[cite] Bridget:[/cite]Tak poważnie piszę bo z telefonu a tu emotek brak,choc spróbuje znaleźć.
A ja myślałam, że żartowałaś
To teraz poważnie- brokuły zostały pożarte i jeszcze owies miałam ugotowany przypomniało mi się w ostatniej chwili - a miało nie być kolacji - ach ci wielodzietni, wszystkiego dopilnują
U nas jutro brokuł też chyba się rozgości dzięki waszym przepisom. Wczoraj zajadaliśmy samego z masełkiem i wszyscy uznali że słodziutki, a jak im podam z miodem i sezamem, mniam. Dzięki za pomysły na urodzinowo sylwestrowy obiad.:bigsmile:
Składniki:
60-70 dag brokułów
2 średnie pomidory
ogórek długi
ser feta
jogurt naturalny (ok. 200 ml)
pestki słonecznika
keczup
sól
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Pestki uprażyć z solą na suchej patelni, ostudzić. Ogórka i pomidory pokroić w kostkę. Ser feta rozetrzeć z jogurtem, tak aby powstała pasta. Układać warstwami:
1) pomidory
2) keczup
3) ogórek
4) keczup
5) brokuły
6) pasta z jogurtu i fety
7) pestki słonecznika
Tej sałatki jeszcze nie próbowałam, ale moja dobra koleżanka bardzo ja zachwala
To ja tez podam przepis na moją niezawodną jak do tej pory sałatkę z brokułem w roli głównej :-)
Brokuły (lekko podgotować)
kukurydza
szynka pokrojona w kostkę
pomidory obrane i pokrojone w kostkę (bez środków)
ser feta pokrojony w kostkę
bazylia (może być suszona)
sos czosnkowy (czosnek, jogurt naturalny, majonez, odrobina pieprzu)
Nie mieszać, jest to sałatka warstwowa. Schłodzić w lodówce i zajadać. Jest pyszna!
Taaak... Ale znając życie... W międzyczasie wątek sałatkowy ewoluuje w zupny, potem w kanapkowy, a potem w wątek z ciastami, a to wszystko niekoniecznie będzie miało związek z brokułami. Przepis na ciasteczka sezamowe już się tu pojawił, a kto by tu czegoś takiego szukał :shades:
Może naprawdę warto poczekać... Może dzięki temu w ogóle nie zdecydujesz się na brokuły... :boogie:
Dzięki temu widać, że to forum żyje! To jeden z jego uroków! :iw:
Komentarz
No, ja sobie wypraszam! :fingersear:
sorry, poprawiam: o kozia twarz!
kurczaki, byłam w Lidlu i się nawet na niego gapiłam, i nie kupiłam :bu:ą, pardą, a niech to gęś kopnie :ag:
A ja myślałam, że żartowałaś
To teraz poważnie- brokuły zostały pożarte i jeszcze owies miałam ugotowany przypomniało mi się w ostatniej chwili - a miało nie być kolacji - ach ci wielodzietni, wszystkiego dopilnują
Składniki:
60-70 dag brokułów
2 średnie pomidory
ogórek długi
ser feta
jogurt naturalny (ok. 200 ml)
pestki słonecznika
keczup
sól
Brokuły ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Pestki uprażyć z solą na suchej patelni, ostudzić. Ogórka i pomidory pokroić w kostkę. Ser feta rozetrzeć z jogurtem, tak aby powstała pasta. Układać warstwami:
1) pomidory
2) keczup
3) ogórek
4) keczup
5) brokuły
6) pasta z jogurtu i fety
7) pestki słonecznika
Tej sałatki jeszcze nie próbowałam, ale moja dobra koleżanka bardzo ja zachwala
Brokuły (lekko podgotować)
kukurydza
szynka pokrojona w kostkę
pomidory obrane i pokrojone w kostkę (bez środków)
ser feta pokrojony w kostkę
bazylia (może być suszona)
sos czosnkowy (czosnek, jogurt naturalny, majonez, odrobina pieprzu)
Nie mieszać, jest to sałatka warstwowa. Schłodzić w lodówce i zajadać. Jest pyszna!
Edit: to do Basji oczywiscie bylo
Może naprawdę warto poczekać... Może dzięki temu w ogóle nie zdecydujesz się na brokuły... :boogie:
Dzięki temu widać, że to forum żyje! To jeden z jego uroków! :iw: