Sorry, że tak napisałam po prezydencku ) Mam na myśli, oczywiście, topinambur. Uczyłam się o nim na studiach, że to warzywo na paszę zwierzęcą, ale podobno niektóre dwunogi też je jadają. Dwunogi z forum, dajcie głos - je to się łyżką :-??
sadzonki to są po prostu bulwy, które się je. Tak samo jak ziemniak. Można kupić (allegro i może w marketach) ale...
- topinambur szybko parcieje, więc trzeba kupić tuż przed posadzeniem - topinambur ma bulwy tylko w okresie jesienno-zimowo-wiosennym czyli gdzies od października do kkwietnia. Potem zapasy idą w rośline i bulw nie ma tylko same korzenie.
@Savio, @Pioszo54, czyli mam sobie kupić bulwy (choćby w supermarkecie) i wsadzić do ziemi? Po jakim czasie mogę to wykopać? Bo ziemniaki to potrzebują od maja do sierpnia minimum siedzieć w ziemi. Topinambór tak samo?
bulwa topinambura jest wieloletnia - zimuje w gruncie. Sadzisz wiosną, w ciągu lata topinambur rozrasta się, tworzy przyrosty i na jesieni jest więcej bulw.
Tak. Bulwa w ziemi znika i powstaje krzak, a w zasadzie kilka wysokich badyli co chca zakwitnąć i nie zawsze zdążą. Na jesieni badyle ścinam - króliki je lubią - mozna dobrac sie do bulw.
@Marcelina - w ramach ratowania rolnika można nabyć w najbliższą sobotę W warzywniaku nie widziałam (albo nie poznałam).
Osobiście jednak się nie zdecydowałam kupić z tej dostawy, bo i tak będę wracać przez Pragę objuczona jak niewielka karawana (5 kg marchwi! Co mi strzeliło do głowy :-/ ).
Tak. Bulwa w ziemi znika i powstaje krzak, a w zasadzie kilka wysokich badyli co chca zakwitnąć i nie zawsze zdążą. Na jesieni badyle ścinam - króliki je lubią - mozna dobrac sie do bulw.
@Savia, masz bulwy i co dalej? Obierasz, gotujesz jak swojskie, zwyczajne kartofle?
Wchodze sobie wlasnie tu z mysla: zakupilam topinambur (tani nie jest), popytam na forum, jak to sie je. I prosze, nawet osobnego watka nie trza zakladac, bo juz jest, na pierwszej stronie
Jako ciekawostke zapodam, ze jak tesciowa uslyszala, ze teraz bede rodzine topinamburem karmic, to rzekla z niesmakiem: "Jak po wojnie, nic innego ludzie nie mieli tylko ten topinambur". Zastanawiam sie, czemu po wojnie we Francji akurat to warzywo takie popularne bylo? Prostota hodowli?
Tapinambór sadzą dla zwierzyny leśnej koła łowieckie.Rośnie on od wiosny do jesieni w ogrodzeniu.Na zimę usuwane są bramki i rajcuje tam zwierzyna leśna.Z ziemi wydobywa bulwy /kłącza /,przy okazji spulchnia ziemię i tym sposobem się rozmnaża .Wiosną kielkują z tego ponownie młode rośliny. Rośnie blisko mnie ale tego jeszcze nie jadłam.
Tapinambór sadzą dla zwierzyny leśnej koła łowieckie.Rośnie on od wiosny do jesieni w ogrodzeniu.Na zimę usuwane są bramki i rajcuje tam zwierzyna leśna.Z ziemi wydobywa bulwy /kłącza /,przy okazji spulchnia ziemię i tym sposobem się rozmnaża .Wiosną kielkują z tego ponownie młode rośliny. Rośnie blisko mnie ale tego jeszcze nie jadłam.
Niezbity dowód na to, że nie jesteś leśną zwierzyną )
i rajcuje tam zwierzyna leśna.Z ziemi wydobywa bulwy /kłącza /,przy okazji spulchnia ziemię i tym sposobem się rozmnaża ---------------------------------------------------
Komentarz
smak taki sobie, gorszy niż ziemniaków i tylko po usmażeniu na frytki,
gazuje strasznie
edit: u nas nikogo nie gazował
Polecam, taki słodkawy smak który przypomina serce karczocha.
@Katia, dobrze że mi przypomnialaś! Już lecę na zakupy!
słodkawe bleee
na alledrogo sprzedają
Ja mam wiosną ze swojego ogródka.
W tym roku muszę odnowić plantację, bo dosłownie kilka zostało.
- topinambur szybko parcieje, więc trzeba kupić tuż przed posadzeniem
- topinambur ma bulwy tylko w okresie jesienno-zimowo-wiosennym czyli gdzies od października do kkwietnia. Potem zapasy idą w rośline i bulw nie ma tylko same korzenie.
czyli mam sobie kupić bulwy (choćby w supermarkecie) i wsadzić do ziemi?
Po jakim czasie mogę to wykopać?
Bo ziemniaki to potrzebują od maja do sierpnia minimum siedzieć w ziemi.
Topinambór tak samo?
bulwa topinambura jest wieloletnia - zimuje w gruncie. Sadzisz wiosną, w ciągu lata topinambur rozrasta się, tworzy przyrosty i na jesieni jest więcej bulw.
http://topinambur.pl/
:P
Osobiście jednak się nie zdecydowałam kupić z tej dostawy, bo i tak będę wracać przez Pragę objuczona jak niewielka karawana (5 kg marchwi! Co mi strzeliło do głowy :-/ ).
Ale dzięki za info, zamówię następnym razem
A zapiekaki jakie pyszne!
:-j
Wchodze sobie wlasnie tu z mysla: zakupilam topinambur (tani nie jest), popytam na forum, jak to sie je. I prosze, nawet osobnego watka nie trza zakladac, bo juz jest, na pierwszej stronie
Jako ciekawostke zapodam, ze jak tesciowa uslyszala, ze teraz bede rodzine topinamburem karmic, to rzekla z niesmakiem: "Jak po wojnie, nic innego ludzie nie mieli tylko ten topinambur". Zastanawiam sie, czemu po wojnie we Francji akurat to warzywo takie popularne bylo? Prostota hodowli?
;;)
Rośnie blisko mnie ale tego jeszcze nie jadłam.
Bo nie brakuje mi pazurków ,rożków i kopyt.
\:D/
---------------------------------------------------
hm...