Podzielmy się proszę przepisami jak smacznie i zdrowo przyrządzić ryby.
Na początek wklejam przepis znaleziony w sieci:
Ryba zapiekana z warzywami
Składniki:
- 4 małe sprawione karmazyny
- młoda cukinia
- marchewka
- por (biała część)
- 4-5 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- sól
Sos:
- 60 ml sosu sojowego
- 1-2 łyżki oleju sezamowego
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
- 3-4 cm korzenia imbiru
- dymka
- 2 łyżki sezamu
- 2 ząbki czosnku
- cukier, pieprz czarny i cayenne
Sposób przygotowania:
Ryby opłukać, osuszyć, w środku i na zewnątrz oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na 30 minut.
Warzywa umyć. Z cukinii odciąć końce. Marchewkę obrać. Por, cukinię i
marchewkę pokroić wzdłuż na paseczki, obgotowywać 3 minuty w osolonym
wrzątku, osączyć.
Ryby nafaszerować warzywami zawinąć w kawałki folii aluminiowej. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Sos sojowy wymieszać z olejem sezamowym i winem. Imbir, dymkę i czosnek
obrać, opłukać, posiekać, dodać do sosu. Wsypać uprażony na suchej
patelni sezam. Doprawić cukrem i pieprzem cayenne. Sos wymieszać, wlać do miseczki i podawać do ryby.
Komentarz
Zapraszam
mam pstrąga i chciałam go upiec na dzisiejszy obiad, ale nie zdążył się rozmrozić
czy mogę go takiego zmrożonego wsadziś do piekarnika i upiec?
czy lepiej na patelni?
czy mam czekać tydzień aż się odmrozi? ( już od rana go polewam wodą, solę itd, a on dalej zamrożony jest(
Obojętnie
Tydzień?
na obiad mialo być mięso, ale wejdzie człowiek na forum i doczyta że ksiądz nie ma racji ze nie ma postu, no to wyjęłam tą rybę, papram się z nią a ona dalej twarda
dzięki wrzucę jej masła, koperku i wkładam do pieca
No wszystko przeze mnie
był pyyyyyyszny
mam świeże filety ze śledzia
co z nimi?
specjalistki rybne pomocy!
@jukaa
i kto tam sie jeszcze wczoraj wypowiadał?
aa obiad ma byc na 15
zrobię, i tak planowałam naleśniki na kolacje usmażyć, to będzie jedna robota
Ja nie jem, nie lubię i trochę się brzydzę.
Małżonek mój kupił mi KILOGRAM płatów z LESZCZA. Bo był tani, a jak stwierdził P. "przecież umiem zrobić ze wszystkiego coś pysznego".
Chciałabym część zrobić na "świeżo" na jutro na obiad, a resztę może jakoś zamarynować?
Poradzicie przepisami, bo zupełnie nie mam pojęcia...