Salvia a mąka może być inna i jak to jest że ten chlebek taki ciemny ,to krupczatka żytnia? a i jak wybierać mąkę na chleb ma być specjalna ? mam w domu mąkę z biedronki 650 i 450 któraś się nada ?
@nowa mąka650 może być jako chlebowa, wg sztuki piekarniczej chlebowa to typ 750 ale twoja też się nadaje, powodzenia:) ma się wiele radości z samodzielnie upieczonego chleba
@nowa, ja chleb piekę w prodiżu. Pierwszy raz używałam zwykłej mąki szymanowskiej, a chleb zawsze wyszedł smaczny. Choć na wystawę piękności żaden się nie nadawał
W tym czasie kostkę miękkiego masła wymieszać z czosnkiem (ilość wg uznania, ja dałam tym razem 5 zabków ) solą itp przyprawami, jakimi kto chce.
Ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na prostokątny, nieduży placek, posmarować masłem, zawinąć i dobrze zakleić. Ponacinać z góry, żeby nie pękały i miały ładny wzroek.
Komentarz
http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-wieloziarnisty
łatwy do zrobienia. :-)
ziaren nie daje dokładnie tyle co tam jest. Tak z grubsza robię sobie mieszankę 1-1,5szklanki.
Tylko jakbyś mnie wywoływała to ważne literówki. :-)
Te bardzo lubimy:
http://www.mojewypieki.com/przepis/bulki-na-jogurcie
http://www.mojewypieki.com/przepis/french-dimpled-rolls
http://www.mojewypieki.com/przepis/kajzerki
z tym, że ja ciasto w maszynie wyrabiam.
Polecam http://www.mojewypieki.com/przepis/pan-de-sal