fajne przekaski na sylwestra

Potrzebuje inspiracji na fajne, niedrogie, latwe w wykonaniu przekąski na imprezę dla 30 osób. Najlepiej takie do lapki . Poratujecie?
«1

Komentarz

  • edytowano grudzień 2015
    My od kilku lat w Sylwestra robimy (czasem rodzinnie, a czasem z gośćmi zaproszonymi) sylwestrowo-noworoczne sushi. Fajna zabawa i jest co przekąsić. Ale trzeba to lubić. I nie koniecznie bardzo tanie.

    A z nierujnujących przekąsek "do łapki" lubimy:
    - warzywa (marchew, seler naciowy, kalarepa) pocięte w spore słupki i do tego dipy
    - muffiny na ostro (robię z papryką i serem feta)
    - kruche babeczki z farszem wytrawnym (np. łososiowym)
    - tarty
    - drobne ciastka na ostro i na słodko
    - roladki łososiowe z naleśników, serka i łososia
    - pieczarki faszerowane
    - koreczki
  • Banał ale my lubimy-warzywa jakie Ci przyjdą do głowy w słupki, maczane w dipie czosnkowym z jogurtu i majonezu. Z ciasta francuskiego ślimaki-na płat ciasta kładziemy plastry szynki, ciasno zwijamy, kroimy rulon na plasterki, płasko układamy na papierze do pieczenia, pieczemy z termoobiegiem w 200st do zezłocenia. To samo można zrobić z: żółtym serem, pleśniowym serem, przesmażonymi i posiekanymi pieczarkami, z pesto ziołowym. Ślimaki robi się błyskawicznie.
  • O ślimaki, fajne. A jak się robi mufiny na ostro?
  • edytowano grudzień 2015
    Ja namiętnie robię ulubione przez wszystkich znajomych ślimaczki drożdżowe
    Czasami ratuję się gotowym ciastem drożdżowym, ale zrobienie samemu nie jest trudne.
    Rózne warianty, podstawą zawsze jest:
    - blat ciasta smaruję przecierem pomidorowym wymieszanym z drobno utartym serem żółtym, pieprzem i jakimiś ulubionymi przyprawami. Roluję i kroję plastry ok pół cm, jak mi się utnie grubiej-to nożem na blaszce, wyłożonej papierem dociskam. Piekę do zrumienienia w 200-180 stopniach

    Lubię też posmarować płat w dwóch pasach zmielonym boczkiem albo posiekanym salami (posmarować tak, by po zwinięciu ten pas/dwa pasy boczku(salami) znalazły się w każdym ślimaczku-nie trzeba smarować całego blatu, lepiej się wówczas kroi na plastry przed pieczeniem)
    Czasami dodaję posiekane oliwki
    Fajne, chrupiące i do łapki w sam raz
    Jak dodaję boczek/salami piekę dłużej, w niższej temperaturze - wtedy tłuszczyk tak fajnie wtapia się w ciasto i ślimaczki są długo chrupkie, wręcz twardawe-takie lubię najbardziej)
    Jak robię sama ciasto, to jest ono jałowe i na suszonych drożdżach-tylko mąka, sól, szczypta cukru, oliwa / olej i woda. Zero jajek i mleka

    edit: podobnie można robić z ciasta francuskiego, takze na słodko, posypane tylko cukrem z cynamonem na przykład
  • Nasze ukochane imprezowe danie- szaszłyki-na przemian kawałki cebuli, kostki boczku, pieczarki i kostki piersi z kurczaka, dobrze osolone plus majeranek. Układam na blasze z piekarnika, ok.180 st z termoobiegiem, po 10-15 minutach zlewam wodę która wyciekła z mięsa i pieczarek i piekę dalej aż się szaszłyki zrumienią.
  • Paszteciki z ciasta drożdżowego z nadzieniem (np. pieczarki i ser, pieczarki i szynka, tuńczyk, pomidor i mozarella, szpinak, brokuł i feta).

    Nadziewane na wykałaczki kawałki warzyw, serów, mięs - np. oliwki, feta, pomidor koktajlowy

    Pizza upieczona w prostokątnej formie (może być blacha piekarnika po prostu) i pokrojona na wiele małych kwadratów

    Roladki z tortilli

    Roladki z cukinii

    Paluszki grissini, albo jakieś paluchy drożdżowe i sosy do maczania

    Pokrojone w słupki warzywa (marchewka, seler naciowy) i tak samo dipy

    Tradycyjnie mini kanapeczki nadziane na wykałaczki

    Koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem jakimś fajnym, roboty prawie nie ma, ale jeśli ma być ich 30 lub więcej to nie wyjdzie aż tak tanio, może być też rolada z ciasta franc. pokrojona w plastry

    U nas zawsze schodzą sałatki, ale to nie jest do łapki - jeśli musi być do łapki to możesz próbować porcjować do jednorazowych kubeczków, ale to i tak wymaga widelca

    Można tez upiec muffinki/babeczki - do łapki i możesz zrobić też wersję wytrawną

  • roladki z tortilli są super :-)
  • Świnki w kocykach-niezdrowe niestety. Płat ciasta francuskiego albo drożdżowego pokrojony na kwadraty +- 10x10, na każdy plaster żółtego sera, trochę keczupu, ziół i po przekątnej kawałek parówki (ok 1/3). Zwinąć po przekątnej, można posmarować jajkiem, zapiec.
  • Oj ja, to mam wybór teraz. Po obiedzie chyba mysz zdecydowac co robię i na zakupy sie udać
  • A tak na marginesie obiad tez z forum, kasza gryszana podsmazama z cebulka i feta
  • Mozna zrobić w prostokatnej formie cos na ksztalt pizzy. Cienkie ciasto i na powierzchni dac różne smaki: ser i grzyby, szpinak i feta, szynka i ser, oliwki i feta. I potem na małe kawałki i na stol.

    Kalmary mozna kupić i tylko podsmażyć i podawać podawać.

    KoKorecZki: kawałek sera, pomidorek koktajlowy i oliwka.

    I do miseczek strogonowa ;) moglabym jesc bez konca.
  • moje dziewczyny robią na jutro mini burgery i koreczki oczywiście
    ale mamy też paszteciki z kruchodrożdżowego ciasta z farszem co go za dużo do pierogów narobiłam więc pomroziłam :)
  • i parówki w kocykach ( tak moje dzieci mówią na paróweczki owinięte paskiem ciasta francuskiego :D
  • a te burgery robimy z ciasta jak na pizzę tylko wykrawamy krążki kieliszkiem i do tego z mięsa takież same, ogórek konserwowy w plastereczki, krążki cebuli, i wykałaczką spinamy
  • U nas będą pizzerinki z salami, kilka szaszlykow warzywnych, mini tortille z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym a na deser bajaderki z resztek ciast.
    Menu dostosowane pod resztki lodowkowo-zamrazalnikowe;)
  • jeszcze chyba nie padło:
    -suszona śliwka owinięta wędzonym boczkiem
    -pomidorki koktajlowe faszerowane serem

    A u nas i tak zawsze powodzeniem cieszy się wędzony łosoś zwyczajnie zwinięty w roladki.

  • i hummus z czymś, na co można go nałożyć, np. chlebki pita albo jakieś paluchy

    w razie niedoczasu to pyszny hummus w 3 smakach sprzedają w biedronce
  • edytowano grudzień 2015
    U nas na ciepło łosoś i chińszczyzna. Na zimno: tatar, łosoś wędzony, pomidory faszerowane sałatką, carpaccio z buraka, faszerowana kaczka na zimno, jajka w majonezie i chyba faszerowane i śledzie na plastrach pomarańczy.
    Ciasto z żurawiną, z gruszkami, piernik i kwadraciki z piernika marchewkowego. I może brownie.
    Goście też coś przywiązą.
  • U nas będzie: sałatka, jaja faszerowane (na życzenie syna)

    A na "tucząco" gofry: bita śmietana, owoce, masa kajmakowa, dżem, co kto będzie życzył będzie nakładał :).

  • U mnie na jutro bedzie sałatka z rukoli ,stek usmażony i pokrojony w plastry z pomidorkami i owocami granatu- jakis sos wymyślę,
    Frytki domowej roboty z sosem czosnkowym,
    Kawałki piersi z kurczaka smażone - w jajku i cieście bezglutenowym,
    Szyszki z czekolada własnej roboty- z ryżu preparowanego,
    Chyba szarlotka bo zostanie wtedy na kolejny dzień.
    Obiadu juz jutro nie robię,jak ktoś głodny mamy jeszcze 2 słoiki bigosu;-)
  • Mi tato zrobi krokiety :) a ja zamiast barszczu to zrobiłam szpinakową zupę
  • Ja robie też co roku ser smażony panierowany z żurawiną (jakiś oscycpek, ustrzycki wędzony, camembert) I obowiązkowo w sywestra muszą być chipsy!
  • O matko, jaki pyszny watek!
    U nas będą - pieczone skrzydełka i ziemniaczki pieczone, zapiekanka brokulowo szpinakowa z serem, domowe burgery w wykonaniu mego męża, salatki "na winie" i grzaneczki z pieczarkami i serem. Jeszcze obmyślam slimaczki na ostro z ciasta francuskiego, ale zobaczymy.
  • To ja mam pytanie, wszyscy macie gości (dużo gości) czy sami to wszytko zjadacie? My planujemy nie pozwolić zasnąć dzieciom przed 20, ale do 22 na bank będą kimac i zostaniemy tylko my... Kusza mnie te Wasze pomysły ale za Chiny ludowe nie przejemy...
  • Kiedyś robiłam małe wydrążone bułeczki, w środek różne pokrojone pieczarki, mielonka, warzywka, soczewica - co tam miałam - na wierzch plaster żółtego sera i kosteczki posiekanej drobno czerwonej papryki oraz natki -ważne, żeby było kolorowo, bo wyglądało apetycznie - i do piekarnika na kilkanaście minut.
  • Dzieki dziewczyny, zrobiłam muffinki z przepisu Katarzyna. Do kadnych dalam suchone pomidory i cheddar, i ye sa super. Do drugich dalam groszek i fetę i zaraz sprawdzę:)
  • U nas fasolka po bretońsku, sernik, sałatka z tuńczyka.
  • A przyjemności sylwestrowe?



  • Te z groszkiem sa takie se. Za dużo groszku dalam ale nad ranem mysle ze się da je zjeść. :) u nas z przyjemnosci to pewnie i tance i jakies gry bo idziemy na domówkę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.