Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tarta budyniowo owocowa z kruszonką

edytowano sierpnia 2011 w Kuchnia
Zrobiłam ostatnio i wszystkim bardzo smakowała, może Wam również przypadnie do gustu :-) Robiłam w formie do tarty o średnicy 21 cm.

Ciasto

15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru
żółtko
łyżka śmietany
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Natłuścić formę, posypać lekko mąką i wyłożyć ciastem. Podpiec lekko w piekarniku i wyjąć. Na lekko ostudzone wyłożyć przestudzony (ale nie zimny) budyń.

Budyń

3 dag mąki pszennej
3 żółtka
9 dag cukru (daję mniej jeśli owoce są bardzo słodkie)
250 ml mleka
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z 1/2 laski wanilii

Mąkę wymieszać z cukrem, żółtkami i połową mleka. Drugą połowę mleka wlać do garnka i gdy się zagotuje wlewać masę jajeczną cały czas mieszając aż budyń zacznie gęstnieć. Gdy już jest gęsty najlepiej trochę go rozmiksować, żeby nie było nieapetycznych grudek.
Na budyniu rozłożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.

Kruszonka

10 dag mąki pszennej
5 dag masła
5 dag cukru

Masło rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i rozcierać do uzyskania okruchów.

Wstawić do piekarnika i piec około 30 min w temp. 170 stopni (sugerować się możliwościami własnego piekarnika, ja moją tartę piekłam prawie godzinę w 220 st. !)

Może też macie fajne przepisy na tarty. Uwielbiam je, bo w miarę szybko się robi. Niestety, zazwyczaj równie szybko znikają
:wink:
«1

Komentarz

  • ja mam przepis na pyszna tarte cytrynowa, jak bede mogla wrzuce przepis. mozna ja tez zrobic z pomaranczy lub mandarynek.
  • O, tak, bardzo poproszę na tę cytrynową!
  • Ja mam sprawdzony przepis na tarte z borowkami (mozna uzyc jagod)- u mnie tyko borowki amerykanskie wiec z takimi robie,przepis kiedys z jakiegos blogu wzielam jak mialam nadmiar borowek i juz kilka razy robilam wiec polecam:)
    ciasto:
    100 g masła
    2, 5 kubka mąki pszennej
    3/4 kubka otrębów owsianych
    0, 5 kubka drobnego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duże lub 2 małe jajka
    nadzienie:
    400 g borówki amerykańskiej lub jagód
    1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
    180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
    1 jajko
    3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej)
    2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.

    Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami.

    Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie.
  • Fajnie, że pojawił się taki wątek. Sama nabrałam ochoty zrobić jak mi mąż formę do tarty kupił.
    Na kurze domowej widziałam przepis na tartę z orzechami, ale jeszcze jej nie robiłam.
  • Na mojewypieki.blox.pl są super przepisy (choć czasem je trochę upraszczam), np. tarta z mascarpone i malinami - MNIAM!
    W formie na tartę robię jeszcze takie ciasto (jest fajne dla dzieci, prościutkie i szybkie):

    2 szklanki mąki,
    Szklanka płatków owsianych
    Szklanka brązowego cukru,
    Szklanka płatków migdałowych,
    200 g miękkiego masła
    sól i cynamon (opcjonalnie, jak dla mnie)
    Szklanka kwaśnego dżemu (ja daję z owoców leśnych- nasz ulubiony ostatnio).

    Suche składniki i masło wymieszać, zagnieść. Ok. 1/6 odłożyć do lodówki, resztę rozpłaszczyć na blaszce (to są składniki na normalną blachę) i piec ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, ostudzić, posmarować dżemem i zetrzeć na tarce kruszonkę z ciasta schłodzonego w lodówce. Całość piec jeszcze ok. 25 minut.
  • TARTA CYTRYNOWA

    ciasto: 150 gr maki, 75 gr masla, 50 gr cukru, 1 jajko i szczypta soli

    masa: 200 ml swiezo wycisnietego soku z cytryny, 200 gr cukru, 4 jajka, 15 gr maizeny lub maki ziemniaczanej, 50 gr masla

    Ciasto zagniesc i odlozyc na ok. 1h do lodowki, potem lekko podpiec w piekarniku na 180 st. (tak zeby sie troche scielo na bialo)

    Wlewamy do garnka sok, rozpuszczamy w nim make ziemniaczana, dodajemy cukier i ubite jajka. Gotujemy az bedzie babelkowac i zgestnieje jak budyn, caly czas mieszajac zeby nie robily sie grudki, potem sciagamy z ognia i dodajemy maslo, mieszamy az to sie rozpusci.
    Nastepnie wylewamy gotowa mase na podpieczone ciasto i z powrotem do piekarnika na ok. 15 min. w 180 stopniach.

    Ja bardzo lubie ten przepis, taki slodko-kwaskowaty :bigsmile:
  • Zrobię sobie w nagrodę taką tartę ..jak już się dzieć wykluje:tongue:
  • ja zrobiłam tarte od Agnieszki z truskawkami pyszna
  • Kremowa tarta truskawkowa ze strony Moje Wypieki, pyszna!!! Ostatnio robię sam krem bez spodu, dzieciaki przepadają  :-)
  • tak, pyszny jest ten budyń, a z białek robisz kokosanki?
  • podobają mi się te przepisy,chyba zrobię !!!
  • @pustynny-wiatr zapomniałaś o warstwie bezowej na tarcie... =P~
  • Dzięki, Agusia, już wiem, czym uczcimy zakończenie roku szkolnego.
  • Mam pyt.do tartowniczek-ciasto zamiast kruchego wyszło podeszwowe, ale:
    1.nie trzymałam pół godz. w lod. jak przepis kazał
    2.nie wystudziłam przed nałożeniem farszu,jak przepis kazał
    to w tym problem, czy jeszcze coś innego sknociłam?Co jest sekretem udanego,chrupkiego ciasta?
  • Dzięki, Agusia, już wiem, czym uczcimy zakończenie roku szkolnego.
    W takim razie uczciłyśmy tym samym
    :)
  • Wszystkim smakowała.
  • Cieszę się, u nas ma wielkie powodzenie. Szkoda tylko, że truskawki się kończą
    ;)
  • no to i ja jutro zrobię (choć nie cierpię wyrabiać kruchego bleee)
    noi odmierzać 3 dag mąki ;)

    a jaka porcja z tego wychodzi?
  • Uja, mi wyszło 5 pucharków do lodów napełnionych masą po brzegi. Robiłam sam krem.
  • Ja zrobiłam więcej niż w przepisie. tak  1/3 mniej więcej (nie odmierzam, często robię na oko) i miałam formę do tarty i krótką foremkę podłużną.
  • Ktoś mi podp. z tym ciastem...................................?
    [-O<
  • Mam pyt.do tartowniczek-ciasto zamiast kruchego wyszło podeszwowe, ale:
    1.nie trzymałam pół godz. w lod. jak przepis kazał
    2.nie wystudziłam przed nałożeniem farszu,jak przepis kazał
    to w tym problem, czy jeszcze coś innego sknociłam?Co jest sekretem udanego,chrupkiego ciasta?
    :D
  • Mam pyt.do tartowniczek-ciasto zamiast kruchego wyszło podeszwowe, ale:
    1.nie trzymałam pół godz. w lod. jak przepis kazał
    2.nie wystudziłam przed nałożeniem farszu,jak przepis kazał
    to w tym problem, czy jeszcze coś innego sknociłam?Co jest sekretem udanego,chrupkiego ciasta?
    :D
    Wydaje mi się, że to trzymanie w lodówce jest ważne, im dłużej tym lepiej.
  • zrobiłam, jedna już się upiekła druga jeszcze się piecze

    i niestety



    niestety spróbowałam kawałek i wpadłam po uszy ;) nie wiem jak się powstrzymam przed nie zjedzeniem następnego o i jeszcze następnego i jeszcze jednego kawałka

    muszę ją gdzieś schować albo sama wyjść z domu


    jest pysznie ! :)
  • a  chcecie przeis na sprawdzone ciasto bananowe? w którym wątku napisać?
  • Możesz założyć nowy.

    Zapraszamy
    :)>-
  • edytowano lipca 2013
    ciasto bananowe

    2 jajka
    0,5 szkl maślanki
    0,5 szkl. oleju
    16 g cukru waniliowego
    3 banany, potłuczone tłuczkiem
    2 szkl. mąki pszennej, przesianej
    1,5 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    rodzinna pychotka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.