Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Ciasto podróżnik

edytowano października 2011 w Kuchnia
Macie jakieś pomysły na ciasto, które spełniłoby następujące warunki:
może robić za tort
w miarę eleganckie
zrobione w piątek wytrzyma do niedzieli wożone w bagażniku samochodu ( no, gorąco nie jest:wink:
Jedziemy do Młodego oblewać dyplom, ale całą sobotę szwendamy się po 3mieście.
Miałam kiedyś przepis na ciasto o nazwie jakiś batoników, masami zalewało się krakersy, ale wywaliłam, bo rodzina oprotestowała coś , co pysznie pachnie a MUSI leżeć w lodówce dwa dni, by dojrzeć.
Kopalnio pomysłów -ratuj!

Komentarz

  • coś na bazie sernika?
  • 3 Bit będzie idealny! Nie mam przepisu teraz pod ręką, ale na pewno jest sieci.
  • A może piernik przekładany jakimiś powidłami? Sprawdziłam przypadkiem osobiście, że piernik wytrzymuje wożenie w bagażniku nawet przez miesiąc :bigsmile: Ba! Nawet jeszcze lepszy jest po takim dojrzewaniu!
  • Ale, że w trójmieście?
    Może potrzebujesz miejsce w gdańskiej lodówce ?
    Co prawda w sobotę mało w domu będziemy, ale może uda nam się zgrać?
  • Katarzyno, tez myslalam o pierniku lub strucli makowej, ale Ganna pisze ze chodzi o cos tortowego
  • Napoleonka bez pieczenia i 3-bit zupełnie się nie nadaje na tak długi czas przechowywania w bagażniku samochodu.

    Też byłabym za piernikiem lub ciastem na bazie amoniaku...
    Może aniołek... u mnie tez robił za tort.
    Zaraz postaram się wrzucić przepis i zdjęcie
  • Dobrze się trzymają ciasta zrobione z placków miodowych przekładane masą. Ja robiłam masę z kaszy manny, ale spotkałam się z osobami, które robią z masy serowej. Można górę oblać roztopioną czekoladę, posypać wiórkami (z tych wiórków można zrobić napis, ja robiłam tak cyfry).
  • Niestety teraz nie dam rady wkleić linka
    ale na popularnym blogu mojewypieki.blox ( chyba dobry adres) jest ciasto podpisane mleczna kanapka - z masą z mleka w proszku - super masa bo twarda, zwarta, i spokojnie może 3 dni siedzieć bez lodówki, jako ciasto do tego biszkopt czekoladowy, murzynek itp. - polecam
  • 1096627.jpeg

    1096628.jpeg

    ANIOŁEK

    ciasto:
    2 jaja
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 czubate szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka amoniaku

    krem:
    3jaja
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 torebki cukru waniliowego
    1 szklanka śmietany
    2 i 1/2 (dwie i pół) szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 margaryna

    Wykonanie ciasta:
    Jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, ubić mikserem.
    Posiekać margarynę z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe cienkie placki.

    Wykonanie kremu:
    Jaja zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną. Mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwilę pogotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch. Schłodzić. Na wierzchu można ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.


    Moje rady: Ciasto jest dość wolne, lepiące się, ale podsypywanie go dużą ilością mąki podczas wyrabiania nie jest wskazane, gdyż traci swój smak po upieczeniu.
  • Najfajniejszy jest ten pomysł z otoczką z rurek!
  • Czym amoniak jest zastępowalny? I czy to coś zmienia?
  • Jak dodajesz amoniak, to już nie dajesz proszku do pieczenia... zazwyczaj
    Ciasta z amoniakiem są takie najpierw twarde, kruche, ale z czasem miękną.
    Same placki amoniakowe można upiec 2 lub 3 tygodnie wcześniej i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu np. w lodówce, a potem dopiero przekładać masą, powidłem...
  • Dziękuję bardzo, teraz mam zadanie - wybrać coś z tego liku:bigsmile:
    Namorowa- dzięki za propozycję, tak , będziemy w Trójmieście, będziemy się szwędać od jednej lodówki do drugiej, wolę trzymać ciasto w bagażniku, by go w końcu gdzieś nie posiać.
  • zrobiłam3bit. super przepis.
    ciasto bardzo oryginalne i smaczne!!!!
    dziękuję
    j.
  • wow- wypasiony przepis- już czuję tę mega- słodycz:ah:


    a później się dołuję, że mi wałka skaczą jak idę:ak:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.