Martyna, wziełabym łyżkę - dwie zakwasu, wrzuciła do miski, dodała pól kilo żytniej razowej i wody tyle, by było GĘSTE błotko, włozyłabym do zimnego piekarnika, zamkneła i zapomniała do rana.
Jutro wyciągasz przekwaszone ciasto, zabierasz dwie łyzki na zaś do reszty łyzka soli i drugie pół mąki, mieszasz tym razem na gęstą glinę, bardzo gęstą, aż łycha stoi. Przełożyc do naczynia, w którym będziesz piekła - garnek rzymski, foremka keksówka, co tam masz, zostawiasz aż wyrośnie, rozgrzewasz piekarnik mocno, wyrośnięty chleb wkładasz do piekarnika (przed tym posmarować wodą, wygładzić).
Ja natychmiast po włozeniu ciasta do piekarnika rozgrzanego do 250 obnizam do 220, piekę ok godziny, czasem dłuzej, bo mój bochen jest dwa razy większy, stopniowo obniżając temp. w piekarniku do 200, a póxniej do 180 st.
Nie będzie, jak będziesz się trzymać przepisu nie będzie. Gorzej, jak nie będziesz miała czasu i zabierzesz się za pieczenie wieczorem, wtedy sie przekwasi i będzie mniej smaczny.
Oczywiście, możesz pszennej dosypać, ale po co dobre psuć?
O widzę, że @Jadwiga przypomniała latem mój przepis na chleb sprzed lat. Pamiętam jaka byłam wtedy z niego dumna, bo zawsze wychodził. Ale od kiedy dostałam zakwas od siostry (chyba ze 4 lata temu) praktycznie przestałam piec drożdżowy. I o ile wcześniej piekłam od czasu do czasu, tak od kiedy piekę na zakwasie ( najlepszy chleb czysto żytni pół na pół typ 2000 i 750) w ogóle nie kupujemy chleba. No chyba, że w czasie wakacyjnych wyjazdów. I chciałam powiedzieć, że to mit, że żytni razowy jest kwaśny. Paradoksalnie kwaskowaty wychodzi mi wyłacznie na miodzie.
dobra zmotywowałyscie mnie gdzie znajdę dobry/zrozumiały/przejżysty przepis na zakwas? mam mąkę pszenną (zwykłą, tortową, razową) i żytnią chyba 720 i taką grubszą
@Lila ty weź nie drażnij biednej @MartynaN. Szyba nie ma prawa pęknąć przy 250st. niezależnie od tego jak Ty pieczesz chleb
U mnie chleb wychodzi najlepiej jak na pierwsze 20 min wstawiam go do max. nagrzanego piekarnika czyli właśnie owe 250 st. Potem 220 i ostatnie 20 min. 200, najlepiej już bez foremek to skórka jest chrupiąca i pyszna.
I nigdy szyba nie pękła. Co nie zmienia faktu, że parę innych rzeczy już w tej kuchence nie działa. Ale popsuły się po kilku/ kilkunastu latach, nie miesiącach.
Martyna, na gwarancji Ci muszą wymienić. Nie daj się wkręcić, że nie wymienią bo zbita. Niech sobie wezmą rzeczoznawcę, powinien odróżnić czy pęknięcie na skutek uderzenia czy temperatury.
@Lila, no właśnie nie drażnij, tak napisałam wczoraj - rozgrzać do 250 - przy otwieraniu drzwiczek, by włożyć bochenek i tak sie trochę obniża temp, a jak już włożę to skręcam do 220 - od lat i nic nie pęka! Nie powinno pękać! Bubel i tyle. O!
Zostawiliśmy części szyby na wszelki wypadek. Szyba jest wewnętrzna, więc nie wiem, co bym musiała zrobić. Mam nadzieję, że się uda, ale załatwianie :-&
Skoro piekarnik z automatyką pełną famfaramfa ma skalę obejmujacą 250 , to chyba jest brane pod uwagę, że ktoś włączy 250?
A chleb upiekłam u koleżanki. Wprawdzie trochę wykipiał, bo miał dodatkowe 2 h leżakowania na transport, ale nie ma tego złego- koleżanka zebrała, co wykipiało, zmieszała z mąkami, które miała na podorędziu i też piecze.
To nie chleb, to cudowność jakaś! Cała rodzina zakochana, łącznie z mężem.
@MartynaN super, że się chleb udał. No to teraz zarwane nocki przed Tobą. Nie z powodu dziecków, o nie!
Ale co począć, że chlebek właśnie około północy lubi sobie ładnie wyrosnąć.
A wewnętrzną szybę akurat łatwiej stłuc niż zewnętrzną. Kilka razy moja miała szanse, kiedy coś ciężkiego wyciągałam, ale na szczęście nigdy szansy nie wykorzystała. Więc koniecznie zachowaj pozostałości do ekspertyzy.
Juka, tez nie pieke precli. Rzadko je jemy, jak juz nas tak wezmie, ze stwierdzimy, ze wpisujemy popszeniczny bol brzucha w cene , to kupujemy. Poparzylam na przepisy na niemieckich stronach i z tych dwoch, ktore podlinkowalas, bardziej podobny ten bez smalcu, a z soda.
Komentarz
jak drożdże trochę urosną to chleb ma większe dziury,.
I chciałam powiedzieć, że to mit, że żytni razowy jest kwaśny. Paradoksalnie kwaskowaty wychodzi mi wyłacznie na miodzie.
gdzie znajdę dobry/zrozumiały/przejżysty przepis na zakwas?
mam mąkę pszenną (zwykłą, tortową, razową) i żytnią chyba 720 i taką grubszą
Szyba w piekarniku mi pękła przy 250 st. Piekarnik ariston ma 4 miesiace
Nastawilam na 250 i tyle
A najśmieszniejsze, że biorąc pod uwagę, ile oni tego zużywają, to ta wymiana dla nich to grosze, a ja im będę robić czarny PR , gdzie się da.
I na serio zapraszamy raz jeszcze w pelniejszym skladzie. Rzadko mam okazje goscic tak zgranych z naszym rytmem dnia ludzi.