zakwaszonej pomidorami czy kwaskiem cytrynowym. Tylko czy to się nie otworzy zimą?
Ktoś tak robił?
uwielbiam pierogi i krokiety ze świeżą ugotowaną kapustą
ugotowana - wrzucona na wrzątek przez kilka minut, a potem odciśnięta przez ściereczkę
kapusta jest bazą farszu do którego można dorzucić grzyby, mięso lub ugotowaną gryczaną kaszę - farsz można dodać do krokietów, pierogów, drożdżowych kapuśniaków
przepis mojej babci, sprawdzony przez mamę trochę pracochłonny ale można zrobić większa ilość pierogów i zamrozić
kiszoną kapustę można zrobić w wekach (szklane pokrywki), w zwykłych słoikach często rdzewieją pokrywki ja nie robię bo nie mam piwnicy by przechowywać
kiszoną kapustę można zrobić w wekach (szklane pokrywki), w zwykłych słoikach często rdzewieją pokrywki
Pod pokrywkę metalową podłożyć folię do rzeczy spożywczych i po kłopocie:bigsmile:
Jak ukisić kapustę bezpośrednio w słoiku? Proszę o łopatologiczną instrukcję.
Podkisić w jakimś garze?
Pasteryzować po ukiszeniu czy nie?
Zakręcić słoiki do razu na maxa czy dopiero po ukiszeniu?
[cite] macierzanka:[/cite]Podpowiedzcie co smacznego ugotować ze świeżej kapusty? Bo mam kilka główek i jak się za nie nie wezmę, to mi się zmarnują, a ja raczej kiepska kucharka jestem :shamed: (za to cukiernik lepszy )
Można zrobić też kapustę parzy-brodę. Tzn na ćwiartki lub ósemki pokroić, ugotowąć na parze do względnej miękkości i podawać z bułką tartą (jak kalafior)
[cite] macierzanka:[/cite]Podpowiedzcie co smacznego ugotować ze świeżej kapusty? Bo mam kilka główek i jak się za nie nie wezmę, to mi się zmarnują, a ja raczej kiepska kucharka jestem :shamed: (za to cukiernik lepszy )
Dobra tez jest surówka. Posiekać, posolić, dodać inne warzywa: pomidory, cebulę itp. Trochę czymś dokwasić: cytryna, ocet.
[cite] macierzanka:[/cite]Podpowiedzcie co smacznego ugotować ze świeżej kapusty? Bo mam kilka główek i jak się za nie nie wezmę, to mi się zmarnują, a ja raczej kiepska kucharka jestem :shamed: (za to cukiernik lepszy )
Ukisić na bieżące spożycie. Posiekać, dodać soli w takiej ilości, aby sól stanowiła 1,5% masy kapusty (10kg kapusty to 15dag soli, czyli ok. 10 płaskich łyżek soli).
Kisić jak w przepisie tutaj - tyle, że ugniatać pięścią.
A ja na przykład szatkuje kapuchę i gotuję ją na smalcu tak 1/4 kostki ,,,
do tego kostka rosołowa i podlewać wodą ,,,potem dodaję starta marchewkę jak jest to pomidor zwykła żółta papryka i koniecznie pokrojona w kostki kiełbaska ,,można dodać mrożony koperek ,,do smaku można dodać koncentrat pomidorowy pieprz ,vegetę ,,,wychodzi taki ala gulasz ,,,pojda "chleba i smacznego
Komentarz
Kapustę dzieli się na mneijsze cęści (np na ćwiartki) i gotuje w wodzie z solą. W drugim garnku gotuje się gruby makaron, najlepiej łazanki właśnie.
Potem sieka się ugotowaną kapustę (wystarczy łyżką), miesza z makaronem, masłem i pieprzem. Zaskakująco pyszne.
Ktoś tak robił?
ugotowana - wrzucona na wrzątek przez kilka minut, a potem odciśnięta przez ściereczkę
kapusta jest bazą farszu do którego można dorzucić grzyby, mięso lub ugotowaną gryczaną kaszę - farsz można dodać do krokietów, pierogów, drożdżowych kapuśniaków
przepis mojej babci, sprawdzony przez mamę
trochę pracochłonny ale można zrobić większa ilość pierogów i zamrozić
kiszoną kapustę można zrobić w wekach (szklane pokrywki), w zwykłych słoikach często rdzewieją pokrywki
ja nie robię bo nie mam piwnicy by przechowywać
Pod pokrywkę metalową podłożyć folię do rzeczy spożywczych i po kłopocie:bigsmile:
Podkisić w jakimś garze?
Pasteryzować po ukiszeniu czy nie?
Zakręcić słoiki do razu na maxa czy dopiero po ukiszeniu?
Kisić jak w przepisie tutaj - tyle, że ugniatać pięścią.
Po tygodniu można jeść.:hungry:
do tego kostka rosołowa i podlewać wodą ,,,potem dodaję starta marchewkę jak jest to pomidor zwykła żółta papryka i koniecznie pokrojona w kostki kiełbaska ,,można dodać mrożony koperek ,,do smaku można dodać koncentrat pomidorowy pieprz ,vegetę ,,,wychodzi taki ala gulasz ,,,pojda "chleba i smacznego
Uwielbiam!:bigsmile: