Macie jakieś pomysły na ciasto, które spełniłoby następujące warunki:
może robić za tort
w miarę eleganckie
zrobione w piątek wytrzyma do niedzieli wożone w bagażniku samochodu ( no, gorąco nie jest
Jedziemy do Młodego oblewać dyplom, ale całą sobotę szwendamy się po 3mieście.
Miałam kiedyś przepis na ciasto o nazwie jakiś batoników, masami zalewało się krakersy, ale wywaliłam, bo rodzina oprotestowała coś , co pysznie pachnie a MUSI leżeć w lodówce dwa dni, by dojrzeć.
Kopalnio pomysłów -ratuj!
Komentarz
Oto linki do:
1. NApoleonki bez pieczenia
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=8605&page=1#Item_26
2. Ciasto kawowe
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=7858&page=1#Item_4
3. 3 BIT
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=7824&page=1#Item_10
Może potrzebujesz miejsce w gdańskiej lodówce ?
Co prawda w sobotę mało w domu będziemy, ale może uda nam się zgrać?
Też byłabym za piernikiem lub ciastem na bazie amoniaku...
Może aniołek... u mnie tez robił za tort.
Zaraz postaram się wrzucić przepis i zdjęcie
ale na popularnym blogu mojewypieki.blox ( chyba dobry adres) jest ciasto podpisane mleczna kanapka - z masą z mleka w proszku - super masa bo twarda, zwarta, i spokojnie może 3 dni siedzieć bez lodówki, jako ciasto do tego biszkopt czekoladowy, murzynek itp. - polecam
ANIOŁEK
ciasto:
2 jaja
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 czubate szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka amoniaku
krem:
3jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany
2 i 1/2 (dwie i pół) szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 margaryna
Wykonanie ciasta:
Jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, ubić mikserem.
Posiekać margarynę z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe cienkie placki.
Wykonanie kremu:
Jaja zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną. Mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwilę pogotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch. Schłodzić. Na wierzchu można ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.
Moje rady: Ciasto jest dość wolne, lepiące się, ale podsypywanie go dużą ilością mąki podczas wyrabiania nie jest wskazane, gdyż traci swój smak po upieczeniu.
Ciasta z amoniakiem są takie najpierw twarde, kruche, ale z czasem miękną.
Same placki amoniakowe można upiec 2 lub 3 tygodnie wcześniej i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu np. w lodówce, a potem dopiero przekładać masą, powidłem...
Namorowa- dzięki za propozycję, tak , będziemy w Trójmieście, będziemy się szwędać od jednej lodówki do drugiej, wolę trzymać ciasto w bagażniku, by go w końcu gdzieś nie posiać.
ciasto bardzo oryginalne i smaczne!!!!
dziękuję
j.
a później się dołuję, że mi wałka skaczą jak idę:ak: