Zrobiłam ostatnio i wszystkim bardzo smakowała, może Wam również przypadnie do gustu :-) Robiłam w formie do tarty o średnicy 21 cm.
Ciasto
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru
żółtko
łyżka śmietany
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Natłuścić formę, posypać lekko mąką i wyłożyć ciastem. Podpiec lekko w piekarniku i wyjąć. Na lekko ostudzone wyłożyć przestudzony (ale nie zimny) budyń.
Budyń
3 dag mąki pszennej
3 żółtka
9 dag cukru (daję mniej jeśli owoce są bardzo słodkie)
250 ml mleka
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z 1/2 laski wanilii
Mąkę wymieszać z cukrem, żółtkami i połową mleka. Drugą połowę mleka wlać do garnka i gdy się zagotuje wlewać masę jajeczną cały czas mieszając aż budyń zacznie gęstnieć. Gdy już jest gęsty najlepiej trochę go rozmiksować, żeby nie było nieapetycznych grudek.
Na budyniu rozłożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.
Kruszonka
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
5 dag cukru
Masło rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i rozcierać do uzyskania okruchów.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 min w temp. 170 stopni (sugerować się możliwościami własnego piekarnika, ja moją tartę piekłam prawie godzinę w 220 st. !)
Może też macie fajne przepisy na tarty. Uwielbiam je, bo w miarę szybko się robi. Niestety, zazwyczaj równie szybko znikają
Komentarz
ciasto:
100 g masła
2, 5 kubka mąki pszennej
3/4 kubka otrębów owsianych
0, 5 kubka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka
nadzienie:
400 g borówki amerykańskiej lub jagód
1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
1 jajko
3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej)
2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.
Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami.
Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie.
Na kurze domowej widziałam przepis na tartę z orzechami, ale jeszcze jej nie robiłam.
W formie na tartę robię jeszcze takie ciasto (jest fajne dla dzieci, prościutkie i szybkie):
2 szklanki mąki,
Szklanka płatków owsianych
Szklanka brązowego cukru,
Szklanka płatków migdałowych,
200 g miękkiego masła
sól i cynamon (opcjonalnie, jak dla mnie)
Szklanka kwaśnego dżemu (ja daję z owoców leśnych- nasz ulubiony ostatnio).
Suche składniki i masło wymieszać, zagnieść. Ok. 1/6 odłożyć do lodówki, resztę rozpłaszczyć na blaszce (to są składniki na normalną blachę) i piec ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, ostudzić, posmarować dżemem i zetrzeć na tarce kruszonkę z ciasta schłodzonego w lodówce. Całość piec jeszcze ok. 25 minut.
ciasto: 150 gr maki, 75 gr masla, 50 gr cukru, 1 jajko i szczypta soli
masa: 200 ml swiezo wycisnietego soku z cytryny, 200 gr cukru, 4 jajka, 15 gr maizeny lub maki ziemniaczanej, 50 gr masla
Ciasto zagniesc i odlozyc na ok. 1h do lodowki, potem lekko podpiec w piekarniku na 180 st. (tak zeby sie troche scielo na bialo)
Wlewamy do garnka sok, rozpuszczamy w nim make ziemniaczana, dodajemy cukier i ubite jajka. Gotujemy az bedzie babelkowac i zgestnieje jak budyn, caly czas mieszajac zeby nie robily sie grudki, potem sciagamy z ognia i dodajemy maslo, mieszamy az to sie rozpusci.
Nastepnie wylewamy gotowa mase na podpieczone ciasto i z powrotem do piekarnika na ok. 15 min. w 180 stopniach.
Ja bardzo lubie ten przepis, taki slodko-kwaskowaty :bigsmile:
1.nie trzymałam pół godz. w lod. jak przepis kazał
2.nie wystudziłam przed nałożeniem farszu,jak przepis kazał
to w tym problem, czy jeszcze coś innego sknociłam?Co jest sekretem udanego,chrupkiego ciasta?
noi odmierzać 3 dag mąki
a jaka porcja z tego wychodzi?
[-O<
^:)^
i niestety
niestety spróbowałam kawałek i wpadłam po uszy nie wiem jak się powstrzymam przed nie zjedzeniem następnego o i jeszcze następnego i jeszcze jednego kawałka
muszę ją gdzieś schować albo sama wyjść z domu
jest pysznie !