Trzy skrzynki czekają na przerobienie.
Sprawdzone przepisy potrzebne.
Wkleję to, co znalazłam, może ktoś coś ciekawego dorzuci. Musi być proste i niezbyt pracochłonne, bo trzy skrzynki, sami rozumiecie, w dwa dni się nie przerobią same...:bigsmile:
Pigwa do herbaty
Składniki:
- pigwa - 300g
- cukier - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Pigwę obieramy, wyjmujemy pestki i mielimy w maszynce.
2. Dodajemy cukier i mieszamy.
3. Odstawiamy na 12h.
4. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy
Nalewka z pigwy
Składniki:
- pigwa - 1 kg
- cukier - 1/2 kg
- spirytus - 200 ml
- wódka - 1 l
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy, obieramy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne.
2. Przygotowane pigwy wrzucamy do dużego słoika i zalewamy wódką.
3. Odstawiamy na 1,5 miesiąca w ciepłe miejsce.
4. Otrzymany nalew zlewamy do butelki.
5. Do pozostałych w słoju owoców wsypujemy cukier.
6. Co jakiś czas wstrząsamy słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
7. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsty syrop, do słoika wlewamy wcześniej zlaną wódkę i spirytus.
8. Odstawiamy słoik na 3 tygodnie.
9. Zlewamy nalewkę do butelek przez gazę, zakręcamy i wstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce.
Herbata jesienna z pigwą
Składniki:
- herbata czarna - 1 łyżeczka
- pigwa - 1 sztuka
- goździki - 2 sztuki
- miód - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Pigwę obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych.
2. Owoce i goździki zalewamy w garnku 300ml wody i gotujemy przez 15 minut.
3. Słodzimy miodem.
Tagine z kurczaka i pigwy
Składniki:
- Kurze udka - 1,5kg
- Bulion drobiowy - 1szklanka
- Cebula - 1 sztuka duża
- Pigwa - 5 sztuk
- Cynamon -1/2 łyżeczki do herbaty
- Kolendra - 1/4 łyżeczki do herbaty
- Kminek zwyczajny - 1/4 łyżeczki do herbaty
- Imbir sproszkowany - 1/4 łyżeczki do herbaty
- Papryka słodka w proszku - 1/4 łyżeczki do herbaty
- Kurkuma - 1/4 łyżeczki do herbaty
- Pieprz mielony - do smaku
- Szafran - do smaku
- Masło - 60g
- Natka pietruszki - pół pęczka
Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka myjemy i zdejmujemy skórkę.
2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i podsmażamy kurczaka.
3. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli.
4. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
5. Dodajemy bulion drobiowy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, przez około 30 minut.
6. W międzyczasie pigwy myjemy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
7. Na osobnej patelni podsmażamy na pozostałym maśle pigwę.
8. Dodajemy pigwę do kurczaka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
9. Gotowe danie dekorujemy posiekaną pietruszką.
Dynia z pigwą na słodko
Składniki:
- Dynia - 250g
- Pigwa - 2 sztuki
- Miód - 3 łyżki
- Gałka muszkatołowa - 1/4 sztuki
- Migdały - 10 sztuk
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania:
1. Dynię myjemy, obieramy, wyjmujemy z niej pestki i kroimy w kostkę.
2. Wrzucamy dynię i nieobrane pigwy do niewielkiej ilości gotującej się wody i gotujemy około 10 minut.
3. Wyjmujemy z wody.
4. Pigwę obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy.
5. Pigwę i dynię miksujemy w blenderze.
6. Dodajemy miód i połowę migdałów.
7. Dodajemy oliwę.
8. Wykładamy mus na talerzyki i dekorujemy migdałami.
Komentarz
ale ja miałam tylko pięć sztuk :ap:
:eb:
Robiłam, smaczny, taki intensywny w smaku, bardzo oryginalny.
gdzieś wyczytałam, ze suche, nieuszkodzone owoce wkładać do szuflad, szafek z ciuchami, bielizną-dają fajny zapach
sprawdziłam, potwierdzam
zapach dużo trwalszy, niż saszetki zapachowe i jeśli owocki faktycznie suche-przechowają się w ciuszkach kilka miesięcy
a te owoce to owoce pigwy czy pigwowca?
bo to jednak róznica jest
Ale i tak pachnie w całym domu.:bigsmile:
Nie stać mnie na dwie skrzynki spirytusu niestety.:bigsmile:
Membrillo
Jak wiadomo twarde cholerstwo jest okropnie i w zeszłym roku namęczyłam się jak potępienieć obierając i wycinając gniazda nasienne tak, że łapki miałam całe czerwone i spuchnięte.
W tym roku wzięliśmy się na sposób który niżej podaję:
Pigwę należy umyć, w całości wrzucić do gara, podlać 1 -1,5 cm wody i przez parę minut parować. Sparzona rozłazi się w rękach i łatwo wyjąć gniazda nasienne (wyłażą w całości, takie nieduże kuleczki).
Skórek pozbywamy sie przecierając przez sito/durszlak a potem do gara, cukru ile kto lubi, trochę goździków, cynamon itp - i jest pyszny dżemik.
Naleweczkę dosładzamy syropem. Na 2 litry soku syrop robimy z 0,5 l wody, szklanki cukru i szklanki miodu. W syropie gotujemy również garść goździków, laskę cynamonu, 1/3 laski wanilii i garść migdałów. Studzimy, wlewamy do soku i mieszamy ze spirytusem/wódką - proporcje wg. gustu my nalewkę robimy taką na 30-40%.
Najprościej się robi z cukru....
"Pigwa bardzo często bywa mylona z pigwowcem. Pigwowiec jest (w odróżnieniu od pigwy będącej drzewem) ozdobnym, niewielkich rozmiarów krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. Korzystając z różnego rodzaju przepisów owoce te stosować można właściwie zamiennie."
Czyli wynika z tego, że mam pigwę a nie pigwowca.:cool:
Bardzo ładnie proszę...:db:
Teraz za jakieś pół roku (jak nalewki dojrzeją) będziesz miał regularne naloty forumowiczów na degustację.:dw:
Wkładam do słoików zasypując obficie cukrem - tak, żeby cukru było wagowo więcej niż 60% pigwy. Zakręcam słoik, a później już tylko używam.
Do herbaty jak znalazł.
Nie pasteryzuję, bo:
- nie traci witaminy C
- oszczędzam czas i energię
Więc się nie spiesz, doczytam w niedzielę wieczorem co i jak.
Potem oblożenie. 3 duze pigwy (750g), obrać, na ćwiartki, gniazda precz. Gotować 20 min w wodzie ( nie za duzo wody ), wyjąć na sito, sok odstawić.
Pigwy drobno pokroic w kostke. 1/4l soku zagotowac z 250g cukru. dodac owoce, 30 smazonej skorki najlepiej cytrynowej, ale ja robie z pomaranczowa lub mieszana i jest ok, otarta skorka z pol cytryny. Gotowac 15-20 minut (czasem wiecej) az bedzie geste jak galaretka. Przestudzic.
Ciastem rowno wylepic natluszczony spod okraglej formy(srednica 24) i ponakluwac widelcem.
Gorna wartstwa: ubic mikserem 3 jaja + 2 zółtka ze 100 g cukru. Dodac do tego 4 łyżki wystudzonego musu owocowego, 100 g mielonych migalow (platki migdalowe w calosci chyba nawet lepiej smakuja), otarta skorke z 1 cytryny i 2 lyzki soku cytrynowego( daje z pol cytryny,czasem kropelke aromatu cytr.)
Na ciasto rozsmarowac przestuzony mus rowno i na to rowno wylac to jajeczne cos.
Piec 60 minut ok.200 C ALE W ok. 40 minucie wyciagamy i sypiemy taka miesznką : 30g bulki tartej + łyżeczka mielonego cynamonu + łyżka cukru i na to polozyc platki z 50g masła rowno po calosci i do pieca dopiec. KONIEC
Nie obierać, tylko drobno pokroić i wykroić gniazda nasienne. Zasypać cukrem w garze. Cukru trochę mniej niż pigwy. Odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Przelać sok do butelek, bez pasteryzowania i do lodówki. Służy do herbatki.
Koniec