nasza działka była porośnięta takim zdziczałym topinamburem jak po budowie porządkowaliśmy ogród to mój mąż przeleciał całość glebogryzarką i pociął na kawałki te cholerne bulwy i z każdego jednego kawałka to cholerstwo urosło 3 lata z tym walczyłam rozkopując trawnik - bo korzeń rośnie głęboko - a pozostawienie nawet małego kawałka powodowało, że znowu urosło n-i-g-d-y-w-i-ę-c-e-j-t-o-p-i-n-a-b-u-r-u!!!!!!!!
ło matko, u mnie tego pełno po działce, wyrywam jako chwasta, a to się odradza co wiosnę, cebulki się rozmnażają. Stosuję jako kwiatki do wazonu czasami :-))
Dodałam ostatnio do zupy z ogonów wołowych zamiast ziemniaków Teraz na dniach chcemy sprawdzić czy da sie toto jak frytki zjeść Da sie? W każdym bądź razie do zup jest extra, wlasnie za chrupkośc Mógłby jeszcze być tańszy to było super
Znaczy ten... chyba za długo piekłam z tym kurakiem i innymi warzywkami, bo wyszło coś na kształt rozciapcianego selera skrzyżowanego z pietruszką w smaku - takie se , ale trochę zawiniłam, bo zapomniałam o tym, ze mam włączony piekarnik
myślę, że w zupie jak najbardziej oki, bo krótszy czas gotowania myślę hipku, że frytki powinny być oki, ale może najpierw kawałek spróbować, a nie cała miskę już pokrojoną potem szybko gotować w zupie
@Bea, aleś mi ego zdewastowała! W ub. roku wsadziłam dwie bulwy topinamburu z biedry. Wyrosły dwa badyle wielkie na 2,5 m. Zakwitnąć pewnie nie zdążyły bo to już późno dosyć bylo. Obcięłam jesienią. Na wiosnę pomyślałam że wykopię i bulwy przesadzę. A tam jakieś dwa żylaste korzenie i ani jednej bulwy. Nic świeżego teraz nie puściły. No to nie wiem, czy topinambur wcale nie taki plenny, czy po prostu moje zdolności ogrodnicze znów się ujawniły.
Ja co roku większość topinamburu wykopuje i go zjadamy a to co zostaje w ziemi ( jakieś przeoczone fragmenty) plus jakieś mini bulwki, których nie mam ochoty obierać powoduje, ze odrastają znowu wielkie krzaki. Acha - u mnie to warzywo zimowe, czyli wykopuje trochę pozna jesienią i resztę wczesna wiosna. Tez rośnie w miejscu odgrodzonym od reszty ogrodu.
Komentarz
jak po budowie porządkowaliśmy ogród to mój mąż przeleciał całość glebogryzarką i pociął na kawałki te cholerne bulwy i z każdego jednego kawałka to cholerstwo urosło
3 lata z tym walczyłam rozkopując trawnik - bo korzeń rośnie głęboko - a pozostawienie nawet małego kawałka powodowało, że znowu urosło
n-i-g-d-y-w-i-ę-c-e-j-t-o-p-i-n-a-b-u-r-u!!!!!!!!
:-))
chrupię na surowo
dobre
ale w zamierzeniu był pieczony z warzywami i kurakiem
Teraz na dniach chcemy sprawdzić czy da sie toto jak frytki zjeść
Da sie?
W każdym bądź razie do zup jest extra, wlasnie za chrupkośc
Mógłby jeszcze być tańszy to było super
chyba za długo piekłam z tym kurakiem i innymi warzywkami, bo wyszło coś na kształt rozciapcianego selera skrzyżowanego z pietruszką
w smaku - takie se , ale trochę zawiniłam, bo zapomniałam o tym, ze mam włączony piekarnik
myślę, że w zupie jak najbardziej oki, bo krótszy czas gotowania
myślę hipku, że frytki powinny być oki, ale może najpierw kawałek spróbować, a nie cała miskę już pokrojoną potem szybko gotować w zupie
Czy mają juz bulwy? Jak i kiedy to sie zbiera? Jak przechowuje?