Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dania jednogarkowe

edytowano listopada 2012 w Kuchnia
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Możecie się podzielić?


«1

Komentarz

  • O, i ja chętnie podczytam.
  • A co już znasz? Bo dużo tego. W zależności od zawartości lodówki.
  • Danie jednogarnkowe z założenia nie ma przepisu.
    ;)
    No na przykład ostatnio do pikantnej zupy dyniowej dodałam pokrojone surowe awokado, ugotowaną cieciorkę i pokrojony w kostkę, podsmażony na chrupko chleb.
    I właściwie z każdej zupy można zrobić eintopf przez zagęszczenie i dołożenie białka (soczewica, cieciorka).
  • Ja to uwielbiam zapiekanki, najedzą się, pracy nie za dużo.....

    Jutro robię z ziemniaków i mielonego mięsa. 

  • Gotuję ziemniaki, ja od razu obieram i kroję w plasterki, szybciej się gotują. Przesmażam mielone z cebulką i czosnkiem, zaprawiam pomidorami, przyprawiam. Ścieram ser żółty na grubej tarce. 

    Do wysmarowanego margaryną naczynia układam warstwę ziemniaków, na to część mięsa, ser żółty i kolejna warstwa ziemniaki, mięso, ser żółty. Na wierzch robię sos beszamelowy (u mnie w wersji z mąką ryżową) i zalewam zapiekankę posypuję resztą sera i do pieca tak 180 stopni na 40 min. To taka lazania ziemniaczana.

     

     

  • Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa, bardzo pożywna

    - 1 szklanka zielonej soczewicy

    - 1,5kg ziemniaków pokrojonych w 1,5-centymetrowe plastry

    - 2 średnie cebule, drobno posiekane
    - 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
     - 2 strąki czerwonej słodkiej papryki (ja mam w słoikach taką paprykę z pomidorami, robiłam latem)
    - 2 pomidory pokrojone w kostkę
    - siekana natka pietruszki
    - 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    - łyżeczka kminu
    - listek laurowy
    - płatki chili

    - pieprz i sól

    Zalej soczewicę litrem wody, dodaj kmin i liść laurowy. Ugotuj do miękkości i odcedź. Plastry ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Nie pozwól im zmięknąć, powinny być obgotowane, ale zwięzłe. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj na wolnym ogniu, aż się zeszklą. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażaj kilka minut. Pomidory zmiksuj w malakserze i dodaj na patelnię. Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.

    Do sosu na patelni dodaj soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i chili. Duś kwadrans pod przykryciem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki ziemniaków, zalej pomidorami i dodaj nieco wody. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.

    Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz, 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę tartym serem żółtym.

    Wcinają u mnie bez marudzenia. 

  • Gosia, ja jadę często na tym, dusze warzywa-jakie mam pod ręką-najczęściej marchew, pietruszka, dużo zieleniny na koniec,do tego wcześniej ugotowana kasza jaglana.Zamieszanie i już.

    Makaron podobnie do tego wcześniej  szpinak z sosem, czosnkiem i serkiem topiononym
  • @Jadwiga - byłas moim dzisiejszym natchnieniem. Zrobiłam bogracz
  • Oczywiście, kasza jaglana z tym, co tam do niej dodasz. Na ostro lub na słodko. :-D
  • Rybcia duszona
    -mrożona ryba (gorszej jakości)
    -mrożona włoszczyzna
    -olej
    -przyprawy
    -kuskus

    Mały chlup oleju do garnka, na to mrożonki, rozdrobnione, jak się da. Gorsza jakość = więcej wody, a więc jest w co wrzucić kuskus po odstawieniu z ognia.




  • Oczywiście, kasza jaglana z tym, co tam do niej dodasz. Na ostro lub na słodko. :-D
    Albo gryczana. Albo kluchy.
  • Albo krakowska (moja ulubiona ostatnio) albo pęczak, albo wiejska, albo nawet ryż brązowy...
    No, byle nie kus-kus, bo to bezwartościowy zapychacz...
  • No zapychacz, ale jaki szybki ;)
  • edytowano listopada 2012
    Ja lubię kus-kus ze świeżym ogórkiem, pomidorem, papryką ( wszystko pokrojone w kostkę ), papryczką pepperoni, cebulką, 
     odrobina soli i pieprzu cytrynowego, oliwa i mnóstwo zielonej pietruszki.
    taka moja wersja tabbouleh ;)

    Z jednogarnkowych ulubionych przez nas to gulaszowa na ostro.
    Wołowina  pokrojona w drobną kostkę, sporo cebuli podduszonej, papryka czerwona oskórowana wcześniej, świeże papryczki pepperoni, sporo chilli , czerwonej słodkiej papryki ( sproszkowanej ), pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ogórki kiszone i jako dodatek ja wrzucam kluseczki gnocchi.
    My lubimy - zwłaszcza ja - b. ostro, więc czasem jeszcze ląduje papryczka habanero, no raczej jej mały kawałek :D

    Na ok 50-60 dag mięsa, daję ok 5 cebul i dobrze ponad kg papryki.
  • Fasolka po bretonsku!
  • Fasolka po bretonsku!
    Mniam!!
  • Wszystkie dobre gęste zupy też tu pasują, np.soczewicowa :)
  • Elunia, surowe ziemniaki i mięso dajesz?
  • @Jadwiga - byłas moim dzisiejszym natchnieniem. Zrobiłam bogracz
    Zamiast ziemniaków robię małe kluseczki.
  • paella hiszpańska niestety przepisu nie podam bo mąż robi  smaży się ryż dodaje skrzydełka kurczaka ,bób , grzyby mogą być pieczarki warzywa doprawia my robimy na dużej patelni ale można na specjalnej
  • Zupa z pomidorów krem, do tego soczewica i jakieś inne, może być mieszanka fasoli różnych.

    Dla niewegetarian b sycące, choć też mocno kaloryczne i chyba ciężko strawne

    całą noc moczyć fasolę Jaś, ugotować ok 1,5 godziny, na patelni przesmażyć cebulę, kiełbasę, np wiejską, podwawelską w talarki, dodać albo przecier albo kawałki pomidorów, dodać fasolę, posypać obficie majerankiem, podgrzać, przemieszać. Smacznego

    :P

    Zupa gęsta rozgrzewająca z kawałkami kurczaka

  • Leczo albo łazanki
  • Przeczytałam "całą noc męczyć fasolę Jaś" :)
    Tylko Groszek może mieć takie skojarzenia Bm
  • Nie męczyć za długo tej fasoli :-t

    zjeść a potem grzecznie strawić

    ~O)
  • Forszmak dragomirowski
  • O'rety, chciałem dać zagadkę, a to jest w góglach, kiedyś nie było?! wygląda dosyć podobnie do tego, który wyssałem z mlekiem matki.
    Podziękowali 1monika5
  • Ssałeś forszmak???
    @-)
  • edytowano listopada 2012
    Forszmak dragomirowski
    Łomatkozcórkoobiepanny ;)

    jeśli to coś takiego, co mi się pierwsze wyguglowało 

      
    • 20 dkg mięsa pieczonego lub gotowanego
    • 10 dkg wędliny
    • 20 dkg ogórków kwaszonych
    • 3 dkg tartej bułki
    • 5 dkg boczku wędzonego
    • 5 dkg tłuszczu
    • 10 dkg cebuli
     
    • 30 dkg ziemniaków
    • 8 dkg koncentratu pomidorowego
    • 4 dkg mąki
    • 5 dkg sera tartego tylżyckiego lub innego
    • ⅛ l śmietany
    • 1 łyżka siekanej zieleniny
    • papryka, sól
       
                 
       
      Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w dość grube talarki, które podzielić na połówki. Ogórki kwaszone pokroić w cienkie talarki (jeżeli mają grubą skórkę – obrać je). Mięso, boczek i wędlinę pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do niej plasterki tłuszczu i nie rumieniąc wytopić z nich tłuszcz.
     
      W rondlu do zapiekania ułożyć na przemian wszystkie składniki polewając je tłuszczem z cebulą i wytopionym boczkiem. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać sporo papryki, osolić, wlać do rondla. Po ostrożnym wymieszaniu posypać z wierzchu tartym serem zmieszanym z tartą bułka i zapiec w gorącym piecu. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną. 





    to ja chcę to jeśc i jeść :D:D:D:D:D
  • helpunku,nie wiem, gdzie pytać, więc wpadłam tutaj. Słyszeliście o takim przepisie na buraczkową zupę, gdzie buraki najpierw opieka się w piekarniku??/ Wiem, że był na kwestii smaku, ale nie mogę znaleźć-p o m o c y !

  • ^:)^


    zrobiłam już krem z buraków, ale to będzie na następny raz.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.