Do tej pory pojawiło się kilka wątków "książkowych".
Mimo to pozwoliłam sobie założyć kolejny- tym razem dotyczący książek dla trochę starszych dzieci- dla nastolatków. O ile dla maluchów nie mam problemu ze znalezieniem jakiejś fajnej pozycji, to z nastolatkami już jest problem...
A jak wiadomo zbliża się gwiazdka, tak więc wszelkie sugestie mile widziane:cool:
Co podsunąć trzynastoletniej pannie, która jest dość poważna jak na swój wiek? Córka jest typowym molem książkowym. Czyta duuużo. Dodam, że jest fanką Musierowicz- "Jeżycjadę" czytała już conajmniej kilka razy. (Czy ostatnio pojawiło się może coś nowego tejże autorki?) Ale lubi też Siesicką, Nawrocką, Nowak, Levisa, Jaqueline Wilson...Ostatnio bardzo podobała się jej "Dziewczyna z pomarańczami"..
A może powinna już sięgnąć po coś bardziej "poważnego", np. Francine Rivers?
Komentarz
Polecam Pollyanna Eleanor H. Porter... bo Nawrocka to nawet w tytule musiała napisac o czym ta książka będzie jakby czytelnik był połgłówkiem?
No i Makuszyńskiego... rewelacyjne poczucie humoru.
Polyannę to już kilka lat temu czytała.
bardzo biala wrona jest o toksycznej milosci - dziewczyna z fajnej rodziny ktora wlasnie adoptowala wymarzonego chlopca, poznaje chlopaka, zakochuje sie i lekcewarzy sygnaly. chlopak stosuje wobedc niej przemoc, najpierw tylko emocjonalna, potem tez fizyczna (wtedy ona trzezwieje i odchodzi) rodzina cala zakrecona na punkcie tego adoptowanego chlopca, pies reaguje na chlopca wyciem i szczekaniem, ogolnie armagedon w domu. bardzo mi sie podobala, ale nie wiem czy dla 13 czy raczej 15 latki, musialabys przeczytac sama. ja zaluje ze nie czytalam tego jako nastolatka
Szkoda czasu na powieści. Lepiej przeczytać coś ciekawego, pożytecznego, pouczającego i wzmacniającego wiarę.
Rafał Ziemkiewicz "Michnikowszczyzna". Fragment:
Dawno tak zachwyconego dziecka nie widziałam, więc polecam gorąco wszystkim chłopakom.
http://sopocki.osdw.pl/ksiazka/Ossendowski-Antoni-Ferdynand/Mali-zwyciezcy,56804400192KS
Dziewczynkom też.
http://www.tolle.pl/pozycja/dom-na-polanie