Małgoś, schole grające muzykę uwielbienia wywodzące się z ruchów charyzmatycznych takich używają, więc jeśli jest to dla Ciebie wyznacznik, to oni nie widzą w tym nic szatańskiego
Jak byłam muzyczną na rekolekcjach to bardzo lubiłam mieć jakiegoś "bębniarza" podczas wieczornych modlitw albo wieczorów pogodnych.
Małgoś, schole grające muzykę uwielbienia wywodzące się z ruchów charyzmatycznych takich używają, więc jeśli jest to dla Ciebie wyznacznik, to oni nie widzą w tym nic szatańskiego
Jak byłam muzyczną na rekolekcjach to bardzo lubiłam mieć jakiegoś "bębniarza" podczas wieczornych modlitw albo wieczorów pogodnych.
No właśnie chodzi mi o to czy to nie zalatuje jakimś szamaństwem. Dzy jest bezpieczne od strony duchowej. Noc więcej.
Raczej nie podejtxzewa M., aby miał zamiar kiedykolwiek grać w Kościele.
@Emilia ty lasandrystko! Nie rozumiesz ducha soboru!
Wooow, dzięki, nikt mnie nie nazwał nigdy lasadnrystką
Przecie to posoborowe dokumenty są
Elunia - no i co ja mam Ci powiedzieć? Poziom znajomości dokumentów KK jest jaki jest. Na bębnach na Mszy grają też ludzie świadomi tego, że tak nie wolno. O przegięciach w tym temacie mogę długo prawić.
No dobra! Skoro ustaliliśmy, że bezpieczne, to teraz doradźcie, co wybrać, żeby nie kupić bubla.
Chodzi mi o taki sprzęt bardziej muzyczny niż zabawkowy. Ale w rozsądnej cenie.
I raczej djambe.
Małgorzata, chcesz? Możemy pójść razem do sklepu muzycznego (w Gdańsku fajowski sklep z instrumentami widziałam, jakbym się nie śpieszyła do Namorów, to bym normalnie weszła i przepadła ). Choć ja się na bębnach i bongosach średnio znam. A nawet sama jak pójdziesz do odbrego sklepu muzycznego, to Ci doradzą (w Wawie jest przy Metrze Centrum, na Nowym Świecie i chyba przy Jana Pawła jeszcze jest). Bo raczej kupować przez allegro instrumentów nie polecam
@Emilia: ale jak czytasz z asystą ducha soboru, to on pewne rzeczy przysłania, a inne wyłuszcza i możesz czytać między wierszami. A to twoje czytanie wygląda na obarczone błędem ducha tradycji, że dokumenty stanowią to co napisane.
@skorek: większość znanych mi bębniarzy zdaje się być przekonana, że ta umiejętność jest im wrodzona i nie wymaga nawet praktyki.
"Bez wątpienia, że jedną z ważnych trosk urzędu Pasterskiego, nie tylko na tej najwyższej Stolicy Biskupiej, którą z niezbadanych wyroków Opatrzności, acz niegodni zajmujemy, ale i w każdym pojedynczym kościele stanowi zadanie utrzymania i podniesienia uroku Domu Bożego, w którym odbywają się wzniosłe tajemnice religijne i w którym lud wierny się zgromadza, aby dostąpić łask sakramentalnych, uczestniczyć w świętej Ofierze Ołtarza, uczcić Przenajświętszy Sakrament Ciała Pańskiego i połączyć się we wspólnej modlitwie, zanoszonej przez Kościół wśród wzniosłych czynności liturgicznych. Nic zatem nie powinno wydarzyć się w świątyni, co by przeszkadzało, lub choćby tylko zmniejszało pobożność i skupienie ducha wiernych, - nic, co by stanowiło słuszną przyczynę niesmaku lub zgorszenia, a nade wszystko nic, co by wprost obrażało powagę i świętość kościelnych czynności i tym samym stawało się niegodnym Domu Modlitwy i Majestatu Bożego" Pius X
@Małgorzata: A tak sobie przypomniałem, że mam telefon to takich ludzi co uczą w domu bodajże ze Szczecina (ale nie mam pewności) co się zajmują bębniarstwem profesjonalnie. Mogę ci na priv wysłać
Komentarz
MSPANC
edit: I z Instrukcja Episkopatu Polski o muzyce liturgicznej po Soborze Watykańskim II
A na temat instrumentów się nie wypowiadam, bo mam uszy słoniowe a światopogląd wypaczony przez motylkową broszkę, którą niechcący posiadam.
Przecie to posoborowe dokumenty są
Elunia - no i co ja mam Ci powiedzieć? Poziom znajomości dokumentów KK jest jaki jest. Na bębnach na Mszy grają też ludzie świadomi tego, że tak nie wolno. O przegięciach w tym temacie mogę długo prawić.
A nawet sama jak pójdziesz do odbrego sklepu muzycznego, to Ci doradzą (w Wawie jest przy Metrze Centrum, na Nowym Świecie i chyba przy Jana Pawła jeszcze jest).
Bo raczej kupować przez allegro instrumentów nie polecam
@skorek: większość znanych mi bębniarzy zdaje się być przekonana, że ta umiejętność jest im wrodzona i nie wymaga nawet praktyki.
Czyli podejście urzędnicze cechuje się brakiem asysty ducha soboru...
No to dajemy do pieca:
"Bez wątpienia, że jedną z ważnych trosk urzędu Pasterskiego, nie tylko na tej najwyższej Stolicy Biskupiej, którą z niezbadanych wyroków Opatrzności, acz niegodni zajmujemy, ale i w każdym pojedynczym kościele stanowi zadanie utrzymania i podniesienia uroku Domu Bożego, w którym odbywają się wzniosłe tajemnice religijne i w którym lud wierny się zgromadza, aby dostąpić łask sakramentalnych, uczestniczyć w świętej Ofierze Ołtarza, uczcić Przenajświętszy Sakrament Ciała Pańskiego i połączyć się we wspólnej modlitwie, zanoszonej przez Kościół wśród wzniosłych czynności liturgicznych. Nic zatem nie powinno wydarzyć się w świątyni, co by przeszkadzało, lub choćby tylko zmniejszało pobożność i skupienie ducha wiernych, - nic, co by stanowiło słuszną przyczynę niesmaku lub zgorszenia, a nade wszystko nic, co by wprost obrażało powagę i świętość kościelnych czynności i tym samym stawało się niegodnym Domu Modlitwy i Majestatu Bożego" Pius X