Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wczesna Komunia Święta - proszę o pomoc doświadczonych

edytowano listopada 2011 w Ogólna
Mam problem i proszę o radę.

Starałam się o udzielenie zgody na wczesną komunię - dostałam ją. Poszłam do księdza z innej parafii, który ogłaszał, że taką organizuje. Okazało się, że jestem jedyną chętną, więc dołączył moje dziecko do grupy starszych dzieci.

Po pierwszym spotkaniu podczas Mszy z grupą tych dzieci, jestem prawie zdecydowana na zrezygnowanie z tej "imprezy". Bo mam wrażenie, że dla tych dzieci, to będzie tylko impreza, a nie wielkie przeżycie duchowe, obawiam się, że te starsze dzieci (i ich rodzice) mogą tylko przeszkodzić mojej córce w przeżywaniu tego wydarzenia.

Myślę o tym, żeby przygotować ją indywidualnie, może nawet w późniejszym terminie, w czerwcu.
Jeśli ktoś wie, jak to załatwić i ma praktyczne rady - to bardzo proszę.

Ciekawa jestem, jak organizowaliście to wszystko - co ze strojem, prezentami, gośćmi.
Czy do Komunii dziecko przystępowało na uroczystej Mszy, czy w jakimś szczególnym dniu, czy nikt z obecnych nie wiedział o tym (z ludzi uczestniczących we Mszy).

Jak, z jakich książek korzystaliście?
Ja mam opowieść o Piotrze i Uli (nie pamiętam tytułu), "Daj mi Jezusa", "Wczesna Komunia Święta".
Może coś jeszcze poradzicie, ewentualnie odsprzedacie:wink:
Chętnie odkupię "Dominika", gdyby ktoś miał z lat ubiegłych.

*

Zastanawiam się, czy jednak nie zrezygnować z tej wczesnej Komunii, mam wątpliwości, czy moja córka do tego dojrzała (dojrzeje), choć z drugiej strony - widzę, że te starsze dzieci wydają się mniej dojrzałe...

Proszę o modlitwę w tej mojej intencji.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.