Warzywa na zimę

edytowano wrzesień 2014 w Kuchnia
Czy ktoś z was zna proporcje na jarzynkę (typu vegeta) domowej produkcji?

Podobno sie mieli surowe warzywa z solą i to sie wogóle nie psuje, a sie to dodaje do potraw jak vegetę..
«13456

Komentarz

  • edytowano lipiec 2012
    A mozna posiekac w robocie kuchennym? Tym nozem obrotowym...
  • WŁOSZCZYZNA SOLONA DO ZUPY

    2 kg cebuli
    2 kg marchwi
    1,5 kg pietruszki
    1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
    0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej
    kalafior
    4 pory
    pęczek pietruszki
    pęczek koperku

    1,5 kg soli

    ---------------------
    Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję 
    Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki. 

    Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.!
    Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
  • A jaką taka przyprawa ma konsystencję? Bo rozumiem, że warzywa mają być świeże, w sensie nie suszone?
  • edytowano lipiec 2012
    Ma konsystencję szarej papki.... mąż mi to wywalił bo myślał, że zepsute, a ja dostałam od znajomej i tak sobie to chwaliłam..... :((
  • edytowano lipiec 2012
    mężczyźni =))

    ale naprawdę szara papka? U znajomej widziałam to piękne kolorki miało i chyba tarła na grubej tarce

    Czy musi być taka duża ilość soli? Ja prawie nie solę. Musiałabym chyba dać pół łyżeczki na garnek zupy
  • jeszcze, jak mnie pamięć nie myli, Celinka gdzieś dawał przepis :)
  •  Jeśli tam są pomidory to czy z dodatkiem tego da się zrobić rosół?
  • Moja Mama kiedyś tarła warzywa ( na tych grubych oczkach ) i suszyła razem z zieleniną, i mieliśmy Vegetę domową, pamiętam ten zapach kiedy się puszkę otworzyłam.

  • Zrobiłam 1/4 porcji... wyszło szesc roznej wielkosci sloikow.... Chyba przesadzilam z zielona pietrucha.... 

    Jutro pierwsza zupa..... 
    Podziele sie (opinią) ;)
  •  Jeśli tam są pomidory to czy z dodatkiem tego da się zrobić rosół?
    Tego pomidora to wcale w kolorze nie widac. Bardziej marchewke.
    A mysle ze przez te akurat warzywa to bedzie rosół zółciejszy ;)
  • Ja właśnie wczoraj zrobiłam taką "Vegetę" w robocie kuchennym. Wyszło tego całkiem sporo, więc można sobie zmniejszyć proporcje.

    Składniki:

    250g suszonej włoszczyzny (najpierw zastanawiałam się gdzie ja takie coś dostanę, po czym bez problemu kupiłam w "Polskiej Chacie" pod blokiem - wbrew moim obawom, produkt łatwo dostępny :-)

    3 łyżki czosnku granulowanego

    2 łyżki kurkumy

    5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej (ostatecznie dałam mniej i drobnoziarnistą, ale różnicy wielkiej nie ma bo na końcu i tak wszystko rozdrabniam robotem)

    Wszystko wsypałam do miksera i zmiksowałam 10 sek. na najwyższych obrotach.

     

    Osobiście nie jestem zwolenniczką ani kostek rosołowych ani wszelkiego typu ziarenek smaku, ale ponieważ jestem słabą kucharką i głównie bazuję na przepisach mamy, teściowej lub babci (a one wszędzie dodają jakieś Ziarenka, Vegetę lub Kucharka), to postanowiłam zrobić sama własną przyprawę.

    Przepis pochodzi z książki Thermomixu, więc powinien być sprawdzony :-)

  • Kurkuma podobno niezdrowa.. prawda to?
  • edytowano lipiec 2012
    Zupa pomidorowa na tym (powyższa jarzynka z surowych jarzyn) jest POWALAJĄCA!!!!!!  =P~
  • edytowano lipiec 2012
    Nigdy nie spotkałam się z taką opinią. Raczej słyszałam, że działa przeciwirusowo i antybakteryjnie, ale kto wie.. trzeba by poszukać w necie..
  •  Kurkuma jest zdrowa,działa też antynowotworowo! Tylko jest przyprawą rozgrzewającą wpływającą na krążenie zatem z ostrożnością nalezy stosować przy tegoż schorzeniach i w ciąży.
  • Zupa pomidorowa na tym (powyższa jarzynka z surowych jarzyn) jest POWALAJĄCA!!!!!!  =P~
    Ale gotujesz zupę i tak na mięsie jakimś? Czy sama jarzynka da taki smak?
  • i czy oprócz tej jarzynki dajesz jeszcze jakieś warzywa do gotowania zupy?
  • Odwazylam sie po kilkumiesiecznym jedzeniu indyka kupic kurczak po raz wtóry... i dała 3 łyżki tego. Żadnych warzyw, chciałam spróbowac bez.
  • Ja właśnie wczoraj zrobiłam taką "Vegetę" w robocie kuchennym. Wyszło tego całkiem sporo, więc można sobie zmniejszyć proporcje.

    Składniki:

    250g suszonej włoszczyzny (najpierw zastanawiałam się gdzie ja takie coś dostanę, po czym bez problemu kupiłam w "Polskiej Chacie" pod blokiem - wbrew moim obawom, produkt łatwo dostępny :-)

    3 łyżki czosnku granulowanego

    2 łyżki kurkumy

    5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej (ostatecznie dałam mniej i drobnoziarnistą, ale różnicy wielkiej nie ma bo na końcu i tak wszystko rozdrabniam robotem)

    Wszystko wsypałam do miksera i zmiksowałam 10 sek. na najwyższych obrotach.

     

    Osobiście nie jestem zwolenniczką ani kostek rosołowych ani wszelkiego typu ziarenek smaku, ale ponieważ jestem słabą kucharką i głównie bazuję na przepisach mamy, teściowej lub babci (a one wszędzie dodają jakieś Ziarenka, Vegetę lub Kucharka), to postanowiłam zrobić sama własną przyprawę.

    Przepis pochodzi z książki Thermomixu, więc powinien być sprawdzony :-)

    Przepis podany można na różne strony urozmaicać i modyfikować.
    Ja nie jestem zwolennikiem dodawania tylko do tej przyprawy czosnku granulowanego ,gdyż jest.. pochodzenia chińskiego.Do tej pory pory nie udało mi się spotkać niestety.....naszego.

  • Fajne - muszę spróbować - ale najchętniej  otrzymałabym kostkę mięsną - bez mięsa - jak się komuś uda proszę o INFO koniecznie:)
  • Agga, jak nie mam miesa to gotuje zupe na zasmażce..... Tzn do wywaru z warzyw dodaje podsmazona make na maśle. Pyśne wychodzi ;)
  • na mięsie gotuję tylko rosół i krupnik, pozostałe zupy całkowicie warzywne ( czasem ewentualnie łyżka masła) i wychodzą pysznie :)
  • Ja kiedyś robiłam kostkę mięsną, gotowałam rosół cały dzień aż się cały wygotował i to co zostało wlałam do takich woreczków co się lód zamraża. Smak nie tak intensywny jak knorr;) ale sto razy zdrowsze (o ile mięso z mojego spożywczaka można nazwać zdrowym:p)
  • Właśnie z tą zdrowotnością mnie męczy - ostatnio zachciało nam się rosołu - mięso było tak paskudne, że fuj - a ten smak zupy na mięsie czasem chciałabym uzyskać... :)  
  • Barszcz czerwony wyszedł obłędny!!!
  • Ja kiedyś robiłam kostkę mięsną, gotowałam rosół cały dzień aż się cały wygotował i to co zostało wlałam do takich woreczków co się lód zamraża. Smak nie tak intensywny jak knorr;) ale sto razy zdrowsze (o ile mięso z mojego spożywczaka można nazwać zdrowym:p)
    ja taką robię, jak piekę mięso, dowolne - sos z pieczenia zamrażam. albo jak gotuję mięsa na pasztet, wtedy jeszcze lepsze, bo z założenia się gotuje w małej ilości wody z dużą ilością przypraw - bardzo intensywny smak.
  • Włoszczyzna solona jest super! dziś sosik dyniowo pomidorowy maz doprawil tą jarzynką i tylko pieprzem i wyszedł rewelacyjny!
    koszt warzyw to 50zł, ilość ok 20 litrów
    po niedzieli na targ i jeszcze jedna porcja albo dwie 
    \:D/
  • a ja teraz poproszę o szczera opinię te z Was, które zrobiły jakis czas temu 


    ja popełniłam dziś 
    z połowy porcji i wyszło dużo 

    ale czy to naprawdę nie wymaga pasteryzacji??! i gdzie mam to trzymac, zeby sie nie popsuło !??!?!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.