Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

1142143144145146148»

Komentarz

  • @Dudus dopiero doczytałam o algach. Jutro napiszę, choć za bardzo to się nie znam :)
  • edytowano luty 2021
    Królik mrożony, czy świeży?
  • @madzikg świeży królik
  • Lepiej wystawić za okno, żeby skruszał....
    Ja potem do naczynia żaroodpornego z tymiankiem, sól pieprz i masełko-troszkę...
    Podziękowali 1Izka
  • @Izka, my robimy z tego przepisu, tylko najczęściej bez pomidorów, bo kiedyś zapomnieliśmy dodać i nam posmakowała ta wersja :)http://blwmama.pl/krolik-duszony-w-warzywkach-delikatny-i-soczysty-blw/ ;
    Podziękowali 1Izka
  • Królik jest delikatny im mniej przypraw tym lepiej...
    Podziękowali 1Izka
  • Co zrobic z mrożonej papryki?
    Dostalam jakie 5 kilo (uratowanej przez znajomą od wyrzucenia) juz nieco rozmrożonej papryki.
    Musze to wykorzystac na cito.
    Jakies pomysły?

    Bedzie zupa krem. I jakas pasta do chleba (myslalam o dodaniu czosnku, zioł, ewentualnie jakichs ziaren).
    Ale moze cos podpowiecie?
  • No i jeszcze humus
  • Leczo
    Podziękowali 2madzikg Elf77
  • Ajwaru mam zapas.
    Ostatecznie powstawała zupa krem oraz hummus, ktory zapasteryzowałam w słoiczkach.
  • Czy ktoś ma może przepis na tartę,  która ciasto miała z białego sera? Dawno temu, chyba Monira  podawała, a może ktoś inny... nadzienie portowe było 
  • Prosze o pomoc.. cos z lososiem..280 g filet... na 3 osoby duze i 2 male( te male raczej sy
  • Mbolicznie tylko a raczej wcale)
  • Często się Wam coś psuje z przetworów? Dziś wyrzuciłam buraczki, czasem leczo się popsuje.
    Za to dżemy praktycznie zawsze są ok. Nie wiem od czego to zależy.
  • edytowano marzec 2021
    Słuchajcie, czy takie zwykłe kuchenne miski stalowe (np. w komplecie z wagą kuchenna takie są) są żaroodporne? Albo taka duża biała miska sałatkowa, Luminarc czy jakos podobnie, w każdym markecie taka stołowa zastawa jest? Zamarzył mi się drożdżowy koszyk wielkanocny i potrzebuje naczynie żaroodporne w kształcie miski. O taki koszyczek: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/03/drozdzowy-wielkanocny-koszyk.html?m=1
  • Ja w zeszłym roku robiłam na metalowej i części naczynia żaroodpornego
  • Takiej zwykłej metalowej, co za parę złotych można kupić? Chyba nic jej się w piekarniku nie stanie?
  • edytowano wrzesień 2021
    Mam w weekend spotkanie ze znajomymi i zamarzył im się bigos.
    A ja ,wstyd powiedzieć,ale...nie umiem gotować bigosu.
    Kapustę z grzybami robię wg.wielu  pyszną,
    ale bigosu w sensie : kapucha+mięso nigdy się  nie odważyłam,
    bo za mięsem nie przepadam.
    W necie przepisów zatrzęsienie,ale wolałabym jakiś sprawdzony.
    Najlepiej oczywiście taki  "palce lizać" .
    Mógłby mi ktoś tak łopatologicznie-kiedy najlepiej dodać to mięcho,
    jaki rodzaj,ile mniej więcej mięcha na kilogram kapusty?

     


  • Jesienią lubię od czasu robić bigos, nie wiem czy robie profesjonalnie, ale domownicy chwalą, więc chyba najgorzej nie jest. Wiem, że taki bigos z prawdziwego zdarzenia powinien mieć dużo mięsa, ale moje wariacje na ten temat są różne.
    Wiadomo kapusta pół na pół (kiszona i świeża, słodka). Najpierw szatkuję i gotuję słodką kapustę. Na tym etapie dodaję suszone grzyby, śliwki suszone, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, trochę wody na dnie, żeby się nie przypaliło i co jakiś czas mieszam. Jak kapusta się gotuje, to tak naprawdę można dodawać już wtedy mięso. Można też dodać jak już obie kapusty będą w garze, ale chodzi o to by bigos przeszedł smakami mięsa, a mięso stało się mięciutkie.
    Z mięs wybrałabym łopatkę wieprzową, ale niezbyt tłustą, choć tłuszcz się wygotuje i niektórzy taki wolą. Generalnie łopatka zawsze jest trochę poprzerastana tłuszczem.

    Mięso z łopatki kroję w kostkę jak na gulasz i podmażam na patelni z każdej strony, na tłuszczu, który używasz. Wrzucam do kapusty, dodaję też często kawałek dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę. Na patelnie po mięsie wrzucam pokrojoną cebulę, po "zeszkleniu" do gara z kapustą, który cały czas się gotuje.
    Dodaję kapustę kiszoną. Niektórzy podobno przepłukują, ale ja mam swoją ukiszoną i nie jest za kwaśna, więc wrzucam taką jaka jest (zresztą szkoda tych probiotyków wylewać). Czasem dodaję kilka pokrojonych w kostkę pomidorów, albo domowego przecieru pomidorowego.
    Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam. Im dłużej się gotuje tym lepiej. Lepszy nawet odgrzewany kolejnego dnia, jak już przejdzie smakami choć rzadko do następnego dotrzymuje.

    Podziękowali 1kasha
  • Szukam naprawdę dobrego przepisu na cienkie nalesniki, ktoś może już ma który próbował i poleca? O:) 
  • edytowano grudzień 2021
    paulaarose powiedział(a):
    Szukam naprawdę dobrego przepisu na cienkie nalesniki, ktoś może już ma który próbował i poleca? O:) 
    nie dawać mleka tylko samą wodę
    stopniowo rozrabiać, tak żeby była gładkie ciasto,
    patelnię smarować skórką od słoniny albo szmatką z niewielką ilością oleju
  • Czy ktoś może mi polecić  sero-makownik bez mąki albo na jakies mące kukurydzianej. 
    Ciasto najlepiej bez spodu z ciasta- tylko ser i mak. Na wigilie bezglutenową potrzebuję upiec- na dużą blachę 
  • paulaarose powiedział(a):
    Szukam naprawdę dobrego przepisu na cienkie nalesniki, ktoś może już ma który próbował i poleca? O:) 
    Najlepszy przepis jaki znam, a długo szukałam ;) Kluczem do sukcesu jest tu roztopione masło i ciepła woda. Smażone na suchej patelni. Fajnie jakby ciasto po wymieszaniu odstało z 10 minut a będą naprawdę cienkie. Smacznego  
     
    3 szklanki pszennej mąki 
    3 jajka 
    1/2 szklanki mleka 
    2 szklanki wody (lub trochę więcej) 
    1/3 kostki masła (7 dag) 
    szczypta soli 


    Podziękowali 1Beni
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.