Jest to przepis, który nie jest jeszcze doskonały... Szukam ciągle smaku Cashew Nuts Chicken od pewnego Chińczyka z Virginii, US.
Tyle tytułem wstępu.
Składniki (bez dokładnych proporcji)
* piersi kurczaka pokrojone na kawałki w marynacie z 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej i 2 łyżek wody
* seler naciowy pokrojony w kilkucentrymetrowe kawałki
* orzechy nerkowca
* kasztany wodne z puszki
* czosnek
sos (składniki wymieszać w miseczce):
* sok z połówki cytryny
* 2 łyżki sosu sojowego
* łyżka miodu
* imbir tarty
Orzechy uprażyć w oleju, a następnie w tym samym oleju usmażyć kurczaka na złoto.
Wyjąć kurczaka. Włożyć na tą samą patelnię seler i kasztany. Krótko podsmażyć, seler ma być chrupiący i dodać do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i sos, a następnie mięso i orzechy. Wymieszać, podawać z ryżem.
Komentarz
Jest to przepis, który nie jest jeszcze doskonały... Szukam ciągle smaku Cashew Nuts Chicken od pewnego Chińczyka z Virginii, US.
Tyle tytułem wstępu.
Składniki (bez dokładnych proporcji)
* piersi kurczaka pokrojone na kawałki w marynacie z 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej i 2 łyżek wody
* seler naciowy pokrojony w kilkucentrymetrowe kawałki
* orzechy nerkowca
* kasztany wodne z puszki
* czosnek
sos (składniki wymieszać w miseczce):
* sok z połówki cytryny
* 2 łyżki sosu sojowego
* łyżka miodu
* imbir tarty
Orzechy uprażyć w oleju, a następnie w tym samym oleju usmażyć kurczaka na złoto.
Wyjąć kurczaka. Włożyć na tą samą patelnię seler i kasztany. Krótko podsmażyć, seler ma być chrupiący i dodać do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i sos, a następnie mięso i orzechy. Wymieszać, podawać z ryżem.