Kiedy wymieszam mąkę żytnią z pszenną w proporcji (mniej więcej) 1:1,
wychodzi pięknie wyrośnięty, dobrze wypieczony chleb.
Ale kiedy piekę z samej żytniej (żytnia razowa i pytlowa, też proporcja 1:1)
chleb wychodzi wilgotny, gliniasty, niedopieczony.
Dlaczego?
Chciałabym piec z mąki żytniej, bez dodawania pszennej
Komentarz
Jak piekę żytnio-pszenny, to ciasto mam dość rzadkie, bez blaszki by się rozlało.
I wypieka się po pół godzinie w 200 stopniach + pół godziny zostawione w piekarniku.
Ostatnio zrobiłam tylko żytni, ciasto uformowałam w prawie-bochenek (czyli moim zdaniem wody nie było za dużo) i po godzinie w 200 st. + pół godziny zostawione w piekarniku nadal był w środku gliniasty, tzn. na nożu zostawały kawały ciasta, nie dawał się pokroić.
hehe mój stryj po 20 latach małżeństwa tak polubił zakalce żony, że normalne ciasta juz mu nie smakowały
Ci @Namor nastuka na egzaminach za takie insynuacje...
Jak chce się żytnim chlebem popisać, to wychodzi mi fantastyczny...kamień
@Katarzyna potwierdzi
ale za to jaka dobra z niego potem bułka tarta wychodzi
@Amica, pieczesz za krótko, chleb jest niedopieczony. Żytni chleb w temp. 200 st. potrzebuje ok. godziny. W sumie najpierw lepiej jest zrobić wyższą temperaturę, np. 210-215, po ok. 10-15 min zmiejszyć do 200. Ja teraz piekę cały czas w temp. ok. 210-215, piecze się ok. 50 min. Co do proporcji, to trudna sprawa, bo każda mąka jest inna. Ja mam domową mąkę z pełnego przemiału, robię ją sama w młynku do zboża. Sklepowa jest drobniej mielona. Z razowej mąki żytniej może wyjść doskonały chleb, trzeba tylko wychwycić odpowiednie proporcje mąki i wody. Ciasto nie może być bardzo zwarte, ale też nie lejące się. Takie miękkie błotko. Oczywiście chleba żytniego nie kroi się zaraz po upieczeniu, musi dobrze wystygnąć.
Dobry żytni chleb (wg mnie) jest wilgotny, ale to nie powinna być gliniasta cegła.
O, nie wiedziałam, że masz noże Victorinox. Przez ostatnie kilka miesięcy szukałam obieraczki Victorinox, takiej z ząbkowanym, ruchomym ostrzem. Miałam taką, ale chciałam kupić na zapas i dla ojca, bo jest genialna, choć wygląda niepozornie. Dopiero w ostatnią sobotę udało mi się kupić je w Zielonej Górze.
No bo słabo się reklamujesz. Gry, różańce, obrączki....a skąd mam wiedzieć, że i noże?
Swoją drogą ten osobliwy asortyment daje do myślenia..... Czyżbyś sugerował, że jak już sobie kupią te obrączki, to modlitwa nie wystarczy i jednak noże pójdą w ruch?
Taka? http://kopec24.pl/product.php?id_product=424
Polecam wszystkim!!! Oczywiście, tylko ze sklepu Tawa. Pobuszowałam po sklepie i jakieś przedświąteczne zamówienie na pewno złożę. A "Kolejki" nie masz?
Chętnie bym się poradziła co do gier na prezenty, ale to nie ten wątek. Umiesz odgrzebać ten o grach?
fajne są jeszcze te nożyki http://kopec24.pl/product.php?id_product=425
dobra lece do kościoła
Czyli ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=431 równa się ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=425 gratis
Albo ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=430 plus http://kopec24.pl/product.php?id_product=430 równa się dodatkowo ten http://kopec24.pl/product.php?id_product=430 gratis.
Czyli na każde wydane w przyszłym tygodniu 100zł na noże kuchenne jeden mały nożyk do warzyw w prezencie... i kromka chleba jak będzie.
Jakieś rady dla mnie macie?
Chleb rośnie różnie od 5 do 8 godzin w zamkniętym piekarniku (wyłączonym!) Tylko na jakieś max 2 minuty włączam go na początku na 50 st żeby się ocieplił,