Mam pytanie - jak to sie robi, że ciasto na zacierki się trze na tarce?
To samo z ciastem z manny - zwija sie w rulon a nie przechodzi przez tarło.... :devil:
Twarde ma być. Jak na makaron na przykład.
A z ciastem z manny nie wiem, ja robię (jak mnie najdzie) lane ciasto pół na pół z manną- kluchy takie fajne, puchate wychodzą.
[cite] Cart&Pud:[/cite]Twarde ma być. Jak na makaron na przykład.
A z ciastem z manny nie wiem, ja robię (jak mnie najdzie) lane ciasto pół na pół z manną- kluchy takie fajne, puchate wychodzą.
[cite] AB:[/cite]A zacierki się trze na tarce???
moja babcia wgniatala w jajko tyle maki ile wlazło, a nawet ciut więcej i tak toto rozcierała, ze wychodziły takie grudki-kluski...
Normalnie- robisz lane ciasto jak zwykle ale zamiast samej mąki dajesz pół na pół mąkę z kaszą manną i najlepiej jedno jajko więcej, czyli mniej wody.
Po zagotowaniu trochę bardziej puchną, niż zwykłe kluski.
Ja je wlewam przez dziurkę w woreczku śniadaniowym i takie ładne równiutkie wychodzą.
[cite] Cart&Pud:[/cite]Normalnie- robisz lane ciasto jak zwykle ale zamiast samej mąki dajesz pół na pół mąkę z kaszą manną i najlepiej jedno jajko więcej, czyli mniej wody.
Po zagotowaniu trochę bardziej puchną, niż zwykłe kluski.
Ja je wlewam przez dziurkę w woreczku śniadaniowym i takie ładne równiutkie wychodzą.
Jeszcze świetne są kluski z manny do rosołu- gotujesz mannę na samej wodzie z solą na gęsto. Rozsmarowujesz na desce do krojenia, blacie kuchennym lub talerzu. Po wystygnięciu i stężeniu kroisz w kostkę i posypujesz tym rosół nalany na talerz.
[cite] Nika8:[/cite]Jeszcze mozesz do miesa mielonego dodac zamiast bulki.
Mieso podsmazasz, by sie przyrumienilo, a potem dusisz w sosie zeby kasza nepeczniala
Też tak robięi jeszcze kroje drobno kapustę ,dodaje.
Stefanka -Składniki:
5 paczek herbatników
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
dowolna polewa
kokos do posypania
Przepis: Mleko, margarynę, cukier zagotować. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę mannę ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier waniliowy oraz kakao rozmieszane z odrobiną mleka.
Na wyłożone na blaszce herbatniki wylać gorącą masę. Poukładać na masę resztę herbatników lekko przygniatając. Całość zalać polewą, posypać kokosem, można dać jakiś dowolny aromat: arak, migdał...
Ja roztapiam czekoladę gorzką z 4lyzkami mleka jako polewę
Komentarz
A z ciastem z manny nie wiem, ja robię (jak mnie najdzie) lane ciasto pół na pół z manną- kluchy takie fajne, puchate wychodzą.
Robię twarde. Kurcze
a jak się robi to lane ciasto z manną? :shamed:
Po zagotowaniu trochę bardziej puchną, niż zwykłe kluski.
Ja je wlewam przez dziurkę w woreczku śniadaniowym i takie ładne równiutkie wychodzą.
A tu masz rozszerzenie tego przepisu.
Mieso podsmazasz, by sie przyrumienilo, a potem dusisz w sosie zeby kasza nepeczniala
5 paczek herbatników
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
dowolna polewa
kokos do posypania
Przepis: Mleko, margarynę, cukier zagotować. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę mannę ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier waniliowy oraz kakao rozmieszane z odrobiną mleka.
Na wyłożone na blaszce herbatniki wylać gorącą masę. Poukładać na masę resztę herbatników lekko przygniatając. Całość zalać polewą, posypać kokosem, można dać jakiś dowolny aromat: arak, migdał...
Ja roztapiam czekoladę gorzką z 4lyzkami mleka jako polewę
To byla kasza, cukier i jabłka.....