Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Szybkie ciasto z owocami i kruszonką

edytowano lipca 2011 w Kuchnia
Po popołudniowej drzemce,naszła mnie przeogromna ochota na coś słodkiego.Po stwierdzeniu,że w domu nic takiego nie posiadam(oprócz cukru) postanowiłam zrobić ciacho!Przeszukałam swoje przepisy i znalazłam taki oto przepis.

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki mleka
dowolne owoce(mogą być świeże,mrożone,w zalewie,jakiekolwiek)

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki,oddzielnie mieszamy resztę.
Następnie suche i mokre składniki łączymy ze sobą i mieszamy(można mikserem,można i ręcznie)

Wylewamy ciasto do foremki(ja piekłam w standardowej wielkości tortownicy)
Na ciasto wrzucamy owoce,posypujemy kruszonka i do pieca.
Piekłam w elektrycznym piekarniku ,170-180 stopni,górna i dolna grzałka.
Właśnie się nim zajadamy,wyszło pyszne.
A najważniejsze,że szybko się je robi ,mało przy tym brudzi:wink:
«13

Komentarz

  • ale chyba jakaś margaryna jeszcze do tego?:shocked:
  • Julkę chyba wylogowało. Ciąg dalszy po reklamach :bigsmile:
  • hehe jestem jestem:)
    Wygonili mnie chyba:shocked:
    Ale jestem znowu..tadaaaammm
  • o, właśnie, bo jak bytłam ostatnio to przepis się kończył na proszku:bigsmile:
  • Przepis jest już w całości :wink:
  • Z tłuszczów jest olej.
  • A kruszonke to z czesci ciasta robimy, tak?:shamed:
  • A nie, kruszonkę się robi z masła, jajka, mąki i cukru zagniatanych na szybko, żeby wyszły wlaśnie takie sypkie grudki. Proporcji nie podam, to się na oko robi.
  • Akurat kruszonka ma ścisłe proporcje: 1 miara cukru, 1 miara masła, 2 miary mąki, 0 jajek. 6, 6, 12 wystarcza na średnią tortownicę.
    @Marcelina, jak to jajko zagnieciesz?
  • W tym cieście, faktycznie, jak radzi Marcelina należy zrobić prawdziwą kruszonkę, natomiast, gdy piekę owoce na kruchym, to zdarza mi się zetrzeć na tarce kruche, zamiast kruszonki.
  • Julka a ile czasu trzeba piec? właśnie zamieszałam wstawiłam do piekarnika i czekam :) na razie dałam 30minut i zobaczymy :)
  • Jak bum cyk cyk, całe życie robię z jajkiem! Tak mnie nauczono, taką kruszonkę robi się do kołocza śląskiego. hmm. I jest kruche i sypkie.
  • Dobra, kiedyś spróbujemy.
  • Melduję że upiekłam i zjedliśmy :)

    ciasto bardzo dobre piekłam równo 37 minut - wyszło pyszne, chociaż płaskie więc bardziej jak placek - a i niestety lenistwo nie pozwoliło mi na zrobienie kruszonki :) więc było bez.

    a kruszonkę zawsze robię bez jajka ! :bigsmile:
  • Przepraszam,ze nie pisałam,ale poza domem byliśmy:)
    Nie podawałam czasu pieczenia,ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze,ja piekłam 50 minut.A jeśli chodzi o kruszonkę ,to każdy ma jakiś tam swój sposób.
    Jutro znowu robię to ciasto,ale tym razem z podwójnej porcji w większej blaszce:wink:
  • to ostatnio moje ulubione ciasto! robię bez kruszonki
    wsadzam do nagrzanego piekarnika (200st C) i piekę od dołu 35 minut, albo chwilę dłużej
    Ostatnio wyrosło mi wspaniale :) ulubiona wersja owocowa: banany+truskawki:cool:
  • Banany+truskawki? Mmmm....

    Dostalam ten przepis od tesciowej
    Ciasto-cud (zawsze wychodzi i szybkie) do owoców

    Na duza blache:
    4 duze jaja lub 5 malych
    1 i 1/2 szkl. cukru
    3 szkl. maki
    2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy lub olejek
    12 łyzek wody
    12 łyzek oleju

    Wymieszac mikserem na gładko, wylac na blache, ulozyc owoce i piec 40 min w 180st
  • Nika8, biorę się spontanicznie do pieczenia.
    Nie mam żadnych owoców, może być konfitura?

    A nie, znalazłam jabłka
  • Z konfitura nie probowalam, ale do jablek lub rabarbaru dodawalam do ciasta troche cynamonu, imbiru i mielonej gałki muszkatołowej :wink:
  • Jabłka tylko dobrze wyglądały :cry:
    jednak szukam konfitury
  • Ha, wyszło! Faktycznie błyskawiczne.
    Upiekłam z bardzo słodkimi konfiturami z truskawek

    3Fmr01wLjZo

    I jeszcze jedno:

    6iiVGSHM9Hk
  • Dziś był crumble wieloowocowy(agrest, wiśnie, maliny, porzeczki, jagody)

    przed piecem
    crumbleprzedpieczeniem.jpg

    po upieczeniu
    crumbleupieczony.jpg

    gotowy do spożycia
    crumbledojedzenia.jpg
  • Piękny!
    Mniam!!!:bigsmile:
  • Kruszonka bez jaj. Była też szarlotka z papierówek, z kruszonką z tartego kruchego:
    szarlotkazkruszonk.jpg
  • Nie, no nie mogę czytać spokojnie tego wątku, bo mi się ciasta zachciewa, a pora już nie ta :wink: Pyszności pieczecie!
  • Maniek, a ten crumble czy też crumbel :wink: to jak się robi? Chodzi mi o to, z jakiego ciasta robisz spód pod te wszystkie wspaniałości owocowe?
  • A to się w ogóle zapieka? A to ma w ogóle spód? Czy są to po prostu owoce posypane kruszonką?
  • Niezależnie od tego czy ma spód czy nie , to ze względu na kruszonkę chyba się zapieka.
  • Zreszta na drugim zdjęciu jest po upieczeniu
  • Dzieki, w temacie ciast jestem ignorantką. Kiedyś, kiedyś w panieńskich czasach częściej piekłam, ale raczej proste rzeczy typu biszkopt... Ten crumble wyglądał tak smakowicie. Acha, jadłam kiedyś tort bezowy z elementami lodowymi. Pycha. Genialne połączenie słodkich bez i kwaśnych przy nich malin...:tongue:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.