Słuchajcie, moi wczoraj byli u pediatry i jest podejrzenie robali. Mamy zrobić morfologię ale najprawdopodobniej podczas najbliższej pełni czeka mnie steryliada. W związku z tym czynię przygotowania i tak mi się nasunęło parę pytań. 1. Czy może mi się na coś przydać funkcja odświeżania parą w pralkosuszarce? Da radę zastąpić pranie czy lepiej się przemeczyc o prac? 2. Męża też mam potraktować lekiem? Bo domyślam się że jako matka karmiąca odpadam z tej imprezy i córka półroczna też?
Zależy od robali, jak glista to kto może ten bierze, ja bym wzięła karmiąc pyrantellum w dawce wg ulotki na glisty, nie zabija larw, słabo działa na dorosłe egzemplarze ale coś tam może usunie. Pranie na 60 stopni, a co się nie da tak, to przeprasować. Resztę karcherem dla dobrego samopoczucia. Niemowlak się raczej glistą nie miał jak zarazić, ale bywa i tak.
Człowiek od człowieka nie, ale może być tak, że cała rodzina jadła jaja z ziemi na czymś nieumytym..niemowlak na cycu to nie jadł. Steryliada przy gliście dobrze robi na psychikę przy owsach niestety już nie ma takiej mocy na umysł bo trzeba w kółko i w kółko a łone wracają.
Najpierw sprawdziłem na sobie we wrześniu, a w listopadzie podałem całej rodzinie. Efekt naprawdę przerósł oczekiwania: generalnie jemy mniej i zdrowie mamy lepsze. Nie tylko robi porządek z obcymi, ale ogólnie poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. https://doktor-natura.info.pl/obce-wirusy-grzyby-bakterie-pasozyty.html#CHUAN_LIAN_ZI
Czy jest ktoś kto się dodzwonił w ostatnim czasie do lab w Stalowej Woli? Albo może istnieje inne równie wiarygodne miejsce, gdzie można zrobić badania? Do S.W.nie mogę się za nic dodzwonić a ostatnie info o wysyłaniu próbek do badań mam sprzed dwóch lat
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że mamy glistę albo i co gorszego. Jak sobie zaczęłam robić listę dolegliwości mniejszych lub większych dzieci, to jestem pewna, że mamy znów bogate życie wewnętrzne a pyranthelum nie wybil wszystkiego.
wiesz @dorotak ale nawet w Stalowej Woli większe prawdopodobieństwo, że nie wyjdzie niż że wyjdzie - jeśli robale są :-)
Aneczka08 robilas tam badania? Czy tak sobie piszesz? Ile razy widziala objawy u ktorejs z córek tyle razy mi wychodziła glista w wynikach. Pani nawet przez telefon mówi czy duzo czy mało. Wysylalan 3 razy obu córek, jednej wyszlo dwa razy ze jest drugiej raz. Zgodnie z moimi podejrzeniami.
Jest postęp, druga pediatra dała mi namiary na prywatne badania w innym lab w Trójmieście, w którym wchodziły pozytywne wyniki u dzieci, u których gdzie indziej nic nie znaleziono. Zobaczymy. Mówiła że bez wyników leków nie przepisze, choć owszem, po objawach wychodzi jej że robale. To chociaż tyle, że wierzy w ich istnienie :P
I czemu to takie drogie jest? Trójka dzieci badania + leki i pójdę z torbami.
Tak mówi Ozimek. u nas nic nie wyszło 2 lata temu a on twierdził, że jest lamblia i glista. Po przeleczeniu różne objawy poznikały. I powiedział, że obecność robali wykrywa się jedynie u 30% zarażonych.
Tym bardziej trudno namówić pediatrę na wypisanie leków. Ja dwa razy tylko po pyranthelum widziałam poprawę, ale owsiki łatwo stwierdzić. Perspektywa glisty mnie przeraża.
Pytanie, czy wy też glisty lsmbie i tasiemce po lekach widzicie że zostały wydalone? Owsiki wiedziałam, wierzę w owsiki. Ale tych innych robali np w pampersie u Józka by nie było jakoś widać? Tzn wiem że tasiemiec się objawia jak pestki dyni, nigdy nie zaobserwowałam.
@Dorotak to już chyba taniej wyjdzie przejechać się do Ozimka. Zapisze lek sądząc po objawach. Zentel dla 5 osób i tak wyniesie ponad 1000 zł. Do tego konieczna jest seria odpowiednich probiotyków ( Ozimek da rozpiskę) które też kosztują majątek.
Ozimek chce 200zl od dziecka za konsultacje... A teraz i tak nie ma terminów... Badania tu 40za dziecko. Tak, cena zentelu też mnie przeraża. W ogóle wszystko mnie przeraża :P
Wydaje mi się, że pyrantelum działa na glistę. Może jeszcze raz podajcie ten lek, trochę przedłużycie kurację i za dwa tygodnie jeszcze raz. Lek dostępny bez recepty. Może objawy znikną.
@AleksandraB jak go podać na glistę? Na owsiki dostawali dwie pojedyncze dawki wg wagi w odstępie 2 tygodni.no dobra. na jesień Józek zjadł cała tabletkę i po moim krótkim strachu - było warto bo trzy dni owsiki wypuszczał.
Ale czuję się jak okropna matka. Nie zauważyłam np wysypki kaszki u Franka i Józka na przedramionach. Wyszłam z założenia że skoro nie mają na policzkach jak zwykli mieć po krowie,.to luzik. Tak samo z kaszlem nocnym, wszyscy śpią w jednym pokoju, zwalalismy kaszel na Józka a ostatnie dni wychodzi że wszyscy sucho pokasluja w nocy, Z.zaczela pazury gryźć ale co tam matce by coś w głowie zaświtało... Przecież owsików nie ma, co nie. Jeeena...
Ale czuję się jak okropna matka. Nie zauważyłam np wysypki kaszki u Franka i Józka na przedramionach. Wyszłam z założenia że skoro nie mają na policzkach jak zwykli mieć po krowie,.to luzik. Tak samo z kaszlem nocnym, wszyscy śpią w jednym pokoju, zwalalismy kaszel na Józka a ostatnie dni wychodzi że wszyscy sucho pokasluja w nocy, Z.zaczela pazury gryźć ale co tam matce by coś w głowie zaświtało... Przecież owsików nie ma, co nie. Jeeena...
U mojego syna też jest wysypka na przedramieniu, a kaszel suchy nie ustaje, do tego ciągłe siąpienie z nosa i poranne bóle brzucha :-( Gryzie ciągle coś...cokolwiek:szalik, bluzę sznurek od czapki... Cóż więc to jest?
Komentarz
Czy są tu jeszcze robione zbiorowe zamówienia na Nitazoxanide?
Bom zainteresowana.
1. Czy może mi się na coś przydać funkcja odświeżania parą w pralkosuszarce? Da radę zastąpić pranie czy lepiej się przemeczyc o prac?
2. Męża też mam potraktować lekiem? Bo domyślam się że jako matka karmiąca odpadam z tej imprezy i córka półroczna też?
https://doktor-natura.info.pl/obce-wirusy-grzyby-bakterie-pasozyty.html#CHUAN_LIAN_ZI
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że mamy glistę albo i co gorszego. Jak sobie zaczęłam robić listę dolegliwości mniejszych lub większych dzieci, to jestem pewna, że mamy znów bogate życie wewnętrzne a pyranthelum nie wybil wszystkiego.
A, i pożyczę w Gdańsku mop parowy...
Aneczka08 robilas tam badania? Czy tak sobie piszesz?
Ile razy widziala objawy u ktorejs z córek tyle razy mi wychodziła glista w wynikach. Pani nawet przez telefon mówi czy duzo czy mało. Wysylalan 3 razy obu córek, jednej wyszlo dwa razy ze jest drugiej raz. Zgodnie z moimi podejrzeniami.
To chociaż tyle, że wierzy w ich istnienie :P
I czemu to takie drogie jest? Trójka dzieci badania + leki i pójdę z torbami.
Pytanie, czy wy też glisty lsmbie i tasiemce po lekach widzicie że zostały wydalone? Owsiki wiedziałam, wierzę w owsiki. Ale tych innych robali np w pampersie u Józka by nie było jakoś widać? Tzn wiem że tasiemiec się objawia jak pestki dyni, nigdy nie zaobserwowałam.
dla potomnosci
W Gdyni też są http://www.procner.gda.pl
Przetestuje i dam znać;)
Do tego konieczna jest seria odpowiednich probiotyków ( Ozimek da rozpiskę) które też kosztują majątek.
Badania tu 40za dziecko.
Tak, cena zentelu też mnie przeraża. W ogóle wszystko mnie przeraża :P