Nie znajduję takiego tematu więc zaczynam nowy wątek. Dziś upał nieziemski. Potrzeba obiadu... ale w kuchni stać to samobójstwo. Poproszę przepisy na lekkie obiady na upały...
A jeśli czas pozwoli i wena dopisze, ukisić buraki na kwas. Najpierw naczynie: trzylitrowy słój, albo kamienny garnek wyparzyć porządnie wrzątkiem. Kilogram buraków obrać, podzielić na ósemki, dwie łyżki nasion kopru ogrodowego albo baldachy świeżego kopru , całą główkę czosnku podzieloną na ząbki ( nieobrane ale nacięte, 2 goździki i pokrojony w plastry korzeń chrzanu. Zalać to wszystko letnią wodą z solą ( 1 łyżka soli na 1 litr wody) i na trzy dni w kuchni postawić. Po trzech dniach przenieść w chłodniejsze miejsce. I wtedy do chłodnika, zamiast buraczkowych wiórków w occie , zdecydowanie należy dodać arcysmacznego kwasu z buraków.
Chłodnik litewski wersja ekspresowa (mojej babci). Składniki na oko bulion (ja wiem, że niezdrowo, ale najczęściej z braku czasu robię z kostki) maślanka, kefir, śmietana - proporcje i ilości wg uznania barszczyk w butelce (koncentrat) czosnek - ja daję dwa ząbki, starte na tarce (albo w inny sposób rozdrobione) koperek szczypiorek pokrojone warzywa, u nas: ogórek świeży ogórek kiszony pomidory rzodkiewki Całość wymieszać, schłodzić, ew. doprawić do smaku. U nas w upalne dni znika równie ekspresowo, jak się go przygotowuje. I zaraz idę go zajadać, bo jeszcze trochę zostało
też dziś patrzyłam na łososia, ale sobie myślę że w piątek to lepiej pościć a nie się bujać z łososiem. taki wypas... ale bym sobie takiego zjadła hm.. może w poniedziałek?
też dziś patrzyłam na łososia, ale sobie myślę że w piątek to lepiej pościć a nie się bujać z łososiem. taki wypas... ale bym sobie takiego zjadła hm.. może w poniedziałek?
a jutro zrobię makaron z cebulą i pomidorami
Oj tam już rozmroziłam. Umartwię się za tydzień, ok?
Zawsze sobie tłumaczę, że dziecko bardzo lubi, to przecież nie będę dwóch obiadów robiła .
jajecznica z kurkami jajecznica z cukinią do tego sałata i np. jakieś lekkie wino czy dowolny inny schlodzony napoj
makaron (tagliatelle) z kurkami, dzisiaj robię
feta z grilla lub w srebrnej folii zapieczona w piekarniku, pomidory, salata itd.
pity wypełnione dowolnym - zimnym - farszem
dipy fetowe, paprykowe, czosnkowe, z awokado, domowa pastella i na co kto ma ochotę, pokrojone do maczania warzywa
hummus i pita lub turecki/arabski chlebek
odwiedziny w greckim lub tureckim sklepie i przyniesienie płaskiego chleba i serków, dipów, past, oliwek, pomidorów, zyjątek morskich, małych kotlecików, gołabków w liściach winogron itd., a do kompletu wielkiego arbuza
lahmacun oraz wersja jordanska tegoż - chlebek arabski nadziany i zgrillowany
Niestety dla figury : przeniesienie głównego posiłku na wieczór (wtedy też łatwiej coś ugotować)
wszelkiego rodzaju potrawy z gara: leczo, wariacje z bakłażanem, cukinią, z dodatkiem köfte lub podobnych kotlecików - wielki gar żarcia, które można przygotować nie w porze największego upału, a zjedzone nie leży na żołądku
podobnie jednogarnkowce na podstawie fasoli (feijoda odtłuszczona, chili con albo sin carne), soczewicy, cieciorki.Jak mamy ugotowane wcześniej strączki, to przygotowanie obiadu to dosłownie parę minut, a też można zrobić wcześniej, bo przegryzienie się smaków nie zaszkodzi.
Chili, które się też robi w parę minut. Kawałki kurczaka czy krewetki upieczone lub zgrillowane lepiej w marynacie sate. Bami goreng, nasi goreng - też dziesięc minut stania nad wokiem i potem można sobie dokładać, w upał nawet zimne.
a jutro zrobię makaron z cebulą i pomidorami
Zawsze sobie tłumaczę, że dziecko bardzo lubi, to przecież nie będę dwóch obiadów robiła .
@MonikaN ja tam o sobie samej pisałam, nie piłam do Ciebie - spoko! Ja tam lubię ryby tak bardzo, że piątek to dla mnie prawie jak niedziela - muszę coś innego wymyślać bo przecież w poście nie chodzi o nagrodę
Mmmmmmm.... przepisy już przeniesione do zeszytu wypieków.
A ja jeszcze lubię: naleśniki z jogurtem i borówkami. ziemniaki okraszane + zsiadłe mleko, chłodnik z owoców sezonowych (i na to kluseczki z kaszy mannej) - to na dziś
@Maciejka czy sobie Kuleżanka wyobraża, że teraz spędzę tydzień na gotowaniu, co by Wam WSZYSTKO wjechało na stół??? )
@Juka normalnie. Kroisz cebulę w kostkę (jak nie lubicie, nie dodajesz), podsmażasz na patelni, dodajesz pokrojoną w niedbałą, większą kostkę cukinię, obsmażasz dalej, dodajesz sól, pieprz, zioła (oregano, bazylię i co jeszcze lubicie), za chwilę jajka rozbełtane jak na jajecznicę, smażysz i jak gotowe, to podajesz.
@Hipolit co ja bym dała za wiejskie zsiadłe mleko! Oraz bób!!!!!!!!!!!!!!!!! I możliwość objedzenia się malinami!!!!! I pomidora malinowego, w ogóle takiego polskiego gruntowego pomidora... I ogórki małosolne...
Wczoraj spontanicznie powstała dobra przekąska na upał. Pomidory z sosem jogurtowym. Feta, jogurt naturalny, papryka, ciut pieprzu - zmiksowane. Do tego dużo natki pietruszki i kilka listków mięty. Mięta nadała całości orzeźwiający i ciekawy smak.
Komentarz
Pośliniłam się na tego melona z szynką.
A arbuz z fetą dobre to?
:P
Składniki na oko
bulion (ja wiem, że niezdrowo, ale najczęściej z braku czasu robię z kostki)
maślanka, kefir, śmietana - proporcje i ilości wg uznania
barszczyk w butelce (koncentrat)
czosnek - ja daję dwa ząbki, starte na tarce (albo w inny sposób rozdrobione)
koperek
szczypiorek
pokrojone warzywa, u nas:
ogórek świeży
ogórek kiszony
pomidory
rzodkiewki
Całość wymieszać, schłodzić, ew. doprawić do smaku. U nas w upalne dni znika równie ekspresowo, jak się go przygotowuje. I zaraz idę go zajadać, bo jeszcze trochę zostało
jajecznica z cukinią
do tego sałata i np. jakieś lekkie wino czy dowolny inny schlodzony napoj
makaron (tagliatelle) z kurkami, dzisiaj robię
feta z grilla lub w srebrnej folii zapieczona w piekarniku, pomidory, salata itd.
pity wypełnione dowolnym - zimnym - farszem
dipy fetowe, paprykowe, czosnkowe, z awokado, domowa pastella i na co kto ma ochotę, pokrojone do maczania warzywa
hummus i pita lub turecki/arabski chlebek
odwiedziny w greckim lub tureckim sklepie i przyniesienie płaskiego chleba i serków, dipów, past, oliwek, pomidorów, zyjątek morskich, małych kotlecików, gołabków w liściach winogron itd., a do kompletu wielkiego arbuza
lahmacun oraz wersja jordanska tegoż - chlebek arabski nadziany i zgrillowany
Niestety dla figury : przeniesienie głównego posiłku na wieczór (wtedy też łatwiej coś ugotować)
wszelkiego rodzaju potrawy z gara: leczo, wariacje z bakłażanem, cukinią, z dodatkiem köfte lub podobnych kotlecików - wielki gar żarcia, które można przygotować nie w porze największego upału, a zjedzone nie leży na żołądku
podobnie jednogarnkowce na podstawie fasoli (feijoda odtłuszczona, chili con albo sin carne), soczewicy, cieciorki.Jak mamy ugotowane wcześniej strączki, to przygotowanie obiadu to dosłownie parę minut, a też można zrobić wcześniej, bo przegryzienie się smaków nie zaszkodzi.
Chili, które się też robi w parę minut. Kawałki kurczaka czy krewetki upieczone lub zgrillowane lepiej w marynacie sate. Bami goreng, nasi goreng - też dziesięc minut stania nad wokiem i potem można sobie dokładać, w upał nawet zimne.
A ja jeszcze lubię: naleśniki z jogurtem i borówkami.
ziemniaki okraszane + zsiadłe mleko,
chłodnik z owoców sezonowych (i na to kluseczki z kaszy mannej) - to na dziś
czy sobie Kuleżanka wyobraża, że teraz spędzę tydzień na gotowaniu, co by Wam WSZYSTKO wjechało na stół??? )
@Juka
normalnie. Kroisz cebulę w kostkę (jak nie lubicie, nie dodajesz), podsmażasz na patelni, dodajesz pokrojoną w niedbałą, większą kostkę cukinię, obsmażasz dalej, dodajesz sól, pieprz, zioła (oregano, bazylię i co jeszcze lubicie), za chwilę jajka rozbełtane jak na jajecznicę, smażysz i jak gotowe, to podajesz.
@Hipolit
co ja bym dała za wiejskie zsiadłe mleko! Oraz bób!!!!!!!!!!!!!!!!! I możliwość objedzenia się malinami!!!!! I pomidora malinowego, w ogóle takiego polskiego gruntowego pomidora... I ogórki małosolne...
Wczoraj spontanicznie powstała dobra przekąska na upał. Pomidory z sosem jogurtowym. Feta, jogurt naturalny, papryka, ciut pieprzu - zmiksowane. Do tego dużo natki pietruszki i kilka listków mięty. Mięta nadała całości orzeźwiający i ciekawy smak.
A do tego woda z cytryną i miętą zerwaną też z ogródka