Sos do spaghetti bez nabiału, pomidorów i papryki

Jak w temacie - mam dziecko bez-bez-bez a nabyłam makaron bezglutenowy. Tylko jeszcze sosu bez-bez potrzebuję :-D

Komentarz

  • Napjlepszy "sos" to aglio e olio (e peperoncino), czyli czosnek, (dobra) oliwa z oliwek i ewentualnie ostra papryczka da chetnych. Kto moze posypuje parmezanem. 
    Podsmaza sie na patelni w konkretnej ilosci oliwy kilka zabkow czosnku  (kto woli go potem wyciagnac), lub czosnek drobno posiekany. Na to wrzuca sie makaron al dente, miesza sie i gotowe. 
    Tylko trzeba lubic czosnek ;)
    Podziękowali 4Milamama hipolit Bea Mle
  • Bolonski,tylko bez pomidorów
    Podziękowali 1Mle
  • Wszelkie zielone warzywa z mleczkiem kokosowym. Np podmażona cebulka, do tego startą na średnich oczkach cukinia, poddusić, podlać mleczkiem kokosowym. 
    Podobnie można zrobić z brokułami albo ze szpinakiem. Można podkręcić smak czosnkiem. Mięso mielone podsmażone też pewnie by się do tych zestawów sprawdziło. 
    Podziękowali 3Mle Agax4 ewaklara
  • Na bazie pieczarek albo dynia duszona z czosnkiem i mięsem.
    Podziękowali 1Mle
  • mielone podsmazyć na patelni, przerzucić do gara dodać posiekaną cebulkę startą marchewkę + cukinię, może być por, podlać trochę wodą, potem jak się poddusi delikarnie zblendować. Doprawić czym tam móżecie, sól, pieprz, oregano, bazylia albo inne przyprawy wg uznania, czosnek też można
    Podziękowali 1Mle
  • Moj "bez bez bez"  makaron kukurydziany je z podsmazoną cebulką na oliwie, ryżowy z miksowanymi truskawkami
    Podziękowali 1Mle
  • Duszony por to też dobra podstawa do sosów.
    Podziękowali 1Mle
  • Pesto
    Podziękowali 2hipolit Mle
  • pesto osczedne. Słonecznik, pietruszka, czosnek i oliwa. Pycha.
    Podziękowali 3hipolit Bea Mle
  • Ile pomysłów! No to już mamy co jeść :-)
  • szpinak z łososiem - dobrze się komponuje
    dla tych co mleczni to jeszcze feta do tego :)
    Podziękowali 1kowalka
  • cebulka, pieczarki i pierś z indyka razem uduszone, doprawione czym kto może i lubi
  • brokuł z czosnkiem uduszony i zblendowany z ziarnem słonecznika
    Podziękowali 1kowalka
  • oooo, AB, to musi być dobre. to samo w wersji lagodnej pewnie można zrobić z cukinia. Ale fajna inspiracja.
  • to była nasza bez bez bez wersja brokuła z fetą :P 
    Podziękowali 1andora
  • Pesto: zamiast pecorino dajesz płątki drożdzowe. To się nutritional yeast w lenłydż nazywa
  • andora powiedział(a):
    oooo, AB, to musi być dobre. to samo w wersji lagodnej pewnie można zrobić z cukinia. Ale fajna inspiracja.
    Potwierdzam.Cukinia przesmażana z czosnkiem i dużą ilością pietruszki (natki) jest pycha nawet jako samodzielne danie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.