syn (4 latka) od wczorajszego wieczora dostaje augmentin. Dostał wysypki na policzkach ("placki") i przedramionach (kropki). Myślałam, ze to rumień zakaźny, ale może to uczulenie???
mieliście do czynienia z reakcją alergiczna na augmentin?? Poradźcie proszę, chyba ten augmentin odstawię...
Komentarz
http://wielodzietni.org/discussion/12284/czy-jest-na-sali-lekarz-wysypka-u-dziecka
mojej znajomej syn miał jakiś rok temu bardzo silną reakcję alergiczną ba augumentin - zaczęło się właśnie od wysypki, potem puchnięcie -u niego na tyle szybkie i gwałtowne, że wylądowali w szpitalu.
Gdyby przypadkiem dostał duszności lub zaczęło mu się źle oddychać to konieczna jest natychmiastowa interwencja lekarska w postaci zastrzyku np. z hydrocortizonu - chociaż jeśli to jego pierwszy raz to moze nie będzie tak tragicznie.
Po takiej przygodzie z antybiotykiem - NIE WOLNO NOGDY WIĘCEJ zażywac antybiotyków z tej grupy.
Walczcie dzielnie.
ja też myślałam że jak siostra jest, to mnie to nie dotyczy ...
jak dzisiaj?
tylko pewnie przejdzie po wszystkich po kolei ...
ja jestem uczulona na penicylinę (bardzo!), a mój synek na augumentin (silna wysypka) - zdecydowanie z antybiotyków u nas najlepszy zinnat w tabletkach
rumień zakaźny starszak też przytargał kiedyś z przedszkola i to był bardzo lajtowa choroba, nikt się nie zraził, nawet młodszy brat, ale on to w ogóle jest dziwny osobnik bo ospą tez się nie zaraził, mimo, że machnęliśmy wtedy ręką i nawet z jednego kubka pili
MartynaN nie każdy antybiotyk powoduje wysypkę przy mononukleozie. Musi zawierać amoxycylinę.
Węzły powiększone, wątroba i śledziona (boli w okolicach brzucha) mega osłabienie. I niechęć do picia i do jedzenia.