No na przykład ostatnio do pikantnej zupy dyniowej dodałam pokrojone surowe awokado, ugotowaną cieciorkę i pokrojony w kostkę, podsmażony na chrupko chleb. I właściwie z każdej zupy można zrobić eintopf przez zagęszczenie i dołożenie białka (soczewica, cieciorka).
Gotuję ziemniaki, ja od razu obieram i kroję w plasterki, szybciej się gotują. Przesmażam mielone z cebulką i czosnkiem, zaprawiam pomidorami, przyprawiam. Ścieram ser żółty na grubej tarce.
Do wysmarowanego margaryną naczynia układam warstwę ziemniaków, na to część mięsa, ser żółty i kolejna warstwa ziemniaki, mięso, ser żółty. Na wierzch robię sos beszamelowy (u mnie w wersji z mąką ryżową) i zalewam zapiekankę posypuję resztą sera i do pieca tak 180 stopni na 40 min. To taka lazania ziemniaczana.
- 1,5kg ziemniaków pokrojonych w 1,5-centymetrowe plastry
- 2 średnie cebule, drobno posiekane - 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę - 2 strąki czerwonej słodkiej papryki (ja mam w słoikach taką paprykę z pomidorami, robiłam latem) - 2 pomidory pokrojone w kostkę - siekana natka pietruszki - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka kminu - listek laurowy - płatki chili
- pieprz i sól
Zalej soczewicę litrem wody, dodaj kmin i liść laurowy. Ugotuj do miękkości i odcedź. Plastry ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Nie pozwól im zmięknąć, powinny być obgotowane, ale zwięzłe. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj na wolnym ogniu, aż się zeszklą. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażaj kilka minut. Pomidory zmiksuj w malakserze i dodaj na patelnię. Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
Do sosu na patelni dodaj soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i chili. Duś kwadrans pod przykryciem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki ziemniaków, zalej pomidorami i dodaj nieco wody. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz, 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę tartym serem żółtym.
Gosia, ja jadę często na tym, dusze warzywa-jakie mam pod ręką-najczęściej marchew, pietruszka, dużo zieleniny na koniec,do tego wcześniej ugotowana kasza jaglana.Zamieszanie i już.
Makaron podobnie do tego wcześniej szpinak z sosem, czosnkiem i serkiem topiononym
Mały chlup oleju do garnka, na to mrożonki, rozdrobnione, jak się da. Gorsza jakość = więcej wody, a więc jest w co wrzucić kuskus po odstawieniu z ognia.
paella hiszpańska niestety przepisu nie podam bo mąż robi smaży się ryż dodaje skrzydełka kurczaka ,bób , grzyby mogą być pieczarki warzywa doprawia my robimy na dużej patelni ale można na specjalnej
jeśli to coś takiego, co mi się pierwsze wyguglowało
20 dkg mięsa pieczonego lub gotowanego
10 dkg wędliny
20 dkg ogórków kwaszonych
3 dkg tartej bułki
5 dkg boczku wędzonego
5 dkg tłuszczu
10 dkg cebuli
30 dkg ziemniaków
8 dkg koncentratu pomidorowego
4 dkg mąki
5 dkg sera tartego tylżyckiego lub innego
⅛ l śmietany
1 łyżka siekanej zieleniny
papryka, sól
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w dość grube talarki, które podzielić na połówki. Ogórki kwaszone pokroić w cienkie talarki (jeżeli mają grubą skórkę – obrać je). Mięso, boczek i wędlinę pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do niej plasterki tłuszczu i nie rumieniąc wytopić z nich tłuszcz.
W rondlu do zapiekania ułożyć na przemian wszystkie składniki polewając je tłuszczem z cebulą i wytopionym boczkiem. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać sporo papryki, osolić, wlać do rondla. Po ostrożnym wymieszaniu posypać z wierzchu tartym serem zmieszanym z tartą bułka i zapiec w gorącym piecu. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną.
helpunku,nie wiem, gdzie pytać, więc wpadłam tutaj. Słyszeliście o takim przepisie na buraczkową zupę, gdzie buraki najpierw opieka się w piekarniku??/ Wiem, że był na kwestii smaku, ale nie mogę znaleźć-p o m o c y !
Komentarz
No na przykład ostatnio do pikantnej zupy dyniowej dodałam pokrojone surowe awokado, ugotowaną cieciorkę i pokrojony w kostkę, podsmażony na chrupko chleb.
I właściwie z każdej zupy można zrobić eintopf przez zagęszczenie i dołożenie białka (soczewica, cieciorka).
Ja to uwielbiam zapiekanki, najedzą się, pracy nie za dużo.....
Jutro robię z ziemniaków i mielonego mięsa.
Gotuję ziemniaki, ja od razu obieram i kroję w plasterki, szybciej się gotują. Przesmażam mielone z cebulką i czosnkiem, zaprawiam pomidorami, przyprawiam. Ścieram ser żółty na grubej tarce.
Do wysmarowanego margaryną naczynia układam warstwę ziemniaków, na to część mięsa, ser żółty i kolejna warstwa ziemniaki, mięso, ser żółty. Na wierzch robię sos beszamelowy (u mnie w wersji z mąką ryżową) i zalewam zapiekankę posypuję resztą sera i do pieca tak 180 stopni na 40 min. To taka lazania ziemniaczana.
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa, bardzo pożywna
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1,5kg ziemniaków pokrojonych w 1,5-centymetrowe plastry
- 2 średnie cebule, drobno posiekane- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2 strąki czerwonej słodkiej papryki (ja mam w słoikach taką paprykę z pomidorami, robiłam latem)
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- siekana natka pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka kminu
- listek laurowy
- płatki chili
- pieprz i sól
Zalej soczewicę litrem wody, dodaj kmin i liść laurowy. Ugotuj do miękkości i odcedź. Plastry ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Nie pozwól im zmięknąć, powinny być obgotowane, ale zwięzłe. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj na wolnym ogniu, aż się zeszklą. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażaj kilka minut. Pomidory zmiksuj w malakserze i dodaj na patelnię. Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
Do sosu na patelni dodaj soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i chili. Duś kwadrans pod przykryciem. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki ziemniaków, zalej pomidorami i dodaj nieco wody. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz, 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę tartym serem żółtym.
Wcinają u mnie bez marudzenia.
Makaron podobnie do tego wcześniej szpinak z sosem, czosnkiem i serkiem topiononym
-mrożona ryba (gorszej jakości)
-mrożona włoszczyzna
-olej
-przyprawy
-kuskus
Mały chlup oleju do garnka, na to mrożonki, rozdrobnione, jak się da. Gorsza jakość = więcej wody, a więc jest w co wrzucić kuskus po odstawieniu z ognia.
No, byle nie kus-kus, bo to bezwartościowy zapychacz...
Zupa z pomidorów krem, do tego soczewica i jakieś inne, może być mieszanka fasoli różnych.
Dla niewegetarian b sycące, choć też mocno kaloryczne i chyba ciężko strawne
całą noc moczyć fasolę Jaś, ugotować ok 1,5 godziny, na patelni przesmażyć cebulę, kiełbasę, np wiejską, podwawelską w talarki, dodać albo przecier albo kawałki pomidorów, dodać fasolę, posypać obficie majerankiem, podgrzać, przemieszać. Smacznego
:P
Zupa gęsta rozgrzewająca z kawałkami kurczaka
Nie męczyć za długo tej fasoli :-t
zjeść a potem grzecznie strawić
~O)@-)
^:)^
zrobiłam już krem z buraków, ale to będzie na następny raz.