Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dlaczego chleb żytni wychodzi mi gliniasty, niedopieczony?

edytowano listopada 2012 w Kuchnia
Kiedy wymieszam mąkę żytnią z pszenną w proporcji (mniej więcej) 1:1,
wychodzi pięknie wyrośnięty, dobrze wypieczony chleb.

Ale kiedy piekę z samej żytniej (żytnia razowa i pytlowa, też proporcja 1:1)
chleb wychodzi wilgotny, gliniasty, niedopieczony.

Dlaczego?
Chciałabym piec z mąki żytniej, bez dodawania pszennej
«1

Komentarz

  • Ależ żytni musi być gliniasty i wilgotny. Taki jest najsmaczniejszy. I tak po trzech dniach leżenia (jak nie zostanie zjedzony przedtem) najlepszy. Jeśli gdzieś spotkałaś żytni pulchny i leciutki, znaczy, że żytni tylko z nazwy.
  • Nie, nie, żytniego się nie wyrabia. Wyrabia się ciasto pszennego, żytnie tylko do połączenia składników. Jeśli chleb wychodzi gliniasty, to znaczy, że jest za dużo wody, trzeba zmniejszyć jej ilość. Żytni chleb nie musi być gliniasty, wilgotny - tak.
  • Jeśli chleb wychodzi gliniasty, to znaczy, że jest za dużo wody, trzeba zmniejszyć jej ilość. Żytni chleb nie musi być gliniasty, wilgotny - tak.
    Aniu, czy masz swoje dokładne proporcje mąki i wody?

    Jak piekę żytnio-pszenny, to ciasto mam dość rzadkie, bez blaszki by się rozlało.
    I wypieka się po pół godzinie w 200 stopniach + pół godziny zostawione w piekarniku.

    Ostatnio zrobiłam tylko żytni, ciasto uformowałam w prawie-bochenek (czyli moim zdaniem wody nie było za dużo) i po godzinie w 200 st. + pół godziny zostawione w piekarniku nadal był w środku gliniasty, tzn. na nożu zostawały kawały ciasta, nie dawał się pokroić.
  • Ależ żytni musi być gliniasty i wilgotny. Taki jest najsmaczniejszy. I tak po trzech dniach leżenia (jak nie zostanie zjedzony przedtem) najlepszy. Jeśli gdzieś spotkałaś żytni pulchny i leciutki, znaczy, że żytni tylko z nazwy.

    hehe mój stryj po 20 latach małżeństwa tak polubił zakalce żony, że normalne ciasta juz mu nie smakowały
  • Phi....
    Ci @Namor nastuka na egzaminach za takie insynuacje...

    Jak chce się żytnim chlebem popisać, to wychodzi mi fantastyczny...kamień :D
    @Katarzyna potwierdzi :D

    ale za to jaka dobra z niego potem bułka tarta wychodzi ;)
  • Phi....
    Ci @Namor nastuka na egzaminach za takie insynuacje...

    Jak chce się żytnim chlebem popisać, to wychodzi mi fantastyczny...kamień :D
    @Katarzyna potwierdzi :D

    ale za to jaka dobra z niego potem bułka tarta wychodzi ;)
    a kto go napierw rąbie siekierą? :D
  • No mój słusznych rozmiarów Małżonek Szanowny :D


  • Jak chce się żytnim chlebem popisać, to wychodzi mi fantastyczny...kamień :D
    @Katarzyna potwierdzi :D

    ale za to jaka dobra z niego potem bułka tarta wychodzi ;)
    na to nie wpadłam, kamień rozmaczałam w wodzie, dodawałam sporo czosnku i żur gotowałam :D
  • No mój słusznych rozmiarów Małżonek Szanowny :D
    Szaleńcy Boży normalnie z sierkierom na chleb!!! :D
  • Mnie czysto żytni wychodzi dobry tylko z ziarnami (słonecznik, siemię lniane, sezam, itp). Kiedy robię bez ziaren, też wychodzi mokry i klei się do noża.
  • edytowano listopada 2012
    Piekę z żytniej. Dawniej 1:1 razowa i chlebowa. Teraz kupiłam 50 kg żyta od sąsiada, co moje pole obsiewa i sama mielę, więc robię ze 100% razowej. Wychodzi OK. Lekko wilgotny, jak to razowiec, ale do noża się nie klei jeśli nie gorący. I bez żadnych dodatków, jeśli nie liczyć maku na skórce.
  • @Bea, teoria jest taka: rozprowadzasz cieniutką warstwą zakwas na papierze, suszysz, potem to zeskrobujesz i trzymasz w zakręconym słoiku. Jak chcesz uruchomić, to bierzesz trochę, zalewasz wodą. Jak trochę zmięknie to dokarmiasz. I trzeba czekać aż zacznie dobrze pracować, w sumie nie wiem ile czasu potrzebuje, może ze 2-3 dni. Jak możesz, to zamroź albo podziel się z kimś, kto może Ci przechować i co tydzień dokarmiać.
    @Amica, pieczesz za krótko, chleb jest niedopieczony. Żytni chleb w temp. 200 st. potrzebuje ok. godziny. W sumie najpierw lepiej jest zrobić wyższą temperaturę, np. 210-215, po ok. 10-15 min zmiejszyć do 200. Ja teraz piekę cały czas w temp. ok. 210-215, piecze się ok. 50 min. Co do proporcji, to trudna sprawa, bo każda mąka jest inna. Ja mam domową mąkę z pełnego przemiału, robię ją sama w młynku do zboża. Sklepowa jest drobniej mielona. Z razowej mąki żytniej może wyjść doskonały chleb, trzeba tylko wychwycić odpowiednie proporcje mąki i wody. Ciasto nie może być bardzo zwarte, ale też nie lejące się. Takie miękkie błotko. Oczywiście chleba żytniego nie kroi się zaraz po upieczeniu, musi dobrze wystygnąć.
    Dobry żytni chleb (wg mnie) jest wilgotny, ale to nie powinna być gliniasta cegła.
  • Katarzyna, a tę łuszczarkę znalazłaś gdzieś?
  • @Bea podziel się ze mną, potem jak już będziesz piekła to Ci wyślę, właśnie chcę zacząć piec i nie mam zakwasu..., zawsze będziesz miała awaryjny plan jak z suszeniem coś się nie uda....
  • Ok dzięki Bea jakoś sie dogadamy
  • TawTaw
    edytowano listopada 2012
    A może byli by chętni na noże to zrobię jakąś fajniejszą cenę albo taka może być z wysyłką http://kopec24.pl/product.php?id_product=422 image
  • Kroi nawet chleb Namora.
  • Zakalec wychodzi jak mało soli jest, przypadkiem przetrenowałam :\"> Nie wsypałam w ogóle... No i jak zaczyn ma zimno
  • ja bym raczej nie stawiał na sol
  • A może byli by chętni na noże to zrobię jakąś fajniejszą cenę albo taka może być z wysyłką http://kopec24.pl/product.php?id_product=422 image

    O, nie wiedziałam, że masz noże Victorinox. Przez ostatnie kilka miesięcy szukałam obieraczki Victorinox, takiej z ząbkowanym, ruchomym ostrzem. Miałam taką, ale chciałam kupić na zapas i dla ojca, bo jest genialna, choć wygląda niepozornie. Dopiero w ostatnią sobotę udało mi się kupić je w Zielonej Górze.
  • I teraz mi to mówisz? Admin... bana jej.
  • I teraz mi to mówisz? Admin... bana jej.

    No bo słabo się reklamujesz. Gry, różańce, obrączki....a skąd mam wiedzieć, że i noże?
    Swoją drogą ten osobliwy asortyment daje do myślenia..... Czyżbyś sugerował, że jak już sobie kupią te obrączki, to modlitwa nie wystarczy i jednak noże pójdą w ruch?
  • To nie asortyment jest osobliwy tylko nasi klienci hehe

    Taka? http://kopec24.pl/product.php?id_product=424
  • Nie, to ta: http://www.swissknife.pl/produkt/93,Obieraczka-Victorinox.html
    Polecam wszystkim!!! Oczywiście, tylko ze sklepu Tawa. Pobuszowałam po sklepie i jakieś przedświąteczne zamówienie na pewno złożę. A "Kolejki" nie masz?
    Chętnie bym się poradziła co do gier na prezenty, ale to nie ten wątek. Umiesz odgrzebać ten o grach?
  • Nie, to ta: http://www.swissknife.pl/produkt/93,Obieraczka-Victorinox.html
    Polecam wszystkim!!! Oczywiście, tylko ze sklepu Tawa. Pobuszowałam po sklepie i jakieś przedświąteczne zamówienie na pewno złożę. A "Kolejki" nie masz?
    Chętnie bym się poradziła co do gier na prezenty, ale to nie ten wątek. Umiesz odgrzebać ten o grach?
    hehe czyli taka http://kopec24.pl/product.php?id_product=426

    fajne są jeszcze te nożyki http://kopec24.pl/product.php?id_product=425
    dobra lece do kościoła
  • Taki nożyk też mam, ale dokupię sobie jeszcze czerwony. A nie masz w ofercie noży kuchennych, takich większych, ale bez ząbków.
  • Taki nożyk też mam, ale dokupię sobie jeszcze czerwony. A nie masz w ofercie noży kuchennych, takich większych, ale bez ząbków.
    Mogę coś mieć. Jak na razie miałem takie komplety tych duzych plus te małe. Mam też z Royala Daltona (droższe) ale one są z grubszej stali i choć wytrzymałe to źle się nimi kroi chleb albo obiera warzywa. To popatrz na tym swissknifie, a ja powiem czy mam takie albo moge miec. Ja ze swojej strony zamieszczę te sprawdzone przez naszych eksepertów. Sugestie mile wiedzane.
  • No to wstawiłem te noże. Mogę zrobić na to taka promocję, że za każde wydane 100zł przy zamówieniu noży jeden mały nóż do warzyw gratis.

    Czyli ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=431 równa się ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=425 gratis

    Albo ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=430 plus http://kopec24.pl/product.php?id_product=430 równa się dodatkowo ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=430 gratis.

    Czyli na każde wydane w przyszłym tygodniu 100zł na noże kuchenne jeden mały nożyk do warzyw w prezencie... i kromka chleba jak będzie.

  • Chleb już mi mokry nie wychodzi. Piekę dłużej w niższej temperaturze. Ale skórka na wierzchu zawsze wychodzi twarda. Termoobieg wyłączam przed pieczeniem, więc to nie to.

    Jakieś rady dla mnie macie?
  • ja od włączenia piekarnika nastawiam zegar na 1h 15 minut i 180 stopni. Ale to pewnie specyfika indywidualna piekarnika jak piecze. Ja mam nowy i piecze w miarę szybko, w poprzednim piekłam zawsze z termoobiegiem, tu przy pierwszej próbie spaliło mi skórkę a chleb był surowy więc teraz piekę zawsze bez termoobiegu i jest ok.

    Chleb rośnie różnie od 5 do 8 godzin w zamkniętym piekarniku (wyłączonym!) Tylko na jakieś max 2 minuty włączam go na początku na 50 st żeby się ocieplił,
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.