poszukuję sprawdzonych pomysłów, na w miarę nieskomplikowane dania
Córcia ostatnio miewa częste skurcze łydek. Ona jest na narzuconej przez siebe monodiecie
i za nic nie chce jeść mięsa, ani warzyw. Jas tez to przechodził mniej więcej w tym wieku, ale zaczął jeść wiele różnych rzeczy i problem minął
brakuje mi pomysłów, a kiedy w nocy muszę kilka razy wstawać i masowac nogi, to nie powiem co sobie myślę:devil:
dodam, że jak była mała, jadła wszystko. potem zaczęła naśladować brata (akurat wtedy protestującego przeciw wszystkiemu
), i się zaczęło
nie mam pomysłów, jak przemycić coś wartościowego, tak żeby tego nie było widać
dajcie jakies pomysły , please
Komentarz
, żeby się nauczyły próbowac. ja nie mówię, że mają wszystko lubić, ale żeby chociaz chciały spróbować
eh, życie
wiem, że to pewnie moja wina,ale teraz potrzebuję konkretnych rad :shamed:
Na sok pomidorowy nie mogłam patrzeć w ciąży z Zuzią, tyle go piłam, żeby skurcze minęły... Bleeee...:cool:
Może własnoręcznie zrobione musli?
Ww. owoce z dodatkiem mieszanki płatków (owsianych, jęczmniennych, żytnich) oraz zarodków pszennych czy owsianych.
Do tego można dodać domowy jogurt.
Pychota!
Mi taka dieta bardzo pomogła na kurcze mieśniowe, szczególnie w ciąży.
Na wiki znalazłam że na drugim miejscu kasza gryczana. Jeśli zrobi się do tego jakiś dobry sos to dziecko powinno zjeść.
U nas z różnymi sosami, bądź kefirem. Można tez zrobić placuszki z ugotowanej, zmielonej kaszy... reszta składników tak jak do mielonych.
U nas, niestety, tylko ja lubię...
mnie zawsze pomagało jak mnie brały skurcze lub po alkoholu palpitacje serca miałem
a czekoladę odradzam m a magnez ale on zaraz zostanie spożyty do rozłożenia cukrów który jest w tej czekoladzie
Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.
albo płatki owsiane z mlekiem (jeżeli nie ma uczulenia na mleko)+migdały(pokrojone)+sezam (uprażony)+ziarna słonecznika (wszystko zawiera dużo magnezu)+miód,+rodzynki?
Dużo magnezu zawierają też: kasza gryczana i rośliny strączkowe(soja, fasole, groch), ryż brązowy, pietruszka (liście), kasza jaglana. Najwięcej magnezu jest, w roślinach zielonych, (gdzie w chlorofilu znajduje się magnez).
Kiedyś Teściowa zaserwowała kaszę gryczaną+ śmietanę (ew. jogurt naturalny)+ miód. Dzieciakom smakowało.
Oliwa z oliwek, ryby, poprawiają wchłanianie magnezu(zaw. kwasy tłuszczowe nienasycone), oraz wit. B6.
Proces wchłaniania magnezu zależy od witaminy D. ( wyst. w takich prod. jak, pstrąg, łosoś, halibut, karp, pieczarki, również w tranie.
Mi pomogło, takie kompleksowe spojrzenie na brak magnezu. Nie tylko uzupełnienie braków pierwiastka ale dostarczenie innych produktów, poprawiających wchłanianie magnezu i uzup. wit. D. (oczywiście z wit. D,trzeba uważać, bo przedawkowanie tej wit. może spowodować nieodwracalne zmiany w sercu, płucach i nerkach).
[edit] jeśli chodzi o ziarna słonecznika, to lepiej nie kupować tego z Chin. (zdaje się, że Lila, gdzieś o tym już pisała).
będę próbować