przed chwilą wypiłam kawę z mężem , do której zrobiłam ciasto z truskawkami ; robię je tylko w sezonie truskawkowym , może ktoś skorzysta i poda inne pomysły truskawkowe :bigsmile:
1 masło lub margaryna
1 szkl cukru
6 łyżek śmietany
cukier waniliowy
4 jajka
3 szkl mąki ,
1, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
truskawki, cukier puder
rozpuścić masło ( lub margarynę) z cukrem
(nie studzić ), dodać śmietanę, jajka - wymieszać
dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wymieszać dokładnie
wylać na formę, położyć regularnie połówki truskawek , tak aby sok z truskawek nie wylewał się do ciasta piec ok 1/2 godz w 180 stopniach , po upieczeniu posypać cukrem pudrem:dinner:
Komentarz
Sprzedawali u nas niedawno pomidory w kartonach 6 kg po 12 zł prosto z samochodu. Ustawiła się długa kolejka. Kupiłam też, ale potem zaczęłam się zastanawiać, dlaczego one takie tanie- w sklepie i na straganach po 7 za kg.
To znaczy jak?
dzięki :peace::peace::peace:
i tak wygląda:hungry:
rolada śmietankowo-truskawkowa
No ale to że mi nie wyszedł to jeszcze nic nie oznacza, bo moje doświadczenie w tej kwestii jest prawie żadne. Jeśli macie ochotę, to przeczytajcie komentarze pod tym sernikiem - jednym robiło się to co mnie (ale jest na to rada - na przyszłość wiem), a innym wychodziło super...
2 galaretki w pół litra wody, tężejące zmiksować z dużym kubkiem jogurtu o tym samym smaku, co galaretka. Ubić litr kremówki z łyżką cukru i dołożyć galaretkę z jogurtem. Zmiksować.
Wychodzi świetna masa do tortu (dużego, najlepiej z prostokątnej blachy) albo deser dla wielodzietnej rodziny.
Czasem jak nam się chce coś słodkiego to robię z połowy składników. Dla nas wystarcza.
0.5 l kremówki
1 galaretka rozpuszcz. w 1 szkl. wody
1 śnieżka
Ubić zimną kremówkę (30%) ze snieżką, dolać rozpuszcz. galaretkę (najlepiej wygląda z cytrynową.
Ja tę masę kładę na nasączony biszkopt, dodaję borówki (mam cały rok mrożone z własnej plantacji) teraz można truskawki. Na wierzch może byc galaretka
puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
2 galaretki rozpuszcz. w 3 szklankach wody
Ubić mleko skondensowane, pamiętać, że musi być schłodzone, aby się dobrze ubiło.
Dodać zimna galaretkę i szybko gdzieś wyłożyć
Smak dzieciństwa, mniam!
Dzięki Agnieszko!
dzięki wam moje dzieci już 2 razy delektowały sie ciastem truskawkowym
jeszcze raz dzięki
tak to jest jak mama pracuje
może znacie jeszcze jakieś przepisy na ciastoz truskawkami (bez mas i galaretki)
napiszcie
(to ciasto z margaryna i śmietaną jest rewelacyjne, no i w 5 minut cały placek gotowy)
mija rodzina to śpiochy , więc wstaję rankiem przed nimi delektuję się cisza i coś tam kombinuję
dziś zrobiłam łatwiutkie ciasto z początku tego wątku i babeczki kruche z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką :bigsmile: mniam
Czesto uzywam zelatyny, uwielbiamy serniki na zimno.
Nie zrobia sie grudy, jesli wszystkie skladniki poleza w temp pokojowej (zeby nie byly zbyt zimne), a zelatyna jest jeszcze w temperaturze ciala (prawie ciepła)..... no i blyskawicznie trza mieszac......
O, to ciekawe.......