@madzikg zapytalabym tej cioci jak to dokladnie robila ale tez juz nie zyje. Moja mama opowiadala mi, ze dawniej to kisilo sie cale glowki kapusty, jablka sie kisilo. To byly rarytasy, takie kiszone jablka. Beczka stala w sienii. Gdzie te czasy...
Moja mama jak kisi kapustę, to do środka tej poszatkowanej kapusty wkłada całe główki i one się tak kiszą. Z kiszoną kapustą to obowiązkowo na Wigilię gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Ja gołąbki robię z włoskiej kapusty. Farsz z kaszy jaglanej gotowanej w wywarze z warzyw. Dodaję cebulkę surową,podsmażone tarte pieczarki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i każdą warstwę gołąbków,przekładam zieleń angielskim i listkiem laurowy. Zalewam wywarem warzywnym i odrobiną koncentratu i zapiekam. Są przepyszne.
@kasha wyjdą z takiego sera. Tylko tam było tak, że do ugotowanych ziemniaków sypało się sucha kaszę. Wstawiali się w ciepłe miejsce, żeby ta kaszą zmiękła. Nie powie ci ile czego się daje, bo ja nie robię, a jak pytam mamę to mam jedną odpowiedź tak na oko.
Ja mam taki przepis, od koleżanki z Biłgoraja 1/2 l kaszy gryczanej 1/2 kg białego sera 3 jajka 1kg ziemniaków 1 masło 3 łyżki śmietany Sól pieprz
Ziemniaki gotuję 10min, dodaję kaszę i gotuję następne 10 min. Wstawiam do piekarnika ma 2-3h. Potem mieszam z pozostałymi składnikami. Piękne ok 1h w 200st. U nas bardzo często to jemy. Robiłam też z serem kozim. Też dobre.
W tym piekarniku to nie piekę, tylko sobie siedzi w ciepłe. W Zamościu np podają to w cieście drożdżowym. Można na słodko że śmietaną albo na słono, np z sosem grzybowym.
Robiłam z palonej i niepalonej, z mieszanki tychże również. Wydaje mi się, że to kwestia smaku. Dla mnie wszystkie wersje były smaczne. Ja to robię jako samodzielne danie. I takie chyba oryginalnie jest. Z reguły podaję że śmietaną i do tego jakas surówka.
Komentarz
Moja mama opowiadala mi, ze dawniej to kisilo sie cale glowki kapusty, jablka sie kisilo. To byly rarytasy, takie kiszone jablka. Beczka stala w sienii. Gdzie te czasy...
farsz:
1 czerwona papryka drobno pokrojona
1 cebula drobno pokrojona surowa
250g podduszonych pieczarek (waga pieczarek na surowo)
natka pietruszki -peczek
3 marchewki starkowane na grubszych oczkach
350g soczewicy ugotowanej
150g czerwonego ryżu
sol, pieprz, suszone pomidory, czerwona papryka, odrobina ziół prowansalskich
butelka passaty
odrobina oliwy
Kapusta biała - reszta jak w tradycyjnych golabkach
zawiniete gołąbki poddusić na odrobinie oliwy, zalać passata i dusić jak normalne
nie robiłam jeszcze ale się przymierzam
Farsz z kaszy jaglanej gotowanej w wywarze z warzyw.
Dodaję cebulkę surową,podsmażone tarte pieczarki.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem i każdą warstwę gołąbków,przekładam zieleń angielskim i listkiem laurowy.
Zalewam wywarem warzywnym i odrobiną koncentratu i zapiekam.
Są przepyszne.
@stasia1 może też znasz pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną, ziemniakami i serem?
Ja niestety już nie robię.
1/2 l kaszy gryczanej
1/2 kg białego sera
3 jajka
1kg ziemniaków
1 masło
3 łyżki śmietany
Sól pieprz
Ziemniaki gotuję 10min, dodaję kaszę i gotuję następne 10 min. Wstawiam do piekarnika ma 2-3h. Potem mieszam z pozostałymi składnikami. Piękne ok 1h w 200st.
U nas bardzo często to jemy. Robiłam też z serem kozim. Też dobre.
W Zamościu np podają to w cieście drożdżowym.
Można na słodko że śmietaną albo na słono, np z sosem grzybowym.
Ja to robię jako samodzielne danie. I takie chyba oryginalnie jest. Z reguły podaję że śmietaną i do tego jakas surówka.