A tu wpisujcie jakie podręczniki będą wam potrzebne. Niewykluczone, że po zebrani wszystkich potrzeb udałoby się rozesłać wici po osobach, np z naszej szkoły.
więc ie krępujcie się i wpisujcie listę podręczników.
Anko, sprawa mnie osobiście nie dotyczy, ale wpadło mi do głowy, a w zw z testami i egzaminami starsze dzieci nie potrzebują potem podręczników z młodszych klas do powtórek?
Religia - seria: Drogi przymierza - „Zaproszeni przez Boga"; ks. Z. Marek SJ; kl. IV; niebieski podręcznik Polski- Historia- „Historia wokół nas” R.Lolo, A.Pieńkowska, R.Towalski, W.Kalwat; wydawnictwo WSiP 2012; kl. IV; podręcznik + zeszyt ćwiczeń
Matematyka - „Matematyka z plusem” nowa wersja P. Zarzycki ,M. Jucewicz, M. Dobrowolska Wydawnictwo GWO kl. IV; podręcznik
Przyroda - „Tajemnice przyrody” do nowej podstawy programowej; M. Marko-Worłowska, F. Szlajfer, J. Stawarz; ; kl. IV Wydawnictwo Nowa Era 2011; podręcznik + 2 zeszyty ćwiczeń + Nowy Atlas przyroda „Świat wokół nas”, Wydawnictwo Nowa Era
Muzyka „Malowane Muzyką” P. Piątek kl. IV; podręcznik
Technika- seria: Odkrywamy na nowo: Zajęcia techniczne, część techniczna; Podręcznik dla szkoły podstawowej OPERON; U. Białka; kl. IV-VI; Zajęcia techniczne, część komunikacyjna; Podręcznik dla szkoły podstawowej OPERON; U. Białka, J. Chrabąszcz; kl. IV; 2011
Plastyka- "Ciekawi świata" A. Przybyszewska-Pietrasiak; podręcznik OPERON kl. IV-VI Informatyka- „Zajęcia komputerowe dla szkoły podstwowej” kl. IV-VI; G. Koba; Wydawnictwo Migra, podręcznik do nowej podstawy programowej
mnie potrzebne j.polski i historia tylko ,ale z tego co rozumiem to sa tam ćwiczenia do historii??w których sie pisze???znaczy tak czy owak trzeba kupowac nowe?
Taaa- do wszystkiego kurde teraz te ćwiczenia.
I załamujące,ze w klasach I-III przechodzi tylko podrecznik od religii:-( Wszystko trzeba kupić.
Bzdurne to, ze szok. Nawet jak masz dzieci rok po roku- to wszystko trzeba kupić.
Ostatnio przynajmniej angielski (najdrozszy) kupilismy za pól ceny od S. Małgorzaty. Jeśli Małgorzato tu wdepniesz- to daj znać czy będziecie mieli "anglika" w przyszłym roku?
jednym słowem masakra wszystkie podreczniki nowe i obawiam się że narzucone z góry , bo to niemożliwe,żeby nauczyciele wszyskich przedmiotów chcieli pracować z nową erą. W każdym razie pani od plastyki kilka miesięcy temu mówiła że nie będzie zmieniała pdręczników, ani od plastyki , ani od techniki, bo zdaje sobie sprawę że to jest koszt, dodatkowy, i jest zadowolona z dotychczasowych.
jednym słowem masakra wszystkie podreczniki nowe i obawiam się że narzucone z góry , bo to niemożliwe,żeby nauczyciele wszyskich przedmiotów chcieli pracować z nową erą. W każdym razie pani od plastyki kilka miesięcy temu mówiła że nie będzie zmieniała pdręczników, ani od plastyki , ani od techniki, bo zdaje sobie sprawę że to jest koszt, dodatkowy, i jest zadowolona z dotychczasowych.
a i rzecz dotyczy klasy 4 sp.
Te panie od plastyk, techniki, muzyki może tak zrobią rzeczywiście.
No już się tak nie denerwuj - nie denerwuj... w imię zadośćuczynienia i solidaryzacji w ogóle nie kupię swoim podręczników - niech mają - a nie, niech nie mają U nas też teraz 4 klasa |)
Krav Maga odradzam - serio serio. Głównie uczyli mnie zasłaniać się arabem. Brutalna, pozbawiona finezji, średnio warta wydawania pieniędzy - tu już lepiej combat kalaki
Krav Maga odradzam - serio serio. Głównie uczyli mnie zasłaniać się arabem. Brutalna, pozbawiona finezji, średnio warta wydawania pieniędzy - tu już lepiej combat kalaki
Przyjedziesz to pokażesz, Araba jakoś wykombinujemy
Nie mogę się powstrzymać i bedę marudzić - w ubiegłym roku dla Zosi kupiliśmy nowy komplet za 6 stów do 4. klasy, w tym roku dla Tosi wszystko znów nowe. Szlag!
Już spojrzałam- jednak historia, przyroda, matma chyba te same.
moi sa w muzycznej-pewnie dlatego nie ma od Techniki, zamiast Muzyki mają Audycje muzyczne. Ksiazki od Plastyki nie było.
---------------------------- Jeżeli wydawnictwo i autor ci sami, to nie ma się co przejmować, mogą być wg starej podstawy programowej. Porównywałam przyrodę do IV starą i nową, jest prawie to samo, nawet pewne rzeczy w nowej skrócone.
Nie mogę się powstrzymać i bedę marudzić - w ubiegłym roku dla Zosi kupiliśmy nowy komplet za 6 stów do 4. klasy, w tym roku dla Tosi wszystko znów nowe. Szlag!
------------------------ Katarzyna, nie dajcie się nabrać. Patrz mój post wyżej.
Czwarta klasa szkoły podstawowej to jest nowa podstawa programowa. Używanych kupić się nie da.
---------------------------------- powtórka: jeżeli wydawnictwo i autor ci sami, to nie ma się co przejmować, mogą być wg starej podstawy programowej. Porównywałam przyrodę do IV starą i nową, jest prawie to samo, nawet pewne rzeczy w nowej skrócone. Proszę nie wpadać w panikę )
Jeżeli ktoś z Was ma fajne podręczniki do pierwszej klasy (w znaczeniu sensowne, a nie że tylko naklejki i infantylne wierszyki) i się wnerwia, że nie ma ich komu odsprzedać, bo zmienili podstawę programową, to ja mogę wziąć, bo do ED na prywatny użytek.
Komentarz
Religia - seria: Drogi przymierza - „Zaproszeni przez Boga";
ks. Z. Marek SJ; kl. IV; niebieski podręcznik
Polski-
Historia- „Historia wokół nas” R.Lolo, A.Pieńkowska, R.Towalski, W.Kalwat;
wydawnictwo WSiP 2012; kl. IV; podręcznik + zeszyt ćwiczeń
Matematyka - „Matematyka z plusem” nowa wersja
P. Zarzycki ,M. Jucewicz, M. Dobrowolska Wydawnictwo GWO kl. IV;
podręcznik
Przyroda -
„Tajemnice przyrody” do nowej podstawy programowej;
M. Marko-Worłowska, F. Szlajfer, J. Stawarz; ; kl. IV
Wydawnictwo Nowa Era 2011;
podręcznik + 2 zeszyty ćwiczeń + Nowy Atlas przyroda „Świat wokół nas”,
Wydawnictwo Nowa Era
Muzyka „Malowane Muzyką” P. Piątek
kl. IV; podręcznik
Technika- seria: Odkrywamy na nowo: Zajęcia techniczne, część techniczna;
Podręcznik dla szkoły podstawowej OPERON; U. Białka; kl. IV-VI;
Zajęcia techniczne, część komunikacyjna; Podręcznik dla szkoły podstawowej
OPERON; U. Białka, J. Chrabąszcz; kl. IV; 2011
Plastyka- "Ciekawi świata" A. Przybyszewska-Pietrasiak; podręcznik OPERON
kl. IV-VI
Informatyka- „Zajęcia komputerowe dla szkoły podstwowej” kl. IV-VI; G. Koba;
Wydawnictwo Migra, podręcznik do nowej podstawy programowej
My z czwartej trzymamy, bo M. teraz idzie.
Za to chętnie przyjmę/odkupię do piątej:)
Tylko nie wiem czy wszędzie są te same?
moi sa w muzycznej-pewnie dlatego nie ma od Techniki, zamiast Muzyki mają Audycje muzyczne.
Ksiazki od Plastyki nie było.
I załamujące,ze w klasach I-III przechodzi tylko podrecznik od religii:-(
Wszystko trzeba kupić.
Bzdurne to, ze szok.
Nawet jak masz dzieci rok po roku- to wszystko trzeba kupić.
Ostatnio przynajmniej angielski (najdrozszy) kupilismy za pól ceny od S. Małgorzaty.
Jeśli Małgorzato tu wdepniesz- to daj znać czy będziecie mieli "anglika" w przyszłym roku?
Język polski
„Teraz
polski” – podręcznik + zeszyty ćwiczeń + dodatek „Sprawdź
się”
Nowa Era
Historia
„Wczoraj i
dziś” – podr. do historii i społeczenstwa
Nowa Era
Język
angielski
“Steps in
English – 1” podr. + ćw.
Oxford
University Press
a i rzecz dotyczy klasy 4 sp.
) )
psieplasiamy
">
z resztą... Twoje dzieci pewnie już na wsi zdziczały i z drzew nie możesz ich pościągać...
)
Głównie uczyli mnie zasłaniać się arabem.
Brutalna, pozbawiona finezji, średnio warta wydawania pieniędzy - tu już lepiej combat kalaki
Jeżeli wydawnictwo i autor ci sami, to nie ma się co przejmować, mogą być wg starej podstawy programowej. Porównywałam przyrodę do IV starą i nową, jest prawie to samo, nawet pewne rzeczy w nowej skrócone.
Katarzyna, nie dajcie się nabrać. Patrz mój post wyżej.
powtórka: jeżeli wydawnictwo i autor ci sami, to nie ma się co przejmować, mogą
być wg starej podstawy programowej. Porównywałam przyrodę do IV starą i
nową, jest prawie to samo, nawet pewne rzeczy w nowej skrócone.
Proszę nie wpadać w panikę )