Szarlotka przesypywana z kaszą manną:
- po 20 dag mąki pszennej, kaszy manny, cukru pudru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy
- 1-2 kg winnych jabłek,
- cytryna,
- 15 dag masła,
- bita śmietana,
- listki melisy.
Do miski wsypać sypkie składniki i wymieszać.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Formę natłuścić, wsypać do niej 1/3 sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek, znowu posypać mieszanką, dać resztę jabłek i posypać resztą suchych składników.
Na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec w temperaturze 200*C ok. godziny, ozdobić bitą śmietana i listkami melisy.
Dobra na ciepło i na zimno.:bigsmile:
Smacznego!:bigsmile:
wczoraj w Biedronce mąz kupował makaron bezglutenowy kukurydziany po cztery zeta, taki, co zwykle kupuje w Realu po sześć. Pół kilo opakowanie, różne kształty.
Komentarz
- po 20 dag mąki pszennej, kaszy manny, cukru pudru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy
- 1-2 kg winnych jabłek,
- cytryna,
- 15 dag masła,
- bita śmietana,
- listki melisy.
Do miski wsypać sypkie składniki i wymieszać.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Formę natłuścić, wsypać do niej 1/3 sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek, znowu posypać mieszanką, dać resztę jabłek i posypać resztą suchych składników.
Na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec w temperaturze 200*C ok. godziny, ozdobić bitą śmietana i listkami melisy.
Dobra na ciepło i na zimno.:bigsmile:
Smacznego!:bigsmile:
Jaglankę tez mają