Czy u Was w domu jest taka tradycja?
U mnie nie ma
u męża też nie,
a w tym roku chcemy wręczyć kilka rodzajów po kilkanaście sztuk z każdego i się zastanawiam jakie zrobić i jak długo one przetrzymają?
Zrobione w sobotę, dadzą radę do następnego weekendu? Czyli minimum tydzień?
Wetowałam net, jest dużo propozycji i chciałabym wybrać takie typowo świąteczne.
A może macie jakieś pewne przepisy?
Myślałam o korzennych, migdałowych, piernikowych i może cynamonowych?
Komentarz
Ja mam jeden ulubiony przepis, moze nie swiateczny, ale ciastka są naprawde rewelacyjne w smaku i spokojnie mogą poleżeć. Z mąką jaglaną, więc gdyby nie ten cukier, to byłyby całkiem zdrowe. I z wiórkami kokosowymi i orzechami nerkowca.
http://www.olgasmile.com/ciastka-jaglane.html
takie robiłam nieraz, w tym roku też
zawsze robię z konfiturą/marmoladą morelową
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/kruche-ciasteczka-mojej-babci.html
http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-kocie-oczka-z-dzemem-i.html
@Marcelina, to jak nie zapomnisz, to poszukaj. Podobno w sobotę będę miała wolną kuchnię, chciałabym zrobić w miarę wyględne te ciastka, bez pomocy "małych rączek".
http://www.mojewypieki.com/kategoria/ciastka
jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi z tej strony coś nie wyszło;-)
http://www.mamaalergikagotuje.pl/kukurydziane-ciasteczka-z-pomaranczowa-nuta-bezglutenowe-weganskie/
P.s.nie bij:d
Dzięki za podpowiedzi .
W sobotę będę ciastkowała .
@Marcelina, a jakby tą mąkę kukurydzianą zmienić na orkisz? Wyjdą?
Nie mam tej kukurydzanej, mam orkisz, gryczaną i owsianą.
Któraś by pasowała w zamian?
edit: ładny kolor mają, dopiero mi się zdjęcie załadowało.
Pasowałyby mi do koncepcji: jasnych i ciemnych ciastek.
zrobiłam 4 rodzaje te:
http://www.mojewypieki.com/przepis/razowe-ciastka-owsiane-z-suszona-sliwka
http://www.mojewypieki.com/przepis/zytnie-kruche-ciasteczka
http://www.mojewypieki.com/przepis/miodowe-ciasteczka-z-przyprawami-korzennymi
http://www.mojewypieki.com/przepis/razowe-ciasteczka-z-kardamonem
trochę nudne bo wszystkie prawie zdrowe
i tak ja wyjadałam te ze śliwką były świetne !, mąż żytnie (nie przekładałam ich dżemem i rozwałkowałam wycinając chyba serduszka)
a dzieci jadły miodowe baaardzo dobre
przypomniałaś mi o tych ciastkach miałam robić tylko żytnie ale dorobię jeszcze tych śliwkowych
My jesteśmy zaproszeni na Wigilię i organizatorzy nie chcą nic.
To zamiast jakieś bombonierki, Merci czy Lindta, upieczemy różnych ciastek i kształtami właśnie chcę też trochę pokombinować, ale też bez przesady.
Poza ciastkami nic nie robię na Święta, to chcę żeby były zrobione z polotem.
Nawet nie chodzi mi o to, że mi porobią ciastka rożnych wymiarów, to jeszcze ujdzie.
Ale Oni wyjadają surowe ciasto!!!!
A jak zrobię z 6 rodzajów tych ciastek, a Oni każdego będą chcieli próbować, na surowo, to nie wiem co będzie z Ich brzuszkami .
piernikowe
korzenne
migdałowe
cynamonowe
pomarańczowe
miodowe
@uJa, a masz takie pieczątki? Jaki to fajny patent, teraz to już chyba nie zdążą mi dostarczyć . Gdzie to kupić?
mmmmmmmmmmmmmmmmm przepiękne, zaraz wkleję kilka zdjęć.
I nawet jeden mam, ale jako foremki, nie robi takich ładnych pieczątek.
A niektóre takie ornamentowe są, prześliczne....
E nie, nie chcę po nocach tych ciastek robić, a w sobotę, ostatecznie w niedzielę.
Wzięłam 3lata temu przepis od mańki. Robili wtedy ilości hurtowe tych ciasteczek.
Zrobiłam w domu i to jest najlepsza zacz jaką kiedykolwiek jadłam! Są mega mega pyszne!
Za chwile wrzucę przepis!
Lista jest otwarta do jutra wieczora.
Przepis koniecznie!
Super!
500g mąki
300g masła
100g cukru
200g migdałów rozdrobnionych
2 żółtka
1/2 torebki proszku do pieczenia
3łyżeczki koniaku
200g cukru pudru do obtoczenia ciasteczek
Masło ucieramy mikserem aby uzyskać biały kolor, Dodajemy żółtka, cukier, migdały, mąke z proszkiem i koniak. Wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Rozwałkowujemy ciasto na gr.3mm, wykrawamy ( ja wykrawałam kółka, najłatwiej bo ciasto jest dość delikatne, ale nie zniechęcać się proszę ) , wkładamy do piekarnika na 160st, pieczemy 20min,od razu upieczone, jeszcze gorące ciastka obtaczamy w cukrze pudrze.
Cos takiego, jak tu:
https://www.garneczki.pl/media/img/products/fea3e2b5e976b0d1862c006836ccfb.jpg
E:
tu jest dokładniejszy przepis:
Składniki: 1 kostka masla, 2 szklanka cukru, 1 Łyżeczka soli 4 jajka 1 szklanka suszonych Owoców, 1 szklanka Orzechów sok cytrynowy proszek do pieczenia 4/3 Szklanki Dobrej whisky Sposób przygotowania: przed rozpoczęciem mieszania składników. Sprawdz CZY whisky Dobrej Jakości Dobra ... prawda? Przygotuj Teraz Dużej miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. sprawdz CZY na pewno whisky Taka jak trzeba, by Być Tego pewnym, Nalej Jedna szklankę i wypij tak Szybko, Jak to TYLKO możliwe. Operację Powtórz. Przy użyciu miksera Elektrycznego ubij kostkę masla na puszystą mase, dodaj łyżeszke Sukru i ubjaj Dalej. W miedzyszasie zprawdź CZY Liski na pewno Taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś zrobić mniski Dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź Liski żepy pootem gośie Nie mufili sze trójonca. Wszuś zrobić miszki szyśką sul jaka masz w domu CZY więc tam Masz szysko Jedno tak, f sumje fsale nie nie ma snaszenia tak fszuśisz! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko Z oszehami i sukrem fszystko Jedno i frzudź Monki ile tam Masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko NA 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś Jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta.