Takie medytacje mnie naszły podczas wczorajszego przygotowywania obiadu, że chyba moja wiedza jest zbyt mała na temat wykorzystywania olejów i oliw w kuchni.
Jakie używacie? Do smażenia, pieczenia, sałatek? Jakie rodzaje, firmy polecacie?
Jakie odradzacie?
A może mają jakieś właściwości, o których warto wiedzieć?
Ogólnie jedziemy na oleju rzepakowym (bo najtaniej), ale ja niedużo smażę. Do sałatek właśnie średnio mi taki pasuje...
Czym się różni rzepakowy od słonecznikowego? A oliwa z oliwek?
Podzielcie się swoją przeogromną wiedzą!!
;;)
Komentarz
My oliwę pochłaniamy w ilościach przemysłowych, także zamiast masła czasem, słonecznikowy okazjonalnie (placki ziemniaczane, domowe frytki), rzepakowego tu nie ma. Sezamowy do dań orientalnych, daje niepowtarzalny aromat (ale drogi jest niestety).
Generalnie oliwa z oliwek to u nas podstawa
Oliwę z oliwek podaję rano na czczo domownikom na łyżce z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Miałam też olej lniany - dodawałam do warzyw ugotowanych na parze.
Teraz testuję olej dyniowy - jest przepyszny na surowo.
A kilka dni temu kupiłam sezamowy i zastanawiam się teraz do czego go poużywać
a czemu?
A tak na serio to taka profilaktyka anty kamieniowa w woreczku żółciowym, no i ranna dawka dobrych kwasów tłuszczowych na główkę.
Aha, i Azjaci olej sezamowy stosują przeważnie tak:
leją do woka 1-2 łyżki, bardzo mocno rozgrzewają, na to wrzucają np. jakieś grzybki, warzywa czy mięso, smażą na mocnym ogniu chwilę, a potem lecą dalej z danym przepisem
Polecam też oliwę z oliwek do zestawu: bagietka (wiem, wiem, samo zuo ) - może być domowa +pomidor (a jeszcze lepiej zmiksowany pomidor) - to typowe hiszpańskie śniadanie Zmiksowanie pomidora daje świtny efekt! Taki fajny mus się robi.
Albo pokrojone pomidory, posiekany czosnek (duuużo), na to gruba sól, na całość jakiś dobry ocet winny plus dużo oliwy. Świetna sałatka!!! I ta sól chrupiąca
Pewna znajoma zajmująca się zdrowym odżywianiem stwierdziła ,że gdybym widziała w jakich wysokich temperaturach jest robiony ów olej , jak we wstepnej obróbce pozbawiany wszyskich cennych składników m .in. lecytyny ,które póżniej sprzedawane są w suplementach w życiu bym tego dziadostwa tak nie kupowała.Jednak alternatywy nie mam i kupuję.Swego czasu u nas w zielarskich sklepach był sprzedawany olej rzepakowy tłoczony na zimno i był wg.mnie super. Teraz jest niedostępny bo i tych zielarskie poznikały. Ale to już następny wątek.
co to?:>
Z bardziej "ciekawszych" olejow, to uwielbiam olej orzechowy. Leje go nawet na chleb - pyyychaa!
A właśnie smażenie... są jakieś oleje, których smażyć się nie powinno bo np. tracą swoje właściwości? Albo takie stworzone do smażenia?
W Lidlu jest bardzo dobry olej rzepakowy tłoczony na zimno. Nie w promocji tylko zawsze.
A tak przy okazji, polecam też Lidla ze względu na warzywa eko. Może wybór nie za duży, ale zawsze są jabłka, cytryny, marchew, ziemniaki i cebula. No i jajka. Oczywiście droższe, ale i tak o wiele tańsze niż w sklepach ze zdrową żywnością.
A dziś zakupiłam tam lunetę. Ale to nie do jedzenia.....:D
A jeszcze używam do smażenia klarowanego masła lub oleju kokosowego, ale nie przepadam za jego smakiem, bo, niestety, lekko się go wyczuwa.
Oba z lodówki ,który lepszy ? Znam oczywiście tylko pierwszy.