5dag drożdży
1szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
1/2kg mąki
25dag margaryny
jabłka
(w przepisie nie było cukru... ja dodaję 3 łyżki)
Mąkę posiekać z margaryną. Śmietanę wymieszać z jajkiem oraz drożdżami i wyrobić ciasto. Zostawić na 1 godz.
Jabłka pokroić na 16 cząstek. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać krążki. Potem nakładać kawałek jabłka i sklejać jak pierogi, ale nie tak dokładnie. Przełożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Komentarz
Śmietana z Biedronki 18% . W sumie to nie powinnam dodawać tego przymiotnika "kwaśna"...
A temp. piekarnika...? No cóż... ja piekę w 150, ale mój piekarnik tak ma, że muszę wszystko piec w niższej temperaturze bo pali...
Robiłyśmy takie z siostrą, bo nie wymagały jakichś specjalnych umiejętności a były bardzo dobre.
Muszę moim dzieciom pomysł podsunąć, niech się trochę wysilą.
od razu wiedziałam, że to coś dla mnie
Jasne, że może być masło!
ps: O! Odzyskałam bigsmila! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Dzis próba będzie
Brydzia, Ty to masz zawsze dobre skojarzenia
Odpisz na maila
Mogą być drożdże instant? tylko te mam szansę znaleźć w domu.
Ja używam drożdży instant do ciasta na pizze, prawdę mówiąc nie wiem :shamed:, czy do ciasta na pizze i do drożdżowego ( słodkiego ) daje się tyle samo.
Jeśli tak - pewnie znacie się lepiej ode mnie - to sprawdzę ile tych drożdży na ile mąki.
Tak bałam się schrzanić próbując z drożdżami instant, że się pofatygowałam do sklepu ponownie.
Ciasto zrobiłam z podwójnej ilości- mam na dziś spore potrzeby :bigsmile:
Dzięki!!:bigsmile::bigsmile:
Może jutro w ramach anomacji poszkolnych do tego przystąpimy:).
15 minut, ewentualnie na oko