Maniek wiem że ty i parę osób "dukan-owaliści" może masz jakieś fajne i szybkie przepisy bo skłania mnie do zaczęcia "przygody" z Panem Dukanem :smile:
Zrobiłam wczoraj to ciasto wieczorkiem z kwaśnymi jak skurczybyk jabłkami które już zaczynają spadać na ziemię... Pychotka nie z tej ziemi , szybko, czysto i przyjemnie.
Polecam z rabarbarem! Takie też robiłam kiedyś. Z tym ,że ja oddzielam jajo i białka na sztywno siepie, a reszta jak tu. Polecam.
[cite] Julka:[/cite]
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki mleka
dowolne owoce(mogą być świeże,mrożone,w zalewie,jakiekolwiek)
Zrobiłam dziś! Z owocami z działki od teściowej (pożeczki czarne i czerwone oraz agrest). Wyszło pyszne! Jutro powtórka z rozrywki, bo mam jeszcze wiśnie z tejżsamej działki :bigsmile:
Dzięki, Julko, za przepis! Faktycznie, prosty i pyszny!
Robiliście kiedyś ciasto z suszonymi śliwkami z kompotu wigilijnego?
Suuuuuper!!!!
Albo robiliście drożdżowiec na jajkach ugotowanych na półtwardo? Ja robiłam, bo mi sie spieszyło.... :shamed:
Wszyscy narobiliśmy sobie smaka na zakalec.... a tu wyszedł wyrośniety, ale gliniany drożdżowiec Pycha!
za późno :P ciasto z przepisu Julki jest w piekarniku
drożdże mi wyszły a nie mam jak iść do sklepu bo obie z Milą jesteśmy chore jogurtowe odpada bo ma być bez mleka ( a to pół szklanki w innym przepisie sobie zastąpię czym innym) na przepis od Chabrówki mam za mało jajek a przepis od Katii ma duużo śmietany więc jww:)
ale dziękuję za pomoc zaraz szukam tego wątku z truskawkami bo co to jedno małe ciasto na wygłodniałą rodzinę
upnę, bo się owoce zaczęły, a ciasta ze str. 1 weszły nam do repertuaru (choć proporcje głowy mi się nie trzymają i po googlach muszę łazić). k. Smacznego!
Komentarz
O tej porze takie zdjęcia wklejać!
Polecam z rabarbarem! Takie też robiłam kiedyś. Z tym ,że ja oddzielam jajo i białka na sztywno siepie, a reszta jak tu. Polecam.
Zrobiłam dziś! Z owocami z działki od teściowej (pożeczki czarne i czerwone oraz agrest). Wyszło pyszne! Jutro powtórka z rozrywki, bo mam jeszcze wiśnie z tejżsamej działki :bigsmile:
Dzięki, Julko, za przepis! Faktycznie, prosty i pyszny!
Muszę wypróbować.:bigsmile:
Suuuuuper!!!!
Albo robiliście drożdżowiec na jajkach ugotowanych na półtwardo? Ja robiłam, bo mi sie spieszyło.... :shamed:
Wszyscy narobiliśmy sobie smaka na zakalec.... a tu wyszedł wyrośniety, ale gliniany drożdżowiec Pycha!
Szukałam przepisu na szarlotkę. Podbijam bo super wychodzą ciasta z tych przepisów.
(może zajrzyj do Oli-in-the-kitchen)
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka,-najlepsze
Było pyszne!
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_jogurtowe/przepis.html
Mozna na nie dawac truskawki, rabarbar, w zasadzie wszystko. Jak Ci sie chce,to kruszonke mozna zrobic,ale ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne.
ciasto z przepisu Julki jest w piekarniku
drożdże mi wyszły a nie mam jak iść do sklepu bo obie z Milą jesteśmy chore
jogurtowe odpada bo ma być bez mleka ( a to pół szklanki w innym przepisie sobie zastąpię czym innym)
na przepis od Chabrówki mam za mało jajek
a przepis od Katii ma duużo śmietany więc jww:)
ale dziękuję za pomoc
zaraz szukam tego wątku z truskawkami bo co to jedno małe ciasto na wygłodniałą rodzinę
a co mi tam, spróbuję:P
r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-e!!!
(chociaż potwierdzam to baaaaaardzo dobre ciasto)
Dwie osoby poza mną się zajadają do tego stopnia, że połowy już nie ma, więc musi być dobre:P
Bynajmniej przepisy skopiowałm :P
k.
Smacznego!