Danie nie-oczywiste, regionalne, własne, bądź szalone

Znacie jakieś takie, którymi zechcielibyście się podzielić?
Dziś mąż mi w Wieliczce kupił papryczki nadziewane kapustą kiszoną, ostre szaleństwo!
Jadł kto?
«1

Komentarz

  • Nie ale jak będę ro spróbuję
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Śledź z rodzynkami w sosie curry. Dla mnie nieoczywiste, jak przeczytałam przepis, to się niemalże za głowę złapałam, zrobiłam jednak i wyszło naprawdę dobre.
    Podziękowali 2Skatarzyna Bea
  • Zupa z brukwi, karasie w mleku, śledzie z rodzynkami i przecierem pomidorowym, śledzie w śmietanie z gorącymi ziemniakami jako danie obiadowe 

    Nauczyłam się od Kaszubów. Gdzie by tu się jeszcze przeprowadzić...  B)
    Podziękowali 2Skatarzyna Cart&Pud
  • Wieliczka,to niedaleko jestescie.
    Ale o takich papryczkach nie słyszałam.
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • ekhm juka - śledzie w śmietanie z gorącymi ziemniakami to typowo wielkopolskie postne danie, zaraz po pyrach z gzikiem! jemy je na obiad w każdy wielki piątek i w każdą wieczerzę wigilijną, i w wiele piątków w roku kiedy bardzo chce się śledzi a pora jest obiadowa ;)

    ziemniaki powinny być gotowane w mundurkach, aśledzie są zimne oczywiście, z siekaną drobno cebulką i jabłkiem

  • dzisiejszy obiad nasz, mniam... Wielkopolska :)
    Podziękowali 1agatak
  • Mizeria lub zielona salata polana kwaśna śmietana z cukrem. Ponoc nigdzie tak sie nie je a u nas to normalna letnia surówka.
    Podziękowali 3E.milia Aszna Ona64
  • się sama zaśliniłam po tym opisie ... zjem sobie w wigilię
  • Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Innych nie uznajemy.
  • edytowano grudzień 2017
    agatak, w Wielkopolsce jeszcze nie mieszkałam
    Kaszubi nazywają to danie pulczi ze sledzmi, czy jakoś tak...
    Podziękowali 1Bridget
  • Słodzona sałata lub ogórek z odrobiną octu i śmietaną to jest też na Wielkopolsce. Moja babcia robiła.
    Piekło i niebo czyli bieda danie z Nadrenii. Rodzaj kaszanko-czarnego salcesonu, ukrojony w gruby plaster z musem jabłkowym i puree ziemniaczanym.
  • Slodzona salata i na opolszvzyznie byla.
  • I na Pomorzu.
  • Pomidory że śmietaną i cukrem. Moja mama robiła.
    Podziękowali 2Skatarzyna madzikg
  • U nas pirog bilgorajski kroluje w ciagu roku :) na Wigilie w rodzinie mojej mamy robi sie golabki z kasza gryczaną (łupcie) i polewa olejem lnianym - bo u nas olej lniany tez reginalny :) 
    Podziękowali 3Skatarzyna jukaa Hope
  • Fasola ze śliwkami suszonymi -danie wigilijne. Nigdy nie jadłam, ale zestawienie mnie fascynuje :) Kiedys zrobię.
    Podziękowali 2Skatarzyna jukaa
  • U nas w domu sie robilo zupe kminkowa. Nie spotkalam jeszcze nikogo kto by ja znal.
  • Do mizerii czy surówki z kiszonek kapusty zawsze dodaje szczyptę cukru 
    placki ziemniaczane z cukrem, mąż z solą i kwaśna śmietana 
    maz tez wspominał ze jego ex teściowa robiła sałatę ze śmietana i do tego dodawała skwarki wraz z tłuszczem 
  • Pierogi z białym  serem i kapustą . Takie regionalne , podkarpackie. Jadłam i calkiem dobre . Nigdy nie robiłam . Natomiast robiłam z nadzieniem ziemniaczanym z żóltym serem . Dzieciom bardzo smakowały . Delikatne i rozpływające się w ustach . 

    Podziękowali 2Skatarzyna uJa
  • Hm, ja ostatnio się dowiedziałam, że grzyby smażone w cieście naleśnikowym są dla wielu daniem nieoczywistym ;) a u mnie zawsze w Wigilię. Moje ulubione wigilijne danie!
    I jeszcze nie spotkałam nikogo, kto znałby paschę.
    Sałata ze śmietaną i cukrem - normalka!
  • Mnie kiedyś pewna pani powiedziała. ,że na Wigilię robi pączki nadziewane kapustą 

    I od tego czasu marzę o tym daniu
    A odwagi nie mam co by zrobić
    Podziękowali 1Bea
  • @matka6 kapusniaczki :) u nas sklepowe sa i pyszne :)
    @Aszna u nas smazy sie maslaki w jajku i mące i to w okresie grzybobran ale w nalesnikowym nigdy.
    @Quintana a te pierogi ziemniaczane z zoltym serem to jak robisz? 
    Podziękowali 1Milagro
  • Maślaki w cieście piwnym, uwielbiam, ale nie wzięłam suszonych, to się nie pogoszcze.
  • Skatarzyna powiedział(a):
    Maślaki w cieście piwnym, uwielbiam, ale nie wzięłam suszonych, to się nie pogoszcze.
    W ciescie piwnym?
  • naleśnikowe, w którym zamiast mleka/wody jest piwo :)
    Podziękowali 1Agmar
  • edytowano grudzień 2017
    @Agmar gotujesz zimniaki i  przez praskę. Do gorących ziemniaków dodajesz starty ser żółty i mieszasz . Mozesz dodać tez  drobno startą marchewkę zeby byl ladny żólty kolor . Troche soli i farsz gotowy 
    Podziękowali 3Skatarzyna Agmar Bea
  • Skatarzyna powiedział(a):
    Znacie jakieś takie, którymi zechcielibyście się podzielić?
    Dziś mąż mi w Wieliczce kupił papryczki nadziewane kapustą kiszoną, ostre szaleństwo!
    Jadł kto?
    Jadł.  W czeskim Ołomuńcu.  Do najlepszej pieczone golonki
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • uJa powiedział(a):
    Mizeria lub zielona salata polana kwaśna śmietana z cukrem. Ponoc nigdzie tak sie nie je a u nas to normalna letnia surówka.
    Jak to nigdzie B)
    U mnie sie tak je
    Podziękowali 3Bridget madzikg tymka
  • Znacie zupę ze stokrotek?
  • U mnie też to oczywistość.
    Nieoczywistość to znalezione kiedyś w necie śledzie ze śliwkami i śledzie z ananasem.
    Sama nie jadam,bo nie przepadam za śledziami ale ci jadający mówią zawsze,  że pycha.


    Ze śliwkami

    śledzie korzenne 2 tacki
    3 cebule
    20 dkg suszonych śliwek
    olej

    Pokroić w kawałki śledzie,cebule w kostkę lub pióra jak kto lubi,pokroić też śliwki.
    I układać warstwami w słoiku.
    Śledzie ,cebula śliwki.Pomiędzy wlewać tak z łyżeczkę oleju.Wstawić do lodówki na 2-3 dni.I gotowe.


    Śledzie z ananasem

    4 płaty solonych śledzi
    duża cebula albo 2 małe
    ananas w puszce
    3 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku

    Śledzie pokroić w nieduże kawałki,cebulę w kostkę lub pióra.
    Cebulę wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem.
    Do majonezu dodać "sok" z ananasowy z puszki w takiej ilości, żeby miał smak ananasowy ale żeby nie był zbyt  rzadki.Przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać ze śledziami i cebulą,ale w takiej ilości, żeby nie "pływało" w sosie. :wink:
    Dobrze jak się "przegryzie" ale są i tacy,którzy wcinają niemal od razu.


Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.