robilycie kiedys zapiekanke z surowych warzyw? dopieka sie? chce zrobic z makaronu gotowanego, cukini, cebuli, fasoli zoltej i brokula i sera tartego mozzarelli..czy lepiej poddusic je wczesniej?
160-180 jest taka uniwersalna temperatura
ile - zobacz sama, kiedy uznasz warzywa za dopieczone (to jednak od piekarnika zalezy, moj jest np. jakis szybki)
cebula surowa bedzie po upieczeniu bardziej krucha, podduszona bardziej rozciapciana - zalezy, co ci bardziej pasuje do ogolnej koncepcji dania
O - wspaniały wątek dla mnie!
Czy ktoś mógłby napisać mi naprawdę łopatologicznie jak zrobić gulasz? :bigsmile:
Mam mięso na gulasz (tak powiedziała teściowa) i kaszę gryczaną i muszę zrobić tak, żeby mężowi smakowało (nie jest zbyt wymagający)
przepis na gulasz
Znalazłam ciekawy przepis na gulasz, Muszę kiedyś takiej wersji spróbować Ja nie dodaję papryki, cukinii, mięty i pomidorów, ale myślę, że składniki całkiem ciekawe i warto spróbować. Czyli w wersji minimalistycznej można dodać jedynie cebulę i czosnek , iteż jest dobre.
Reszta, tak, jak w tym przepisie
Kaszę gotujesz oczywiście oddzielnie. Ja niestety nie lubię gryczanej, więc zwykle robię z jęczmienną.
Prosty, niezawodny przepis na gulasz wołowy (najlepsze mięso to pręga albo rozbratel): duuuużo cebuli (najlepiej tyle co mięsa, ale może być też mniej) przesmażyć krótko dodając 1-2 łyżki słodkiej papryki. Osobno obsmażamy mięso (najlepiej małymi porcjami, żeby nie puściło zbyt wiele soków) dodając 2-3 pokrojone ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego (niekoniecznie, ale nadaje świetny smak). Dodajemy cebulę, łyżkę koncentratu pomidorowego i podlewamy wodą lub bulionem. No i dusimy pod przykryciem 1,5-2 godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. W razie potrzeby dodajemy płynu, ale lepiej jest dusić na małym ogniu tak, by płyn nie wyparowywał za szybko, bo wtedy sos będzie bardziej aromatyczny. Smacznego!
czy to ma duże znaczenie czy mięso jest wołowe czy wieprzowe? Bo mówiąc szczerze nie mam najmniejszego podejrzenia jakie to jest - ot kawałek zamrożonego mięsa.
Dzięki za przepisy!
Nie ma większego znaczenia, czy jest to mięso wołowe, czy wieprzowe. Czy to gulasz wołowy, czy wieprzowy i tak robi się je tak samo. Różnią się jedynie nieco w smaku.
Oprócz tych przypraw, jakie opisała Irena, ja dodaję jeszcze lubczyk (jak do wszystkich innych potraw) i czubricę czerwoną.
Ziarenek smaku, ani innych tego typu już od dawna nie kupuję. Lepiej i zdrowiej zastąpić to ziołami.
Zieloną czubricę kupiła mi wcześniej córka. Dodaje się (tę zieloną) np. do rosołu, do sałatek, a czerwoną kupiłam na miejscowym targu- dodaje się ją do dań mięsnych.
A tak poza tym, nie martw się, że nie masz jakichś ziół, które tu są opisane. Na początek zrób z tymi ziarenkami smaku, a później dla odmiany zrobisz z ziołami
O, fajnie. Dzięki za przepisy. Może wykorzystam. Tylko czy teraz po święcie będzie w mięsnym świeża wołowina? Chetnie bym gulasz spróbowała zrobić. Mam paprykę surową, cebulę można dodać, czosnek, kmin rzymski itp.
:smile:
[cite] Haku:[/cite]czy to ma duże znaczenie czy mięso jest wołowe czy wieprzowe? Bo mówiąc szczerze nie mam najmniejszego podejrzenia jakie to jest - ot kawałek zamrożonego mięsa.
Dzięki za przepisy!
[cite] Haku:[/cite]czy to ma duże znaczenie czy mięso jest wołowe czy wieprzowe? Bo mówiąc szczerze nie mam najmniejszego podejrzenia jakie to jest - ot kawałek zamrożonego mięsa.
Dzięki za przepisy!
wieprzowe jest szybciej gotowe
a to zalezy, dobrej jakosci wolowina nie robi sie dlugo :bigsmile:
Zrobiłam dzisiaj gulasz. Dałam wszystko co było w domu - łącznie z mrożonką "zupa wiosenna 9 składnikowa". Mięso przy jedzeniu zidentyfikowaliśmy na wieprzowe. Wyszedł gulasz łagodny w smaku, ale bardzo dobry (sama byłam zaskoczona). Mąż zjadł dwie porcje i jeszcze zostało na jutro. Nie dałam ziarenek smaku. Rozgotowałam kaszę gryczaną (w międzyczasie skończył się gaz w butli), ale mąż taktownie nie zauważył :bigsmile:
Dziękuje Wam bardzo za pomoc - bez Was moja próba kulinarna zakończyła by się porażką
E, zaraz podam, bo może sprawdzisz przy okazji czy wszystkie składniki masz....
Grzyby i cebulę oczyścić i pokroić / cebulkę w kostkę , grzyby w takie większe kawałki/, dusisz na maśle.Odparowujesz. Do podduszonych możesz dodać natkę pietruszki/ ale jak nie masz nie jest to konieczne/ i biały pieprz, sól . Schab lekko rozbijasz, solisz, możesz dodać trochę ulubionej przyprawy, która nie będzie kłóciła się z grzybami np. odrobina tymianku. Na rozbite lekko kotlety dajesz farsz grzybowy i zawijasz. Zawinięte i spięte roladki/ możesz też obwiązać je nicią jak nie masz spinaczy do rolad ani wykałaczek/ obtaczasz w mące i smażysz ze wszystkich stron tak po 2-3 min. Podlewasz teraz wodą i dusisz około 15 min. Ja podlewam bulionem/ mam zawsze zamrożony w małych porcjach w kubeczkach po jogurcie w lodówce. Polecam taki sposób./ Bulion lepszy do wielu potraw od wody. Jeśli zostaną Ci grzyby/ bo nie weszły w całości do schabu/ to wrzuć je do duszonego mięska, do tego sosiku:) . Jeżeli lubisz możesz dołożyć do sosu, pod koniec duszenia , łyżkę śmietany .
Komentarz
gdybys kiedys robila zazpiekanke z ziemniakami, to tylko te warto podgotowac
ile - zobacz sama, kiedy uznasz warzywa za dopieczone (to jednak od piekarnika zalezy, moj jest np. jakis szybki)
cebula surowa bedzie po upieczeniu bardziej krucha, podduszona bardziej rozciapciana - zalezy, co ci bardziej pasuje do ogolnej koncepcji dania
Inaczej niektóre rzeczy sa całkiem rozpiprane a inne półsurowe..
Czy ktoś mógłby napisać mi naprawdę łopatologicznie jak zrobić gulasz? :bigsmile:
Mam mięso na gulasz (tak powiedziała teściowa) i kaszę gryczaną i muszę zrobić tak, żeby mężowi smakowało (nie jest zbyt wymagający)
Znalazłam ciekawy przepis na gulasz, Muszę kiedyś takiej wersji spróbować
Reszta, tak, jak w tym przepisie
Kaszę gotujesz oczywiście oddzielnie. Ja niestety nie lubię gryczanej, więc zwykle robię z jęczmienną.
Smacznego!
Dzięki za przepisy!
Oprócz tych przypraw, jakie opisała Irena, ja dodaję jeszcze lubczyk (jak do wszystkich innych potraw
Zaczynam się obawiać, że "ziarenka smaku" nie zastąpią wszystkiego
Zieloną czubricę kupiła mi wcześniej córka. Dodaje się (tę zieloną) np. do rosołu, do sałatek, a czerwoną kupiłam na miejscowym targu- dodaje się ją do dań mięsnych.
Absolutnie się z tym zgadzam. Już lepsza sama sól z pieprzem w przypadku braku innych przypraw naturalnych niż ziarenka smaku, vegety, itp.
Haku, zawsze możesz też dodać jakieś warzywa: marchewkę, pietruszkę, pomidory. Gulasz ma to do siebie, że wszystko przyjmie
:smile:
wieprzowe jest szybciej gotowe
a to zalezy, dobrej jakosci wolowina nie robi sie dlugo :bigsmile:
się znaczy, ściema z tym ekologicznym karmieniem krówek
Wyszedł gulasz łagodny w smaku, ale bardzo dobry (sama byłam zaskoczona). Mąż zjadł dwie porcje i jeszcze zostało na jutro.
Nie dałam ziarenek smaku.
Rozgotowałam kaszę gryczaną (w międzyczasie skończył się gaz w butli), ale mąż taktownie nie zauważył :bigsmile:
Dziękuje Wam bardzo za pomoc - bez Was moja próba kulinarna zakończyła by się porażką
a swojskiego miesa zazdroszcze :bigsmile:
Mąż zażyczył sobie "mięska w sosie grzybowym z ziemniakami"
Kupiłam schab pokrojony na plastry (jak na kotlety) i się zastanawiam czy z tego można takie danie przyrządzić.
Jeżeli można to mam pociąć w kostkę i ugotować/dusić/podsmażyć?
Czy mam to wcześniej walić tłuczkiem czy nie?
Tylko proszę o przepis jak dla imbecyla kuchennego.
PLS... :bigsmile:
Grzyby i cebulę oczyścić i pokroić / cebulkę w kostkę , grzyby w takie większe kawałki/, dusisz na maśle.Odparowujesz. Do podduszonych możesz dodać natkę pietruszki/ ale jak nie masz nie jest to konieczne/ i biały pieprz, sól . Schab lekko rozbijasz, solisz, możesz dodać trochę ulubionej przyprawy, która nie będzie kłóciła się z grzybami np. odrobina tymianku. Na rozbite lekko kotlety dajesz farsz grzybowy i zawijasz. Zawinięte i spięte roladki/ możesz też obwiązać je nicią jak nie masz spinaczy do rolad ani wykałaczek/ obtaczasz w mące i smażysz ze wszystkich stron tak po 2-3 min. Podlewasz teraz wodą i dusisz około 15 min. Ja podlewam bulionem/ mam zawsze zamrożony w małych porcjach w kubeczkach po jogurcie w lodówce. Polecam taki sposób./ Bulion lepszy do wielu potraw od wody. Jeśli zostaną Ci grzyby/ bo nie weszły w całości do schabu/ to wrzuć je do duszonego mięska, do tego sosiku:) . Jeżeli lubisz możesz dołożyć do sosu, pod koniec duszenia , łyżkę śmietany .
I może jakieś suszone? Kiedyś miałam.